Un nou roman semnat de António Lobo Antunes

  • Întâlnire cu Ludmila Ulițkaia
  • Noutăți literare din lume
  • Cele mai bune 30 de cărți pentru copii
  • Aplicația care generează poezii
  • Un nou roman semnat de António Lobo Antunes

 

Admiratorii scriitoarei Ludmila Ulițkaia au ocazia să participe la o întâlnire cu ea, săptămâna viitoare, în 22 mai, la Librăria Humanitas de la . Vor participa, alături de scriitoarea de origine rusă, jurnaliștii culturali Cristian Pătrășconiu și Marius Constantinescu. Discuțiile se vor axa pe cel mai recent roman al ei tradus la noi, Scara lui Iakov, iar la finalul întâlnirii veți avea posibilitatea să obțineți un autograf. Ludmila Ulițkaia este cea mai cunoscută și cea mai apreciată scriitoare rusă contemporană. ”Scara lui Iakov ne relevă povestea a patru generații ce se desfășoară într-o alternanță continuă a planurilor, un caleidoscop de iubiri, trădări, idealuri, culpe, suferință, artă și întrebări fără răspuns, în care istoria este omniprezentă, mereu personaj principal. În 2016, romanul a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, Locul al treilea și Premiul cititorilor. Este tradus în peste douăzeci de țări”, se precizează pe pagina FB a evenimentului.

**

De pe site-ul The Guardian am aflat despre unele cărți care vor apărea în luna iunie, în lume. Recomandările din articol sunt grupate pe genuri, iar pe lista de ficțiune am remarcat unele nume de scriitori cunoscuți, ale căror romane au fost traduse și la noi. De exemplu, se va publica volumul Big Sky, de Kate Atkinson, iar volumul Stalingrad, al lui Vasili Grossman, va apărea pentru prima dată în limba engleză. Romanul Gun Island, de Amitav Ghosh, este așteptat și el pe piață în luna iunie, la fel și City of Girls, de Elizabeth Gilbert, autoarea celebrei povești intitulate Mănâncă, Roagă-te, Iubește. Pe lista noutăților la capitolul cărți pentru copii se află și numele scriitoarei Elif Shafak, foarte cunoscută și iubită la noi, doar că nu este anunțat încă titlul acestei cărți așteptate în luna iunie. Recomandările din categoria nonficțiune includ și ele titluri care sună promițător, dar vă las să le descoperiți singuri. Fiecare dintre cărțile anunțate este însoțită de o foarte scurtă prezentare.

**

Pe site-ul The Independent mi-a atras atenția un articol despre cele mai bune 30 de cărți pentru copii, dintotdeauna. Recunosc, m-a făcut curioasă, am vrut să văd dacă pe lista respectivă se regăsește vreo carte de povești care mi-a fermecat și mie copilăria sau dacă lucrurile s-au schimbat complet. Și am descoperit că unele povești cu care am crescut sunt încă acolo și îi pot bucura și pe cei din generațiile mai tinere. Lista a fost întocmită de Philip Womack, scriitor britanic contemporan, autor al mai multor cărți pentru copii, și se vrea a fi doar un ghid pentru cei care au copii și care sunt în căutare de recomandări de lectură pentru ei. Fiecare dintre cele 30 de volume de pe listă are și o scurtă prezentare. Cum spuneam, unele dintre ele sunt cărți pe care probabil că le cunoaște toată lumea care s-a bucurat de povești în copilărie, precum: Alice în Țara Minunilor, basmele fraților Grimm, poveștile lui Hans Christian Andersen, 1001 de nopți (care pe mine m-au fascinat) și altele. Pe aceeași listă se regăsesc și seria Narnia, Hobbitul, dar și alte volume, despre care vă las să citiți chiar voi și să le puneți pe lista de cumpărături, în cazul în care aveți copii și vreți să îi inițiați în tainele poveștilor.

**

De pe lithub.com am aflat că există o aplicație Google cu ajutorul căreia pot fi create… poezii. N-aș spune că sunt foarte surprinsă, probabil că deja există aplicații pentru orice, dar sunt oarecum curioasă de ceea ce rezultă din această aplicație. Inițial, am fost tentată să ignor știrea, după care, mi-am zis că nu strică să aflu despre ce este vorba, totuți, pentru că, vrem-nu vrem, tehnologia face parte din viața noastră, într-o măsură tot mai mare. Deci, de ce nu? Am urmat linkul de pe site-ul amintit și am aflat că Google are chiar o platformă care se cheamă Arts&Culture, unde a și fost lansată această aplicație care compune poezii folosind inteligența artificială. Aplicația se numește POEMPORTRAITS și a fost dezvoltată de programatorul Ross Godwin, împreună cu artista Es Devlin. Ideea a luat naștere anul trecut, în timpul unei expoziții din Londra, când a fost folosită ca interactivă. În esență, aplicația combină inteligența artificială cu poezia, pentru a poiecta o creație nouă. Pentru a genera un poem, utilizatorului i se cere să introducă un cuvânt, care va servi drept inspirație pentru AI (artificial intelligence). Iată și linkul către aplicația respectivă, în cazul în care vreți să vă jucați…

**

Dintre noutățile editoriale de la noi, vă recomand pentru această săptămână o traducere care tocmai a apărut la Humanitas Fiction. Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa, de António Lobo Antunes. Cei care sunt deja cititori ai scriitorului portughez cunosc stilul aparte în care sunt scrise poveștile lui. Pe ceilalți trebuie să îi previn să se pregătească pentru un adevărat tur de forță pe care lectura lui António Lobo Antunes îl presupune. Frazele lui foarte lungi pot fi obositoare, dar numai până te obișnuiești. ”Cred că e cel mai bun lucru pe care l-am scris până acum“, declara António Lobo Antunes despre noul său roman. ”Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa, al 22-lea din cariera marelui autor portughez, poate cea mai complexă dintre operele sale. Cartea, o aventură intelectuală și senzorială în 23 de capitole cu un minimum de punctuație – de fapt, 23 de fraze ample, numite de critică „versete poetice“ –, oferă o experiență de lectură inedită și o poveste cutremurătoare: un tânăr sublocotenent aduce din Angola un băiat de culoare, un orfan, pe care îl adoptă împreună cu soția lui. Peste 40 de ani, ca într-un ecou al faptelor tatălui, fiul va comite o crimă. Războiul, imposibilitatea iertării, rasismul, moartea, iubirea sunt tot atâtea teme ale unei proze căreia emoția îi conferă ritmul unei adevărate cantate”, se spune în prezentarea de pe site-ul Editurii Humanitas.

„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la Radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Surse foto: libhumanitas.ro și artsexperiments.withgoogle.com

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.