Trilogia de spectacole de eco teatru sonor

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 6.06.2023 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , , , .

În luna iunie, Plastic Art Performance collective / Asociația Macaia lansează trilogia de spectacole de eco teatru sonor – ”Mină faci, M I N E găsești”.

Eco-teatru sonor este un format artistic nou, care investighează cu mijloace performative și prin creație de sound-design, probleme ecologice.

Produs de grupul artistic Plastic Art Performance collective / Asociația Macaia, în parteneriat cu Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”, spectacolul, compus din trei părți, va lua forma unei audiții însoțite de o creație vizuală new-media.

Trilogia este bazată pe mărturiile colectate din comunitate, ce semnalează preocupările locuitorilor referitoare la diferitele tipuri de poluare cu care Valea Jiului se confruntă astăzi. Pornit din sondarea urmelor post-industriale din memorie și a relației comunității locale cu mediul înconjurător, cele 3 creații de eco-teatru sonor traduc în limbaj dramatic trecutul, prezentul și un viitor ce trebuie evitat.

 Autorii proiectului sunt: Alina Tofan (direcție artistică/regie, dramaturgie), Răzvan Omotă (dramaturgie, documentare), Adrian Budrițan și Ștefan Blănică (compoziție sonoră), Ioana Buraga (new media), Georgiana Vlahbei (documentare).

Interpretează actorii Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu”: Bianca Holobuț, Mihai Alexandru, Mihai Sima,  Laurențiu Vlad, Irina Bodea-Radu, Daniel Cergă, Izabela Badovics, Nicoleta Bolcă, Andrada Dobre, Oana Liciu-Gogu, Ionela Purcaru, cărora li se alătură Matei Șchiopu, Răzvan Omotă și Alina Tofan.


Premiera are loc în data de 10 iunie, ora 18, la Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani.

În București, audițiile spectacolelor sonore vor avea loc astfel:

14 iunie, ora 19:30 – Londohome (str. David Praporgescu, nr.31)

18 iunie, ora 18:00 – ArtHub (str. General Constantin Budișteanu, nr.10)

20 iunie, ora 19:30 – Asociația Hearth / Casa KERIM (str. Parfumului, nr.19)

Intrarea este liberă la toate evenimentele. După audiție, publicul este invitat să participe la o sesiune de întrebări cu echipa de proiect.

Spectacolul face parte din proiectului de intervenție culturală ”Eco Teatru Sonor – Povești din cartier” și va fi urmat de 3 audiții  în București, în luna iunie.


Proiectul este coordonat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub Asociația culturală Macaia, care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza de mediu, poluarea cu plastic, poluarea industrială, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale – teme abordate prin filtrul artistic.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.