Nimic despre Roger (II)

agresive-dog-maidanez-agresiv_807b77b303

Acum vreo două săptămâni, trăgeam un semnal de alarmă în legătură cu modul în care televiziunile folosesc iminentul din spațiul public românesc în construirea subiectelor. Și ca să vedeți că nu există nicio diferență între încorogropăciunea de la Sibiu și drama copilului sfâșiat de maidanezi în Capitală, Antena 3 (singura televiziune din România afiliată CNN International) ne arată ce (mai) înseamnă jurnalismul pe plaiurile mioritice. Pe data de 5 septembrie, când a avut loc înmormântarea copilului, Antena 3 a transformat ceremonia într-o mare galbenă de breaking news. La fel de neobișnuit a fost și faptul că părinții copilului au participat la o serie de emisiuni de la posturile trustului Intact. Acces Direct și Sinteza zilei sunt doar două exemple în acest sens.

Teatrul absurd nu se oprește aici. Pe toate posturile de televiziune, invitați de la diverse organizații care apără câinii vagabonzi (și nu alte animale) folosesc cu obstinație termenul de reteritorializare. Pe lângă faptul că este un termen foarte pompos și nu înseamnă altceva decât a muta patrupedele dintr-un cartier în altul, discuția în sine nu aduce nimic constructiv. De exemplu, la o emisiune de la același post, Antena 3, un reprezentant vocal al ONG-urilor nu susținea nici entanasierea (firesc), nici adăposturile și nici adopțiile internaționale (cum s-a întâmplat în cazul unor oraș precum Sibiul). Omul nostru voia să avem în continuare maidanezi pe stradă. Și nu cred că este singurul fan al reteritorializării, ca și cum ar fi mult mai grozav să fim mușcați în fiecare săptămână de un alt câine comunitar. Există totuși televiziuni care prezintă problema câinilor la nivel macro și nu referindu-se patetic, în fiecare știre, la drama lui Ionuț.

Astfel, la Realitatea TV, Silviu Mănăstire vorbea despre cât costă hrana pentru un maidanez. 30 de lei pe zi un câine, în timp ce alocația pentru un copil este de doar 42 de lei pe lună. Tot în această emisiune, am văzut că prinderea unui patruped costă 219 lei (cu ce companie de taxi?), iar hingherii vor proveni din rândul stomatologilor, comercianților de mobilă și din rândul managerilor de proiecte. Cu toate astea, cu toți banii ce se vor vehicula, nu îmi doresc decât să se rezolve problema și anume ca orașul să scape de câinii vagabonzi. Și da, singura soluție este eutanasia. Au făcut-o și alții, o putem face și noi!

PS: Conform Adevărul, în săptămâna 9-14 septembrie au fost adoptați doar 150 de câini din adăposturile municipalității. Doar atât pentru istericalele duduilor din parcul Izvor? Nu e cam puțin?

sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.

Comentarii

  1. nu mai sunt suficienti copii abuzati de maidanezi si mafia maidanezofililor a intrat in fibrilatii.dupa ce au ucis 14 oamenii si au sfasiat peste 2 milioane mafia cutomaniaca face noi si noi victime.si romanii stau ca vitele sa fie muscati de maidanezi,ei si familiile lor.vina principala apartine cutomanilor care militeaza pentru mentinerea animalelor agresive pe strada.in schimb ,in Romania,se da vina pe victimele agresate de maidanezi.halal justitie.ce ar fi daca o organizatie ar milita pentru lasarea in strada a scorpionilor veninosi,tigrilor sau ciumei bubonice?