Louie Zamperini, neînvinsul Laurei Hillenbrand și al Angelinei Jolie

Este foarte posibil ca dumneata, cititorule, să fi auzit de prodigiosul film regizat de , chit că te-ai uitat la Oscarurile de anul ăsta sau nu. Trebuie să fi văzut postere imense la metrou cu numele filmului: De neînvins, ce să mai, bubuise întregul Hollywood ca o oală sub presiune din cauza faptului că miss Jolie s-a ocupat de ecranizarea cărții. Eu întotdeauna cred o carte și nu un film, pentru că filmul pierde extrem de multe lucruri pe drum, pe când cartea le conține pe toate.

de_neinvins_micDa, ecranizarea a fost sub așteptările mele și nu știu dacă regizatul reprezintă punctul forte a consoartei lui Brad Pitt. De apreciat totuși faptul că a fost impresionată de această poveste și că a ținut musai să vorbească ea însăși cu Louis Zamperini.

Louis  Zamperini a existat într-adevăr. Fiul unor emigranti italieni care veniseră în America pentru a duce un trai mai bun, Louie reprezintă tipologia copilului care are un creier mult mai dezvoltat ca a copiilor de vârsta lui, dar care nu este motivat să se auto-depășească. Situația se schimbă când, în liceu, participă la curse de atletism și își dă seama că i-ar plăcea să treacă de linia de sosire. Se antrenează din greu și ajunge să uimească Berlinul nazist în 1936, cu ocazia Jocurilor Olimpice.

În 1941, odată cu ciocănitul în ușă insistent al războiului, Zamperini se înrolează în armata S.U.A, devenind ofițer bombardier în Forțele Armate Aeriene. Tragedia a început când el și alți doi colegi primesc ordine să caute avionul dispărut al altui coleg, care nu mai ajunsese la bază. Zboară cu unul dintre cele mai slabe avioane, Green Hornet, deși nimeni nu-l mai pilotase  până atunci. Însoțiți de alți 9 oameni la bord, Zamperini, Phil și Mac vor deschide ușa tragediei care îi va bântui toată viața. Avionul avea o defecțiune și s-a prăbușit în cele din urmă în Pacific. Ironia sorții sau nu, singurii supraviețuitori au fost tot ei, aceiași care plecaseră în misiune. Timp de 47 de zile, cei trei sunt declarați dispăruți de către familii și de către presa americană.  Supraviețuiseră, dar erau pierduți în Pacific, fără niciun fel de coordonate. Tot ce aveau erau răni de la insolație, bărci gonflabile arse de soare, provizii mult prea puține pentru trei oameni răniți și fără apă. După multe zile de agonie, sergentul Mac moare din cauza rănii de la cap căpătată în accident, iar Zamperini și Phil renunță  la orice urmă de speranță că vor fi salvați.download

Cartea are un tragism specific cărților care se încadrează în genul docu-fiction; există acea relatare ”la sânge”, cum s-ar spune, menită să impresioneze cititorul și să-l facă să se imagineze pe el însuși într-o barcă gonflabilă în Pacific fără nimic altceva decât hainele de pe el.

Autoarea, , s-a documentat extrem de mult pentru a putea scrie biografia lui Zamperini, iar cartea este mult mai densă decât ecranizarea. A fost o poveste care a meritat toți banii și care a putut atrage atenția mapamondului.

M-am întrebat dacă nu cumva filmul este construit pe ideea urii transformate în iertare, dacă nu cumva este posibil ca un om să urască și să vrea să ierte același om în același timp? Într-un final, cei doi naufragiați sunt capturați de către japonezi și duși în Hawaii. De acolo, sunt deportați în lagărele de concentrare japoneze, unde Zamperini își va blestema zilele, dorindu-și să moară în repetate rânduri. Între caporalul Mutsuhiro Watanabe și Louis Zamperini se creează o relație bazată pe ură și dorință de dominare. Umilințele pe care Zamperini le-a îndurat din cauza lui Watanabe și toată mizeria umană de care el nu-și închipuia că există aveau să-l marcheze profund pe tânărul soldat, chiar și mult timp după ce toate acestea se vor fi terminat.

Cartea vieții lui Louis Zamperini reprezintă suma miilor de întrebări care ne sfâșie existența, întrebări la care nu ne putem răspunde doar noi, ci și destinul, șansa, izbânda.

 

Autor: LAURA HILLENBRAND
Traducere: Roxana Claudia Olteanu, Roland Schenn, Tomas Ritner
ISBN: 978-606-862-361-0
Editura: CORINT
Aparitie: 2015
Numar pagini: 624

Preț: 34.90 RON

sursa foto: 1, 2

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.