O seară cu Monoloagele vaginului, la Grădina BIS din Sibiu

La 25 de ani de când a fost scrisă, piesa Evei Ensler, , rămâne în continuare de actualitate, fiind una dintre cele mai importante piese feministe scrise vreodată, dacă nu cea mai importantă și este considerată un fel de „Biblie” a feminismului modern.

Textul, câștigător al premiului Obie, a fost tradus în 48 de limbi, jucat în peste 140 de țări (a fost pus în scenă chiar și în secret, în Islamabad și Pakistan) și a fost interpretat de-a lungul timpului de nume sonore, ca Jane Fonda, Whoopi Goldberg, Glenn Close și Susan Sarandon.

            Cu umor și savoare, cu inteligență și curaj,  scoate la suprafață misterul, durerea, puterea, înțelepciunea, și entuziasmul îngropate în experiențele femeilor. Bazându-se pe interviurile lui Eve Ensler cu peste 200 de femei, piesa sărbătorește sexualitatea și puterea femeilor cu umor și grație, dând voce experiențelor și sentimentelor care nu au fost expuse public. Poveștile au momente de un umor  nebun și momente care te fac să plângi, scopul fiind acela de a aduce publicul la dorința firească (sper eu!) de a lupta împotriva violenței asupra femeilor.

            Iubitorii de care locuiesc în Sibiu, sau se nimeresc prin oraș în weekendul acesta, au ocazia să vadă duminică spectacolul Monoloagele vaginului, pus în scenă de Teatrul BIS și avându-le ca protagoniste pe actrițele Serenela Mureșan, Cristina Ragos și Codruța Vasiu.  Nu e deloc ușor ca femeie să urci pe o scenă și să vorbești despre vaginul tău, destre orgasm, despre naștere, despre viol… nu într-o lume care te-a învățat cu rușinea, dar cele trei actrițe reușesc să facă asta cu multă sensibilitate, senzualitate și chiar și cu o oarecare nonșalanță, reușind astfel să construiască un spectacol de o simplitate debordantă, fără să cadă în simplism. Sunt, pur și simplu, trei femei, pe trei scaune, spunându-și poveștile, oricât de amuzante sau triste ar fi, iar faptul că spectacolul este jucat la (în curtea unei case, cu băncuțe improvizate din paleți, fotolii și canapele adunate de pe te miri unde etc.), creează o senzație de intimitate pe care un spațiu convențional nu ar reuși să o dea.

            Monoloagele vaginului încheie stagiunea de vară a Grădinii BIS (Sibiu, Strada Ștefan cel Mare nr. 56), publicul fiind așteptat, cum spuneam, duminică, 16 septembrie, ora 19:00, pentru a petrece o seară – promit organizatorii – memorabilă.

Light design: Matli MC

Sunet: Claudiu Fălămaș

În distribuţie: Serenela Mureșan, Cristina Ragos, Codruța Vasiu

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Alexandra Mihalcea

Alexandra Mihalcea
Din 1991 a publicat poezie, proză scurtă şi articole în diverse reviste literare din ţară şi din străinătate. A debutat în anul 2006, cu volumul de poezie „Eva, Anno Domini 2005” (Curtea Veche Publishing) şi este prezentă în antologiile „Ultima generaţie. Primul val” (Editura Muzeul Literaturii Române, 2005) și „6 de inimă neagră” (Ed. Singur, 2015). Scrie despre teatru cu plăcere chirurgicală, iubește chitara și pictează.