100 de zile. 100 de povești. 100 de țări: Hektomeron

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se desfășoară, în această perioadă, un proiect internațional unic în lume: HEKTOMERONUL.

a pornit de la celebrul Decameron scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani,  însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florența acelor ani fusese lovită de ciumă și toată lumea trebuia să se izoleze și să fugă din calea morții. Izolarea, teama și moartea erau prezente atunci, în Florența anilor în care Decameronul a fost scris, așa cum sunt prezente și în lumea de acum.

Decameronul cuprinde 100 de povești iar fiecare poveste este transformată, în cadrul -ului, într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, câte unul pe zi, în regim de live din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea etc.  Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

a debutat pe 15 ianuarie 2021 și se va desfășura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în “Ziua Hektomeronului”.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pâna acum au fost difuzate 13 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru. Urmează ca regizori din Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova, Danemarca, Finlanda, Nigeria, Indonezia, Grecia, Canada, India, Austria, Africa de Sud etc să își prezinte spectacolele.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât în website-ul evenimentului cât și în website-ul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova: www.tncms.ro. Important de reținut este că toate episoadele vor rămâne online în platformă, în pagina construită pentru fiecare țară participantă și se vor putea urmări gratuit.


Proiect:

Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021

Difuzare: www.hektomeron.com

Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova

Preț: gratuit

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova


HEKTOMERON / www.hektomeron.com  – PROGRAMUL URMĂTOARELOR EPISOADE –

Luni, 1 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anastasia Nørlund / Danemarca

Actor: Geni Macsim

Episodul: Ziua 2. Povestea 4


Marți, 2 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anu Saari / Finlanda

Actor: Alina Mangra

Episodul: Ziua 6. Povestea 7


Miercuri, 3 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Adebajo Oluwafemi Israel / Nigeria

Actor: Anca Dinu

Episodul: Ziua 10. Povestea 7


Joi, 4 februarie 2021, ora 17:00

Regizor: Riyadhus Shalihin / Indonezia

Actor: Petronela Zurba

Episodul: Ziua 1. Povestea 6


Vineri, 5 februarie 2021

Regizor: Artiom Rybakov / Lituania

Actor: Vlad Udrescu

Episodul: Ziua 3. Povestea 7


Sambătă, 6 februarie 2021

Regizor: Yiannis Paraskevopoulos / Grecia

Actor: Cerasela Iosifescu

Episodul: Ziua 7. Povestea 8


Duminică, 7 februarie 2021

Regizor: Luiza Cocora / Canada

Actor: Iulia Colan

Episodul: Ziua 4. Povestea 5

 

 


Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.