Cărțile care prezintă lucruri negative, însoțite de avertismente

  • Cărțile ar putea avea avertismente privind violența sau alte lucruri neplăcute
  • Biblioteca în care cărțile sunt ținute în lanțuri
  • Un volum despre nașterea suprarealismului în Paris
  • O novella scrisă într-o tabără de refugiați din Liban
  • Concurs de manuscrise dedicat literaturii pentru copii

– noutățile literare pe care am simțit că trebuie să le împărtășesc cu voi în această zi de luni.

Urmare a faptului că unii studenți britanici și americani se plâng de lucrurile negative întâlnite în diverse creații literare, este foarte posibil ca în scurt timp cărțile să fie însoțite de avertismente în această privință, am aflat dintr-un articol de pe The Telegraph. Autorul articolului îl citează în acest sens pe cunoscutul scriitor britanic Julian Barnes, care spune: ”În curând, cărțile vor avea nevoie de avertismente, pentru că unor studenți nu le place să aibă de-a face cu realități neplăcute.” El a dat exemplul unui student american care critica un roman celebru al lui Flaubert, spunând că nu i-a plăcut, deoarece Madame Bovary este o mamă rea. ”Nici măcar nu știu de unde să încep, ca să demontez asta”, a spus Julian Barnes. ”Cât despre studenții care vor să afle în avans despre lucrurile care se întâmplă în Titus Andronicus, la fel de bine am putea avea avertismente pentru toate marile opere literare”, a mai spus scriitorul britanic. Articolul continuă cu detalii interesante pe această temă care, trebuie să recunosc, mă surprinde, mai ales că vine din partea unor studenți, adică a unei generații tinere, care pare disperată să fugă de realitate, chiar și de realitatea literară…

**

”De la Citadel, din Game of Thrones, la Kamar-Taj, din Doctor Strange, se poate vedea în cultura populară o renaștere a mitului cărților vechi legate cu lanțuri de rafturi” – astfel începe un articol de pe bbc.com, în care ni se spune apoi că, de fapt, un astfel de loc chiar există în realitate. ”Într-o încăpere construită special, cu temperatură controlată, în Catedrala Hereford, sute de manuscrise medievale sunt legate cu lanțuri de rafturi, exact cum erau cu secole în urmă.” Se pare că în Evul Mediu acest gen de bibliotecă nu era chiar o raritate, mai ales pe teritoriul Europei, și adăposteau manuscrise relativ rare și, astfel, valoroase. Cea mai mare astfel de librărie care a supraviețuit este cea amintită, din interiorul Catedralei Hereford (Anglia), unde cărțile au și acum pe ele lanțurile originale. În articol există și un scurt video filmat în biblioteca respectivă, în care se arată și cum sunt manevrate lanțurile și cum pot fi scoase din rafturi acele cărți vechi.

**

De pe The Guardian mi-a reținut atenția prezentarea volumului intitulat In Montparnasse: The Emergence of Surrealism in Paris (Montparnasse: Apariția Suprarealismului în Paris), de Sue Roe. Volumul este o prezentare a perioadei în care celebrul cartier parizian devenise locul în care foarte mulți artiști din diverse domenii se intersectau și unde a apărut suprarealismul, ca mișcare artistică. Autoarea spune povestea detaliată a unor întâmplări din acea perioadă, întâmplări care îi au ca protagoniști pe artiști celebri, precum Duchamp, Picasso, Tristan Tzara, Dali și mulți alții. Cartea este o cronică detaliată și plină de culoare a acelor ani, o perioadă extraordinară, foarte dinamică și creativă, pigmentată cu amănunte din viața privată a artiștilor, a prieteniilor dintre ei, a numeroaselor legături amoroase și a cafenelelor celebre din Montparnasse, care deveniseră, într-un fel, atelierele lor de creație. Recunosc că sper ca acest volum să fie tradus și la noi.

**

Rămânem pe The Guardian, unde am mai citit o recenzie a unei cărți interestante, una cât se poate de originală, de această dată. Romanul sau novella, cum i-au spus unii, se numește Shatila Stories și este scrisă de nouă refugiați din tabăra cu același nume (Shatila), din Liban. ”Multe forme de artă sunt rezultatul unor colaborări, dar noi insistăm pe ideea că literatura trebuie să fie creația unei singure conștiințe. Shatila Stories, o novella formată din nouă fragmente de ficțiune care au luat naștere în urma unui workshop de scriere, dovedește că ne înșelăm”, se spune în amintita recenzie. În plus, așa cum am menționat, acest volum nu este creația unor scriitori profesioniști, nici măcar scriitori începători, ci a unor oameni obișnuiți, refugiați din tabăra Shatila, care își spun poveștile. Cronica este destul de detaliată și sunt menționate inclusiv unele lipsuri tehnice în scrisul autorilor. Totuși, cartea pare să fie un succes, iar mie ideea îmi pare una foarte bună, deoarece dovedește că, indiferent de condiții, creativitatea poate fi stimulată și încurajată, iar imaginația pusă la treabă poate rupe bariere și poate depăși limite.

**

Editura Polirom a anunțat recent un concurs de manuscrise dedicat literaturii pentru copii. De pe site-ul editurii aflăm că este prima ediție a acestui concurs, intitulat Polirom Junior. Așadar, dacă aveți idei geniale, pe care vă simțiți în stare să le puneți pe hârtie și să îi faceți pe cei mici să le citească, trimiteți manuscrisele Editurii Polirom, până pe 1 noiembrie 2018. Câștigătorii vor fi anunțați până în data de 15 decembrie, iar în prima parte a anului viitor vor fi publicați în colecția Junior, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu. Tot pe site-ul editurii găsiți câteva detalii tehnice despre formatul în care trebuie trimise manuscrisele și despre juriul concursului. Mă bucură această inițiativă, cu atât mai mult cu cât, în ultima vreme, am văzut o mai mare preocupare a editurilor românești pentru literatura dedicată celor mici.

Închei cu un citat din Ray Bradbury, care spunea: “Without libraries what have we? We have no past and no future.”

surse foto: Pinterest și Goodreads.com

„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare luni la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.