Revista Presei Culturale-SB-2009-RPC

Revista presei culturale pentru această zi de toamnă începe cu SemneBune.ro, unde aveți ocazia să vă trageți sufletul, după o săptămână lungă și să vă bucurați de dosarul de scriitor , partea a patra, axat pe volumul ”Cu inima smulsă din piept”. Dacă vă lipsește un context bun pentru câteva clipe de răgaz și o lectură aburindă într-o ceașcă de cafea, iată unul care v-ar putea face cu ochiul: ”Romanul invită cititorul pe o punte magică ce face legătura cu secolele pierdute ale Portugaliei și cu războiul dintre generații, atât de prezent și în timpurile noastre. ” Dosarul de scriitor se află la a patra filă și poate fi citit în voie, pe SemneBune.ro.

*

De pe hotnews.ro, aflăm că poezia românească se plimbă prin Bruxelles, cu transportul în comun, în cadrul proiectului Transpoezie: ”Călătorii belgieni sau străini vor putea citi poemul Speranţa al lui Ion Mureşan în română, franceză şi neerlandeză (traduceri de Luiza Palanciuc şi Jan H. Mysjkin). ICR Bruxelles participă a treia oară consecutiv la acest proiect.”

*

Metropotam.ro propune un top al celor mai frumoase filme europene. A numi un film ”frumos”, cu atât mai mult un film european, care are o mie de atribute, ”frumos” (un termen generic și lipsit de substanță) nefiind unul dintre ele, taie nițel din strălucirea covorului roșu, dar titlurile salvează literalmente ziua:  Le charme discret de la burgeoisie (1972), Trois couleurs: Bleu, Blance, Rouge (1993 – 1994), Leon (The Professional) (1994). Nu spunem care sunt favoritele pe primele poziții, dar pentru o pauză, mai târziu, lista așteaptă cuminte opinii, polemici și cititori.

*

Agentiadecarte.ro invită cititorii la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, unde va avea loc festivalul cultural în aer liber Strada de C’Arte. ”Anul acesta, vom scoate pentru a treia oară cărţile în stradă şi am pregătit pentru publicul larg, indiferent de vârstă sau situaţie materială, o mulţime de formule cool de exprimare a celor 7 arte”, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Unversitare București.  Strada de C’Arte se va desfăşura în paralel cu ultima săptămână a Festivalului George Enescu, întregind oferta culturală din inima Bucureştiului. Apropo de evenimente de final de săptămână, nu uitați de Noaptea Albă a Filmului Românesc, de care vă puteți bucura la cinematografele din oraș, diseară.

*

Nimic nu se potrivește mai bine agitației din ultimele săptămâni, cu informații vehiculate în mod haotic și presa pusă la colț pentru lipsa de profesionalism, decât articolul „Nimic despre Roger, semnat de Arnoux Maz, pe SemneBune.ro, despre modul în care televiziunile își manipulează publicul, și materialul semnat de Alexandru Lazarovici, pe pagina Think outside the box, ”Dezbateți! Nu aveți nimic de pierdut, în afară de ignoranță”, despre modul în care dezbaterea schimbă percepția despre viață, în viziunea unui campion național și internațional la dezbateri: ”am învăţat ce înseamnă să câştigi sau să pierzi din cauza unui cuvânt spus sau uitat (asta înseamnă, de obicei că meciul a fost unul bun şi că nimănui nu îi mai pasă cine câştigă formal), cât pot cântări cele 5 minute în care ultimul arbitru îşi anunţa decizia.” Probabil doar regula de mai sus, urmată cum se cuvine, ar schimba în mod esențial situația, atât în interiorul mediului politic, cât și în relația sa cu celelalte medii, în special cu societatea civilă.

SemneBune vă urează weekend plăcut și o toamnă blândă, cu miros de carte!

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.