Viata dupa moarte in credintele omenirii

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 14.05.2012 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Editura Herald ne aduce editia a II-a, din colectia Logos: Viata dupa moarte in credintele omenirii de J. T. Addison.

Daca este adevarat ca soarele si moartea nu pot fi privite in fata, nu e mai putin adevarat ca in toate timpurile si pe intreg pamantul muritorii au fost fascinati de misterele dublului abis – ultralumina-infraumbra – si le-au scrutat nelinistiti. Adevarurile de dincolo (in speta, de dincolo de mormant) nu pot fi cucerite fara rataciri sau violenta; ele incep prin a se disimula sub mastile superstitiei, si, mai inainte de a-si dezvalui tainele, isi iau masuri care sa previna descoperirea deghizarilor sub care se ascund.

Lucrarile lui J. T. Addison asupra cultului stramosilor in China sau asupra budismului si islamului marcheaza etapele progresului sau pana la cuprinzatoarea sinteza pe care ne-o ofera in lucrarea de fata.

Aici el incearca sa prezinte diferitele raspunsuri la eterna intrebare: „Ce se intampla dupa moarte cu sufletul omenesc?”. Inainte de a concepe un destin postum al sufletului, nu poti sa nu te intrebi cum s-a facut de-a aparut. Dar daca se admite ca acest suflet supravietuieste mortii trupului, cum sa nu intereseze relatiile acestuia cu ceea ce continua sa traiasca dincoace de mormant? Autorul isi manifesta hotarat obiectivitatea, deoarece, abordand problematica pe care o ridica cele doua lumi, el isi refuza orice libertate de apreciere, orice drept de a judeca valoarea ce decurge din evidenta faptului moral sau social. Aceeasi impartialitate domneste si in paginile consacrate invierii trupului si eventualitatii unei judecati – morale sau nu; sau in cele care evoca pedepsele si rasplatile din infernuri sau ceruri, fara a prejudicia „starea intermediara” (purgatoriu sau altceva) cu tot ceea ce implica previziunile de durata si finalitate legate de modul de a trai dincolo de mormant…

Acestea sunt cateva din problemele a caror tentativa de solutionare constituie, la popoarele primitive si, mai apoi, in marile religii istorice, edificiul credintelor legate de lumea de dincolo; aceasta este materia studiului in care J.T.Addison cauta sa prezinte cel mai grav si mai tulburator subiect. Fiecare din semnele sale de intrebare, dupa cum se va vedea, ridica altele. Este un motiv in plus pentru a le examina pe cele mai presante

*

Descrierea bibliografica a cartii:

J.T. Addison, Viata dupa moarte in credintele omenirii, Editia a II-a, Cuvant inainte: Robert Godet, Traducere din limba franceza: Victoria Comnea & Dan Dumbraveanu, Editura Herald, Colectia Logos, Bucuresti, 2012, 320 p.

Detalii autor aici.

Titlu: Viata dupa moarte in credintele omenirii
Autor: ADDISON J. T.
Traducator: DAN DUMBRAVEANU – VICTORIA COMNEA
Format: 13 x 20 cm
Numar de pagini: 320
Tipul tiparirii: Policromie, carton laminat
ISBN: 978-973-111-276-3
Colectie: LOGOS

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.