Jess Walter – Viața financiară a poeților

downloadOrice roman de succes poate trata subiecte facile, așa cum orice roman de duzină poate dezvolta filosofii căzute din sfere înalte.  Deși pare clișeic să mai vorbim despre droguri în literatură, Viața financiară a poeților, de Jess Walter, este una dintre acele cărți care nu se-nvârte după clișee, chiar dacă aparent poate fi încă o carte despre ,,drogălăi”.

Cumva, Jess Walter demontează ,,visul american” cărămidă cu cărămidă, pentru a vedea ce se află dincolo: un jurnalist economic cu visuri legate de ce-și pierde slujba, soția jurnalistului, care, contrar datoriilor, încă sapă adânc în cardurile de credit, dominată obsesiv-compulsiv de faptul că viața ei s-a terminat de când a devenit mamă, copiii jurnalistului, care înțeleg ceea ce se petrece cu ai lor, însă nu pot interveni în niciun fel, și tatăl jurnalistului, diagnosticat cu demență, care își pierde din amintiri și din viață în fiecare zi. Și casa, nu în ultimul rând, casa, căci ea a fost ipotecată și urmează să le fie luată de către executori, în timp ce Matt Prior (jurnalist economic, viitor boschetar) caută soluții pentru toți ceilalți patru membri ai familiei.

Ca și cum nu i-ar fi fost îndeajuns, el începe o anchetă pe cont propriu pentru a descoperi dacă într-adevăr soția îl înșală, pentru că, nu-i așa, nu poți arăta bine, fiind soția unuia care n-are slujbă și care se mai și crede poet ?! Și într-adevăr, soția îl înșală cu prima ei dragoste, un tip anost, dar good looking, vorba americanului, iar Matt se aruncă în brațele disperării, pentru că nu știe dacă are dreptul să-i ceară explicații, pentru că nici el nu i-a pus fericirea pe tavă la cină.

Cufundat în gânduri din ce în ce mai negre, Matt alunecă în lumea marijuanei, care cândva i-a fost o veche nădejde. De data asta, însă, Matt devine dealer, încercând noaptea să se descotorosească de tabloul trist al soțului nefericit care devine ziua.

Este un roman foarte bine scris și tradus perfect, cred, pentru că este nevoie de ceva talent scriitoricesc să poți transforma fraze simple în fraze pline de muzicalitate.

Deși forma sa este  aparent facilă (un tip cu probleme și le rezolvă prin vânzarea marijuanei), fondul este unul cu care ne întâlnim, poate, unii dintre noi zilnic: lupta pentru a supraviețui într-o societate dominată de capitalism, într-o lume în care principiile își pierd din culoare, iar jurnalistul se transformă dintr-o ființă bipedă într-o halcă de carne de tun, ideală pentru a munci excesiv, la comandă și prost plătit.

Pe lângă marile probleme din viața sa, Matt se simte vinovat de faptul că tatăl îi este din ce în ce mai bătrân și neajutorat, că nu-și mai amintește nimic de când era copil și nici nu ține minte să-l fi crescut pe Matt. Citește disperarea bătrânului care nu se mai regăsește pe sine în fiecare zi, dar este impasibil, căci suferința gândului că în curând vor rămâne toți pe drumuri îi chinuie nopțile.

Romanul n-a fost scris să devină o capodoperă, dar cred că o ecranizare ar fi excelentă, pentru că ar înfățișa impecabil visul american al poetului (Matt Prior are o idee creață, cum că ar putea face bani dintr-un site ce ar putea conține și analiză financiară).

Punctele forte ale cărții reprezintă faptul că Matt se auto-detașează de cele ce se întâmplă și vorbește liber, fără nicio jenă despre propriile lui eșecuri, se folosește de auto-ironie pentru a face cărare pe poteca vieții lui plină de rahat și prezintă totul sub forma unei glume extrem de proaste a sorții.

O carte bună, scrisă de un om cu ceva idei despre ,,visul american al poetului”.

 

 

Autor: Jess Walter

Titlu: Viața financiară a poeților

Editura: Polirom

ISBN:  978-973-46-5272-3

Anul apariției: 2015

Nr. pagini: 312

Preț; 29.95

sursa foto: editura Polirom

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.