Making of IDC II (episod pilot) – Ofelia Prodan

: Frumuseţea constă însă în plăcerea jocului, iar despre joc,  filosofia ne spune că poate fi şi de origine divină.

 

SemneBune: Ce a însemnat pentru tine experiența ?

: A lua contact cu poezia pe viu, cu toate alea bune şi rele, dar mai ales surpriza de a descoperi pe cont propriu poeţi foarte tineri, abia ajunşi la vârsta majoratului, dar foarte promiţători.

SB: Crezi că este o modalitate bună de a promova literatura în rândul tinerilor?

OP: Aş mai putea crede contrariul când am în faţă antologia cu cei 10 finalişti? N-ar fi fost rău deloc dacă s-ar fi tipărit în mult mai multe exemplare şi ar fi fost distribuită prin licee şi de ce nu, prin facultăţi. Aici nu dau vina pe organizatori, ci pe criza economică.

SB: Ai vreun pariu în ceea ce privește laureații de la cea mai recentă ediție IDC?

OP: Am câteva, dar prefer să le ţin secrete, sunt şi eu un om cu propriile lui superstiţii şi temeri.

SB: Ce ai schimba în noua ediție a IDC?

OP: Aş mai adăuga promovarea şi sprijinirea ulterioară a câştigătorilor pentru a debuta când va fi timpul într-un volum de versuri la o editură cunoscută prin publicarea de cărţi de de calitate.

SB: Cum ți se pare că dezvoltă literatura română?

OP: Încet, dar sigur, la proză, rapid şi aproape sigur la .

SB: Pregătești cea de-a șaptea carte de poezie. Povestește-ne cum ai început să scrii, ce autori te-au influențat și cum au perceput acest lucru prietenii tăi.

OP: Am mai spus-o şi o spun din nou: am început să scriu din joacă şi, fireşte, nimeni nu m-a luat în serios la începuturile mele, dar cu timpul orice joacă devine serioasă, frumuseţea constă însă în plăcerea jocului, iar despre joc, filosofia ne spune că poate fi şi de origine divină. Influenţele se asimilează treptat şi organic, câteva influen’e din Urmuz si Daniil Harms se pot regasi in unele poeme, dar in general prefer sa-mi las „amprenta” așa cum este ea percepută momentan și de ceilalți”

SB: Crezi mai mult în latura sentimentală a literaturii sau în cea ideatică?

OP: Cred în ambele, combinate într-un mod armonios.

SB: De ce ar trebui să citească un tânăr? De ce ar trebui să citim cu toții?

OP: Pentru a ne feri din timp de Alzheimer! Glumesc şi nu prea…

SB: Dacă ar fi să recitești o carte și aceasta ar fi ultima carte pe care o citești, care ar fi acea carte?

OP: “Clopotul de sticlă”, un roman autobiografic scris de poeta Sylvia Plath.

SB: Ce este pentru tine poezia?

OP: Cu mare părere de rău, trebuie să vă mărturisesc că nu am încă răspuns la această întrebare.

 

Despre Ofelia Prodan: S-a născut în localitatea Urziceni, din Ialomița. Studii de sociologie la Universitatea din București, studii postuniversitare la Facultatea de Informatică, Universitatea Politehnica, București. Debut absolut cu volumul Elefantul din patul meu. A publicat poezie în majoritatea revistelor literare importante din România. Cel mai recent volum al Ofeliei Prodan se numește Ulise și jocul de șah (Ulysses and the game of chess), volum bilingv, Charmides, 2011 (Nominalizare la Premiul Marin Mincu, 2011). Este în curs de apariție volumul Călăuza la Editura Cartea Românească.  sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ofelia_Prodan

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.

Comentarii

 1. @foarte bine: cam ai dreptate…desi antologia inca mai poate ajunge la critici . nu trebuie sa vorbim la trecut (cred)

 2. bine, antologia aia nu doar prin licee si facultati trebuia plimbata, ci mai ales pe la cenaclurile pretins importante si mai ales pe la criticii care n-au mai citit nimic bun, ar fi avut mari delicii!

 3. @dorina: nu vom veni niciodata cu statistici de acest gen pentru simplul motiv ca literatura nu este un soi de piersici sau cartofi pe care il punem pe cantar. nu asa se procedeaza cu literatura din punctul meu de vedere, mai ales ca vorbim despre oameni si lucram cu oameni.
  ne-am gandit la creative writing pe poezie. asteptam doritori pentru a gandi asa ceva. pana acum nu am avut asemenea solicitari.

 4. cate poezii au fost proaste, modeste, bune si excelente? statistici pe calitate nu pe cantitate!!! ce making of e asta? vino cu exemple ca de-aia ai facut ateliere de scriere creativa? aporopo, creative writing poetry nu va ganditi ca ar fi nevoie?

  D.

 5. Felicitari dragilor!
  Doua lucruri am de zis, suplimentar: 1) Antologiile sunt la discrtia tuturor, in format electronic (pdf). 2) Da, cu siguranta trebuia mediatizat mai mult faptul ca cine doreste sa vada Antologia I si a II-a poate desc[rca fisierele. Nu sunt „la vedere”, trebuie sa cotrobai prin site-ul IDC.

  In rest, mult succes in continuare! Sa va ajute Bunul Dumnezeu!