Premieră – La Serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi

Premiera spectacolului La Serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi 

După succesul cu opera Bastien și Bastienne de Wolfgang Amadeus Mozart, asociația Home of Strings organizează premiera spectacolului La serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi.

În timp ce ideea de a te căsători poate fi entuziasmantă, călătoria reală este adesea plină de hopuri. Home of Strings prezintă ambele fețe ale acestei monede, în data de 29 martie, orele 19, la sala Dalles, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr.18, București.

Uberto, este un burlac bogat și morocănos, veșnic exitant, iar servitoarea, tânăra Serpina, s-a ocupat toată viața de casa lui Uberto, este ingenioasă, dominatoare iute, un dute-vino și sigură pe ea. Se definește drept „frumoasă, grațioasă, spirituală” comportându-se ca și cum ar fi stăpâna și este la fel de hotărâtă și determinată pe cât Uberto este campionul indeciziei.

Pentru a-și impune autoritatea dar și pentru a se  răzbuna, morocănosul stăpân anunță într-o zi că vrea să se căsătorească. Serpina devine geloasă și decide că singura soluție este să devină ea însăși viitoarea soție. Ea concepe atunci un plan viclean împreună cu Vespone, un alt servitor, și anunță că și ea se va căsători. Uberto, uimit de această decizie își dă seama că este îndrăgostit de Serpina. Curând, insesizabilul pretendent își face apariția, pretinzând zestrea Serpinei și îl amenință pe Uberto, care, în caz de refuz, va trebui să se căsătorească el însuși cu servitoarea. Uberto acceptă cu bucurie cea de-a doua propunere, iar Serpina, care nu-și dorea nimic mai mult, din servitoare devine stăpână.

La Serva Padrona va fi precedată uvertura La buona figliuola de Puccini și uvertura napoletană Lo frate ‘nnamurato de Pergolesi completând această producție unică.

Au trecut 290 de ani, de când, în 1733, La serva padrona de Pergolesi a avut premiera la Teatro San Bartolomeo din Napoli. Cu o carieră lirică foarte promițătoare, curmată de o moarte prematură, Pergolesi a lăsat în urmă un catalog de compoziții care uimește prin amploare și calitate muzicală, însă La Serva Padrona este, alături de Stabat Mater, titlul care i-a consacrat faima pentru totdeauna.

De fapt, cu doar trei personaje și o intrigă incredibil de simplă, Pergolesi descrie o epocă și o societate în întregime. Stilul comic combină umorul cu implicațiile sociale, stabilind prototipul spiritului ingenios feminin plebeian ca unul victorios. Acest lucru îl vom găsi într-o altă formă si în lucrările lui Mozart.

Lucrarea dezvăluie trăsături distinct moderne în reprezentarea vie a personajelor, în măiestria sincronizării dramatice și în caracterizarea sigură a afecțiunilor și a relațiilor umane. Toate acestea prin intermediul unei partituri magistrale care se desfășoară ușor și cu o aderență perfectă la text, la jocurile de cuvinte și la mutabilitatea tonurilor și situațiilor.

Opera este tradusă și jucată în limba română.

 

Distribuția:

Serpina- Maria Ungheanu

Uberto- Fang Shuang

Vespone- Cătălin Seimeanu

Cvartetul de coarde – Home of Strings

Regia- Voicu Niculae

Biletele se pot cumpăra online pe:

https://www.ticketstore.ro/ro/bilete/3719/la-serva-padrona-de-pergolesi-sala-dalles-sala-dalles-bucuresti-29-martie-2023

sau la numarul de telefon 0720706112.

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.