Astra Film Festival aduce documentare de Oscar la Brașov

În weekend, în perioada 14-15 martie, la , vor fi proiectate, începând cu ora 17:00, documentare de renume din cadrul Film , Festivalul Internațional de Film de la Sibiu. Intrarea este liberă. Documentarele alese sunt deja consacrate în circuitul festivalier. Duminică seara, de la ora 20:00, în spațiul alternativ VISSSUAL, va avea loc o proiecție specială a unui film de referință despre cel mai faimos club de noapte din lume. Până acum, AFF a călătorit prin țară cu proiecțiile de film documentar, ajungând la Târgu Mureș, Cluj și București.

Sâmbătă, 14 martie vor fi proiectate filmele documentare Honeyland și For Sama la .
Honeyland este un film despre o apicultoare dintr-un sat din Macedonia care ajunge să se confrunte cu o familie nomadă mutată în sat. Aceasta îi pune în pericol liniștea, îi disprețuiește învățămintele, aducându-i un dezechilibru în modul tradițional de viață. Este primul film de non-ficțiune din istorie nominalizat în același an la atât la categoria Cel mai bun documentar, cât și la categoria Cel mai bun film artistic.
For Sama este o relatare autentică și șocantă a războiului din Siria făcută de regizoare în timp ce își crește fetița printre bombele aruncate din avioane și morțile din jur. Filmul a câștigat multe premii internaționale, iar anul acesta a primit premiul Bafta pentru Cel mai bun documentar.

Duminică, 15 martie, vor fi proiectate filmele documentare Laila at the Bridge și Transalpina – Drumul Regilor la Cinemateca Patria.
Laila at the Bridge este povestea incredibilă a unei femei puternice și curajoase care își dedică întreaga viață salvării narcomanilor de sub podul notoriu din Kabul. Filmul prezintă criza de droguri din Afghanistan, țara cu cea mai mare producție și cel mai mare consum de opiu din lume. Filmul a câștigat premiul F:ACT, premiu în domeniul activismului, la festivalul CPH: DOX din Copenhaga.
Transalpina – Drumul regilor propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor.
Tot Duminică, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul Studio 54 în hub-ul cultural VISSSUAL.
Studio 54 a fost un club celebru din Manhattan, New York, deschis pentru doar 33 de săptămâni, între 1977 și 1980. Aici veneau adesea multe celebrități, creându-se un fenomen cultural. Documentarul relevă o viață de escapism, hedonism, excese de tot felul și muzică disco din anii ’70.
AFF On Tour la este organizat de Film în parteneriat cu Cinemateca Patria, Asociatia Culturală Fanzin, ARTBURG, VISSSUAL și DokStation.

 

Astra Film a ajuns la cea de-a XXVII-a ediție. Noua ediție a festivalului va avea loc între 19 și 25 octombrie la Sibiu. Platforma pentru înscrieri a documentarelor realizate în 2019/2020 s-a deschis deja. Termenul limită este 2 martie. Pentru mai multe detalii intrați pe site-ul festivalului: www.astrafilm.ro
În tradiția anilor trecuți, în fiecare joi, de la ora 19, spectacolul lumii se poate vedea pe marele ecran și la Astra Film Cinema din Sibiu.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Traian Stanciu

Traian Stanciu
A fost partener la un butic de creație vreo 10 ani, este vice-președinte al asociației care produce Revista de Povestiri, este foarte interesat de drepturile omului, joacă de 9 ani același joc, încearcă să termine de scris o carte și este rr-it. Face cronică de film pe pagina sa de FB: https://www.facebook.com/130min/.