Nisip în ochii mei: fotografie și literatură orală sudaneză în Brașov

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 24.05.2019 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , .

NISIP ÎN OCHII MEI  – Momente sudaneze

Autoarea și fotografa Nagy Enikő, originară din Brașov, crescută și educată în Germania, și-a petrecut mai mulți ani documentând prin intermediul fotografiilor și istoriei orale – 45 de grupuri etnice, 30.000 de kilometri – modul de viață, gândirea și obiceiurile oamenilor din Sudan. În imagini ale Sudanului complet diferite de cele la care ne-am aștepta, călătoria epică oferă o perspectivă intimă asupra unui popor și a experienței umane în general, recuperând narațiunea unei țări.

O expoziție itinerantă, extrasă din volumul ei literar-fotografic, SAND IN MY EYES: Sudanese Moments (engleză și arabă, 2014), care a fost publicat cu o prefață din partea UNESCO în semn de recunoaștere pentru protejarea patrimoniului imaterial mondial, va fi prezentată la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bulevardul Eroilor 29) începând din 3 și până pe 27 iunie 2019.

Un peisaj de imagini și cuvinte face vizibile modul de gândire al nomazilor, al agricultorilor de subzistență, sentimentul coeziunii, ospitalitatea și generozitatea atât de caracteristice oamenilor din Sudan, rolul social al bărbatului și al femeii, făurirea căminului, ritualurile, viața spirituală, respectul față de bătrâni.

Autoarea a stat de vorbă cu capii triburilor, cu bătrâni înțelepți, cu literați, rapsozi și cu foarte mulți oameni de rând. A șezut alături de ei în jurul focului, în adunări de instanță tradițională, precum și în colibe de bucătărie, între femeile care preparau parfumuri sau își pregăteau morții pentru ultimul drum – ascultând cuvinte rostite în viața de zi cu zi. S-a întâlnit cu șamani, cu oameni obișnuiți, dar și cu intelectuali – ascultându-le poveștile.

Enikő Nagy își va prezenta cartea și un documentar (30 de minute) despre proiect vineri, 7 iunie, de la ora 18:00, cu o lectură bilingvă (română și arabă) a povestirilor tradiționale din carte,  la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, de unde poate fi cumpărat și volumul SAND IN MY EYES: Sudanese Moments, cu dedicația autoarei.

Prezentată începând din 2014 în München, Berlin, Madrid, Londra, Geneva, Roma, Budapesta și Sudan, expoziția a fost văzută de peste 50.000 de vizitatori. Servicii mass-media internaționale precum El País, abc.es, Vox Africa TV, CCTV, The Arab Weekly, Léman Bleu Télévision, National Geographic Hungary, Wall Street International, BBC World au publicat relatări despre expoziție.

Autoarea, de profesie pedagog social, a petrecut zece ani în Sudan, unde a  lucrat în calitate de consultant în cadrul Serviciului German pentru Dezvoltare (DED) și expert internațional al UNESCO. A fost redactor al unei publicații pe tema drepturilor femeilor în religie și al unor cărți publicate în Sudan despre cultură și identitate. În prezent, lucrează ca referent în materie de global learning în Germania și conduce un cămin pentru femei în situație de criză.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.