Gândirea religioasă greacă

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 18.09.2012 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Gandirea religioasa greaca este o carte care inaugureaza colectia Arhetip, la Editura Herald.

Scrisă sub forma unor eseuri, această carte savantă oferă în acelaşi timp o lectură deosebit de interesantă şi accesibilă despre gândirea religioasă a Greciei Antice. Dacă ceea ce cunoaştem despre religia grecească se rezumă la legendele olimpiene, atunci vom fi surprinşi să descoperim o lume autentică şi profundă, care îşi trăieşte stadial vârstele: de la riturile timpurii, la perioada clasică a zeilor olimpieni, la reflecţia şcolilor filosofice, până la emergenţa creştinismului, perioadă în care vechea religie a încercat o nouă revenire ca reacţie la „ateismul” creştinilor. Nu ceea ce este deja cunoscut şi afirmat face obiectul acestei lucrări. După cum mărturiseşte autorul însuşi, şi-a dorit să umple spaţiile neacoperite încă, zonele de penumbră, perioadele intermediare ale evoluţiei gândirii religioase. Perioade de transformare, de căutare, ale căror potenţialităţi s-au cristalizat şi au marcat marile perioade ale istoriei lumii sau au rămas în întuneric. Ele vorbesc despre adevăratul spirit al Greciei Antice.

 „Grecia antică are privilegiul, în acelaşi timp exultant şi tragic, de a începe de foarte de jos şi de a lupta, oricât de anevoie, pentru a ajunge pe culmi. Aproape că nu există superstiţie primitivă ale cărei urme îndepărtate să nu poată fi găsite în Grecia. Şi nu există culme a spiritualităţii care să nu-şi aibă arhetipul sau ecoul în literatura greacă.” Gilbert Murray

La finalul cărţii autorul include de asemenea şi un text semnat de Sallustius, „Despre zei şi lume”.

 
Despre Autor: George Gilbert Aime Murray, un eminent savant al limbii şi culturii antice greceşti, a fost Regius Professor of Greek la universitatea Oxford. O figură remarcabilă şi implicată a societăţii moderne, este în mod frecvent prezentat ca un umanist, militant activ pentru pace, susţinător al politicii liberale. Este cunoscut în special pentru studiile sale clasice asupra culturii, religiei şi mitologiei greceşti, dar şi pentru realizarea unor traduceri deosebite, în versuri, ale capodoperelor teatrului grecesc antic în limba engleză.

Titlu: „Gandirea religioasa greaca „
Autor: MURRAY GILBERT
Traducator: MARIAN STAN
Format: 13 x 20 cm
Numar de pagini: 240
Tipul tiparirii: Policromie
ISBN: 978-973-111-341-8
Colectie: ARHETIP
An aparitie: 2012

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.