Arta pe om de Adina Nanu

Ai auzit de Adina Nanu? Dacă nu, zic  eu, este cazul. E critic și istoric de artă.

Predă de peste 50 de ani cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor și a Costumului la Universitatea Națională de Arte și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, din București.

A publicat peste 30 de volume despre artă, din care ultimele sunt Arta pe om șVezi?  Comunicarea prin imagine (Editura Vizual, 2002).

Scriu despre ea astăzi, pentru atrage atenția  asupra cărții: Arta pe om, publicată în  2001 la editura Compania. (După mine, lecturarea sa este obligatorie )

Toți suntem intersați de cum arătăm, de cum părem, de imaginea noastră – mai precis. Conștienți că suntem analizați cap-coadă, încercăm să transmitem ceva prin modul în care ne afișăm.

„Comunicarea cu imaginea presupune citirea drumului compozițional, care conține mesajul, și examinarea rolului fiecărui mijloc de expresie: desen, umbră și lumină, culoare, material. Omul fiind o sculpto-pictură cinetică – mai aproape de film-, analiza trebuie să țină cont deopotrivă de expresia feței și de cea a întregului trup, privit ca un complex dinamic.” scrie Adina Nanu

Ce câștigi dacă-ți ocupi 30 de minute citind-o? Ei bine, aflii funcțiile costumului, drumul compozițional, decența/indecența, culorile (pure/impure – născute/făcute), aflii despre trăsăturile chipului, arta direct pe piele – machiajul/tatuajul-, coafuri,  materialele costumului, lenjeria, accesoriile, podoabele, moda între artă și kitsch  , ș.a.

Pe scurt, cum sunt puse în practică principiile fiecărui domeniu al imaginii umane. Pentru că, scrie autoarea, fiecare om trebuie să-și compună propria rețetă de înfrumusețare, căci moda, ca și gustul sunt schimbătoare.

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Bianca Dobrescu

Studiază filosofia, scrie poezie, este efervescentă și o cititoare împătimită. A fost premiată la Concursul IDC în 2011 este și activistă culturală. A debutat cu poezie la Ed. Grinta în volumul „Toamna asta citim Kafka” (2012). Face jurnalism economic și cultural. Nu-i plac mușchii și lichelele.

Comentarii

  1. Asta e o supriza placuta 😀 Cititorii care sunt din București, pot să urmărească atenti expozitiile muzeului de artă- Adina Nanu mai face expozitii pe acolo.