Un nou Nobel pentru Literatură

  • Suedezii pregătesc un nou Nobel pentru Literatură
  • În toamnă, va fi publicat un volum recent descoperit din jurnalele lui José Saramago
  • Ce cărți preferă George R.R. Martin
  • Rapperul britanic Stormzy își face editură
  • Lansarea romanului Wabi-Sabi mâine, la Humanitas de la Cișmigiu

– știrile literare ale acestui început de săptămână.

După cum probabil că știți deja, Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost acordat anul acesta, însă unele personalități culturale din Suedia plănuiesc desemnarea unui premiu paralel, în toamnă, se spune într-un articol de pe The Guardian. Ei spun că vor să vină cu acest premiu în semn de protest față de scandalul care a umbrit celebra Academie. Peste 100 de scriitori, actori, jurnaliști și personalităț culturale din alte domenii s-au reunit și spun că într-o perioadă în care valorile umane sunt tot mai mult puse sub semnul întrebării literatura devine o forță care poate contrabalansa încercarea de suprimare a culturii. În acest context, nu trebuie renunțat la acest premiu, consideră ei. Noua Academie a invitat librarii din Suedia să vină cu propuneri, să nominalizeze scriitori candidați pentru premiu. Aceștia pot fi de oriunde din lume și trebuie să fi publicat cel puțin două cărți, printre alte condiții. Mai multe detalii, în articolul din publicația amintită.

**

Rămânem pe The Guardian, de unde mai aflăm că un nou volum din jurnalul scriitorului portughez José Saramago a fost găsit în computerul lui, un volum despre care nu se știa până acum. Scris în 1998, anul în care José Saramago câștiga Premiul Nobel pentru Literatură (tot vorbeam despre el), acesta ar fi al șaselea volum din seria Cuadernos de Lanzarote (Lanzarote Diaries). Soția lui spune că acest volum de însemnări va fi publicat în Portugalia în toamna anului în curs. În anul în care a murit (2010), José Saramago locuia pe Insula Lanzarote, din Arhipelagul Canare, iar jurnalul acesta ar fi fost descoperit din întâmplare, într-un fișier din computerul său. Nici măcar soția lui nu știa de el, avea impresia că tot ce scrisese José Saramago fusese deja publicat. Vă reamintesc că opera scriitorului portughez este tradusă și în limba română, într-o colecție de autor, la Editura Polirom.

**

De pe Entertainment Weekly aflăm care sunt recomandările de lectură ale celebrului scriitor George R.R. Martin, pentru vara aceasta. New York Public Library desfășoară o campanie de recomandări de lectură, iar George R.R. Martin a fost invitat și el să își facă publice propunerile. El a oferit două liste de câte cinci cărți, una doar cu romane fantasy și una cu titlurile care i-au plăcut lui cel mai mult, indiferent de genuri. Întâmplător sau nu, ambele liste se deschid cu Lord of the Rings, de Tolkien. Pe a doua listă se mai găsesc, printre altele, Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald, și Catch-22, de Joseph Heller. Din același articol puteți afla și noutăți despre următorul volum al lui George R.R. Martin, mult așteptat de fanii lui. La fel, și despre ultimele episoade din Game of Thrones, cunoscutul serial făcut de HBO.

**

Un articol din The Telegraph anunță apariția în toamna acestui an a unui nou imprint, în colaborare cu Penguin Random House. Acesta va aparține rapperului britanic Stormzy, se va numi #Merky Books și va publica ficțiune, non-ficțiune și poezie. Rapperul declară pentru The Telegraph că s-a îndrăgostit de literatură pe când era elev și că atunci s-a născut pasiunea lui pentru cuvinte, poezie și scris. El mai spune că această editură a luat naștere din mai multe motive, dar principalul este acela de a oferi o șansă de publicare tinerilor scriitori, care altfel nu au acces foarte ușor la această industrie. În acest fel, declară Stormzy, speră să le insulfe acestora încredere. Pentru 2019, noul imprint britanic pregătește și un concurs pentru scriitori, precum și un internship plătit. Rămâne să vedem dacă va fi doar un nou business în domeniu sau chiar un stimulent pentru scriitorii debutanți.

**

Cei care nu ați plecat încă în vacanță și sunteți încă în București, aveți posibilitatea să treceți mâine seară pe la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde are loc lansarea romanului cu titlul Wabi-Sabi, al scriitorului spaniol Francesc Miralles. ”Wabi-Sabi, roman de arheologie sentimentală își transportă cititorii într-o Japonie senzuală, exotică, plină de contraste, este continuarea bestsellerului Humanitas Fiction „Iubire cu <<i>> mic”, se spune în prezentarea evenimentului, pe pagina FB a librăriei. ”În partea a doua a evenimentului, conceptul de wabi-sabi, care ilustrează frumusețea lucrurilor imperfecte și efemere, va fi evidențiat printr-un atelier japonez coordonat de Serban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane. Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.”

“My Best Friend is a person who will give me a book I have not read”, spunea Abraham Lincoln. Vă doresc cât mai mulți astfel de best friends.

surse foto: diariolibre.com și theguardian.com

„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare luni la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.