Cum să citești și să îți amintești ce ai citit

  • Cum să citești și să îți amintești ce ai citit
  • Cele mai frumoase librării din lume
  • Un veac de singurătate, pentru prima dată pe ecran
  • Antologie de proză feminină africană
  • Elogiul simplității

 

Probabil că tuturor ni s-a întâmplat să citim diverse cărți din care, peste un timp, nu ne amintim nimic. Inclusiv în cazuri în care cărțile respective ne-au plăcut. Într-o oarecare măsură, cred că este normal, memoria noastră face o selecție și păstrează doar anumite lucruri. Totuși, uneori, nu păstrează tot ce am vrea, pentru că există cărți pe care chiar am vrea să ni le amintim în detaliu, dar nu reușim. Despre acest lucru vorbește autorul unui articol de pe site-ul revistei GQ, articol intitulat Cum să citești cam 80 de cărți pe an (și să le și ții minte). Cititul este o abilitate pe care, odată învățată, nu ne mai sinchisim să o îmbunătățim, se spune în deschiderea articolului. Ajungem să citim câteva minute, la finalul zilei, înainte să adormim, iar rafturile bibliotecilor noastre sunt pline cu cărți pe care știm că le-am citit, dar, de fapt, nu ne amintim nimic din ele. Este citat apoi blogul lui Shane Parrish, unde se pare că puteți găsi sfaturi foarte diverse și interesante, inclusiv despre citit. Întâi de toate, spune el, trebuie să știi de ce citești. Pentru că una este lectura de plăcere, alta este lectura necesară pentru dobândirea unor cunoștințe, de exemplu. Apoi, trebuie să citești ”the right things”, mai spune Parrish, pentru că, ades, consumăm informații nepotrivite. Nu tratați cititul ca pe un ceva care să vă umple timpul, ca pe un ”background noise”, nu e musai să terminați o carte, dacă nu vă place… și așa mai departe, sunt explicate câteva obiceiuri proaste pe care mulți dintre noi le avem, în materie de lectură, și de care nu suntem conștienți.

**

Rămânem pe site-ul revistei GQ, unde am mai găsit un articol pe lângă care nu am putut trece fără să vi-l recomand. Este povestea unui scurt documentar făcut în 2017 de Max Joseph, care, timp de un an, a călătorit prin Europa și America de Sud, în căutarea celor mai frumoase și interesante librării din lume. Există mai multe criterii după care o librărie poate fi pusă pe lista celor mai atrăgătoare din lume, spune el, istoricul, vechimea, ediții rare de cărți pe care le vinde și altele, dar el a ținut cont, în principal, de criteriile estetice. Sunt menționate apoi unele dintre cele care i-au plăcut cel mai mult, fiecare cu o scurtă poveste a ei și cu o imagine. De exemplu, Cook&Book, din Bruxelles, Belgia, care este o combinație de librărie, restaurant și cafenea și care, de fapt, este un complex compus din nu mai puțin de nouă librării, fiecare dintre ele având un decor diferit, în funcție de tematică. The English Book Room este gândită în stil victorian și Chesterfield, The Cookbook Room este o cucina italiană și așa mai departe. Livraria Lello, din Porto, are un decor în stil gotic și art nouveau și se spune că autoarea Harry Potter, care a locuit o vreme în Porto, ar fi fost inspirată de această librărie. Călătoria continuă prin diverse locuri ale lumii, vă recomand insistent acest articol, care este o poveste în sine.

**

Netflix a anunțat că a cumpărat drepturile de ecranizare a celebrului roman Un veac de singurătate, al lui Gabriel García Márquez, am aflat de pe site-ul The New York Times. Va fi prima încercare de a transpune pe ecran faimoasa poveste a lui Gabriel García Márquez, la mai bine de 50 de ani de la prima publicare. Nu din lipsă de interes este prima încercare, spun cei de la The New York Times, care îl citează pe Rodrigo García, fiul scriitorului. De-a lungul anilor, au mai existat astfel de oferte, dar scriitorul columbian nu a fost convins că acest roman poate fi redat pe ecran așa cum trebuie și nici că poate fi condensat într-un singur film sau chiar în două. În plus, Gabriel García Márquez credea că povestea trebuia spusă în limba spaniolă și vedea multe dintre propuneri ca fiind din start sortite eșecului. Fiul scriitorului spune că în ultimii ani s-a observat o creștere în popularitate a serialelor în alte limbi decât engleza, astfel că reținerile în această privință au dispărut. Nu se cunosc încă foarte multe detalii, se știe doar că serialul se va filma în Columbia, iar Netflix promite că va lucra cu cei mai buni actori de limbă spaniolă.

**

De pe site-ul The Guardian am reținut o recenzie detaliată a antologiei de proză intitulată New Daughters of Africa, editată de Margaret Busby. Este un volum în care sunt reunite scrierile a mai bine de 200 de scriitoare de origine africană, literatură contemporană, începând din 1900, până în prezent. Este, de fapt, o continuare a unei cărți apărute cu 25 de ani în urmă, care avea titlul Daughters of Africa și care s-a bucurat de un mare succes. Se regăsesc în această nouă antologie proze ale unor scriitoare din Nigeria, Angola, SUA, Anglia, Antigua, Zimbabwe și altele, voci literare foarte bune, care abordează subiecte foarte diverse, unele dintre ele considerate cumva tabu, până recent. Cum spuneam, prezentarea din The Guardian este destul de detaliată, inclusiv referirile la primul volum sunt foarte multe, iar eu sper să le vedem traduse și la noi, pentru că în ultimii ani am descoperit unele voci literare africane foarte valoroase și sunt convinsă că în aceste două volume sunt o grămadă de proze care merită citite.

**

Închei cu o recomandare dintre cărțile traduse recent la noi, la Editura Baroque Books&Arts. Este vorba despre volumul intitulat Elogiul simplității, de Dominique Loreau. ”Stabilită în Japonia de peste douăzeci de ani, Dominique Loreau este pă­trunsă de maniera de viaţă a ţării sale de adopţie, ce se bazează pe principiul Moins pour plus aplicat în toate domeniile, de la materie până la spirit. Purifică-ţi sufletul, goleşte-ţi şifonierul, renunţă la cumpărăturile compulsive, mănâncă frugal, îngrijeşte-ţi corpul şi numai atunci îţi vei bucura şi spiritul. De la arta de a vă simţi bine chez vous la arta de a fi fericiţi en vous, Dominique Loreau transpune prin­cipiile Orientului pentru Occident, plecând de la dictonul japonez care spune că: ”Perfecţiunea nu constă în a face lucruri neobişnuite, ci în a face lucruri obişnuite într-un mod neobişnuit“”, se spune în prezentarea de pe site-ul editurii. „Oamenii adoră să-și etaleze splendoarea, nu pentru că le-ar fi dragă, ci pentru că le lipsește originalitatea. Incapabili să inven­teze altceva, nu pot decât să-și exhibe luxul… Idealul interioarelor chinezești poate fi rezumat la doar două principii: simplitate și spațiu. O încăpere… trebuie să fie goală și vie”, se mai spune pe același site, unde este citată autoarea Liu Yutang.  Sună bine, eu am de gând sp o citesc, ceea ce vă recomand și vouă.

surse foto: gq-magazine.co.uk și theguardian.com

„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la Radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.