The 12th man (2017)

Filmul se bazează pe evenimente reale, având ca punct de plecare cartea Jaan Baalsruds and those who saved him (2001), scrisă de Tore Haug și Astrid Karlsen Scott. E una dintre acele drame istorice care te țin cu sufletul la gură până la sfârșit.

Primăvara anului 1943. Anglia trimite 12 pe o ambarcațiune pe teritoriul Norvegiei ocupate de naziști. Supraviețuitorii rafalelor de gloanțe germane sunt capturați, fiind apoi torturați și uciși, însă doar unul scapă, neștiind ce avea să urmeze. Aceasta e povestea lui .

Personajul principal, interpretat de Thomas Gullestad, mi se pare unul foarte bine construit, având un psihic atât de rezistent încât l-ar face invidios și pe The Revenant al lui Alejandro González Iñárritu. Într-un fel, The 12th man ridică problema nu a opoziției față de naziști (asta se întâmplă oricum, Baalsruds nu cedează sub nicio formă și nici nu se lasă prins) ci rezistența omului împotriva forțelor naturii. De naziști mai scapi, dar de avalanșă sau de cangrena piciorului degerat, nu prea.  Baalsruds l-a înfuriat destul de tare pe maiorul Kurt Stage (Jonathan Rhys Meyers), care îl hăituiește prin toată Scandinavia.

Tot ce-și dorește Baalsruds e să ajungă în Suedia, țară considerată neutră. Întregul mi se pare un spectacol vizual, unde speranța alternează cu neputința, curajul cu teama și rezistența umană care se opune condițiilor greu de suportat ale ținuturilor arctice.  a trecut prin Iadul înghețat nu pentru a-și duce la capăt misiunea, ci pentru a-și salva viața.  Să nu mai spun că Rhys Meyers și-a jucat rolul de neamț la perfecție, mă întrebam la un moment dat dacă are dublură sau chiar vorbește atât de fluent germana în . Deși plotul se împarte în două planuri, naziștii și supraviețuirea personajului principal, vei vedea că nu-i atât de evident, pentru că regizorul Harald Zwart a reușit să îmbine toate elementele pentru a crea un plot închegat.  IMdb i-a dat nota 7,4, eu cred că merita măcar un 8.


Regia: Harald Zwart

Distribuție: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen, Vegar Hoel, Håkon T. Nielsen.


Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.