Actorul – Rege. În memoria lui Ștefan Iordache

Astăzi, 3 februarie Ștefan Iordache ar fi împlinit 80 de ani. A plecat la Domnul într-o zi mare – 14 septembrie 2008 – Înălțarea Sfintei Cruci. O zi a durerii, a Răstignirii, dar și a Luminii, a bucuriei Învierii.

„Ştefan Iordache – un histrion până în măduva oaselor, un scamatoriu, aşa cum îi spunea, premonitoriu, bunica sa. Biografia sa a dat splendoare regală profesiunii de actor. Timp de 40 de ani nu a fost previzibil, nu a fost repetabil, a rămas mereu o surpriză. Pentru el, singurul hobby era viaţa. Ştia să se uite la un copil, la o femeie, la o floare, să trăiască fericit într-o curte cu iarbă şi pomi.

«Cu un înger pe umăr şi un diavol în buzunar», senzual şi spiritual, exercita o fascinaţie aproape erotică asupra celor din jur: public, parteneri, prieteni. Numele lui este o emblemă. Acelaşi cu al Arhidiaconului Ştefan, întâiul mucenic creştin. Stephanos – în limba greacă – înseamnă coroană, cea cu care erau încununaţi învingătorii.

În jocul cu viaţa, în jocul cu arta, în jocul cu moartea, a rămas Actorul – Rege.”

(din volumul REGELE SCAMATOR ȘTEFAN IORDACHE, autor Ludmila Patlanjoglu)


Ne-a lăsat moștenire creații antologice în teatru, film, TV, radio, motiv pentru care Marele Premiu al Galei TânăruluI Actor (UNITER) îi poartă numele, precum și Bursa care se acordă în fiecare an unui absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Teatru. Cele două distincții sunt susținute financiar de familia artistului și de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” sector 5.


 

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.