Istanbul

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 17.11.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Astazi soseste din tipografie editia in limba romana a volumului Istabul, mult-asteptata carte de memorialistica a lui Orhan Pamuk, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2006.

Dedicata tatalui sau, Gunduz Pamuk, cartea impleteste intr-o maniera originala doua povesti la fel de sinuoase si de cuceritoare: cea a primei jumatati din viata scriitorului si cea a orasului in care s-a nascut si pe care il cunoaste mai bine ca nimeni altul. In vastele apartamente ale familiei Pamuk, intesate de urmele unei bunastari in declin, se fac simtite aceeasi inclestare intre vechi si nou, aceeasi melancolie si aceeasi criza identitara ca si pe strazile Istanbulului, odinioara capitala puternicului Imperiu Otoman, unde vestigiile unei glorii de mult apuse cedeaza incet-incet locul imenselor cladiri de locuinte si centre comerciale.
Istanbul realizeaza un dublu portret, al autorului in tinerete si al orasului vazut prin prisma amintirilor sale de o uimitoare claritate, dar si a marturiilor scriitorilor si artistilor care i-au marcat inceputurile evolutiei spirituale.

„Pentru a intelege mai bine aceasta atmosfera in alb-negru ce accentueaza sentimentul de  melancolie, care ramine inseparabil de oras si care este mereu readus in actualitate, caci este impartasit de toti istanbulezii ca un destin, trebuie sa vii la Istanbul cu avionul, dintr-un oras occidental instarit, si sa te pierzi indata dupa aceea pe strazile aglomerate, sau sa te duci intr-o zi de iarna pe podul Galata – inima orasului – si sa vezi puhoaiele de oameni care trec pe acolo, in haine a caror culoare nu se poate distinge niciodata, sterse, gri, de culoarea umbrei”, marturiseste Orhan Pamuk.

Volumul Istanbul apare in traducerea de exceptie a Luminitei Munteanu.

„Departe de descrierea conventionala a splendorilor unui oras, din Istanbul transpar inefabilul melancoliei si aventurile imaginatiei.” (The New York Times)

„Chiar si aceia dintre noi care nu au calcat in viata lor in Istanbul vor ramine transfigurati dupa lectura pe care o prilejuieste cartea lui Pamuk.” (The Financial Times)

„Senzualitatea Istanbulului, asa cum o vede Pamuk, nu este marcata de autoportretul autorului, ce respira, surprinzator, din fiecare pagina a cartii, ci de poeticitatea legaturii scriitorului cu orasul care l-a transformat.” (The Gardian)

Orhan Pamuk, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii turce contemporane, a publicat  pina acum opt romane, care s-au bucurat de un succes rasunator, fiind traduse in peste cincizeci de limbi. In anul 2006 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura. In prezent este profesor de literatura comparata si creative writing la Universitatea Columbia din New York. La Editura Polirom au aparut romanele: Muzeul inocentei (2010), Viata cea noua (2011), Ma numesc Rosu (2011) si Cartea neagra (2011).
„Diferenta dintre cel caruia-i place sa se viseze neincetat Napoleon si cel care se crede Napoleon este diferenta dintre visatorul fericit si schizofrenicul nefericit. Il inteleg foarte bine pe «schizofrenicul» care nu poate trai fara a visa la o alta lume, fara a adopta o alta personalitate, dar mi-e mila si (in taina) ii desconsider pe adevaratii schizofrenici pentru ca ramin prizonierii celei de-a doua lumi, pentru ca nu au o lume a «originalului», fericita si sigura, la care sa poata reveni.” (Orhan Pamuk)

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Comments are closed.