Ziua Copilului în România

Pentru români Ziua Copilului e sărbătoare națională. Copiii primesc dulciuri și jucării în dar de la cei mari iar adulții își retrăiesc amintirile frumoase despre prin poveștile împărtășite celorlalți. Întâia zi a lui Cireșar e consacrată stării primordiale a omului: puritatea. De aceea, azi e necesar ca zâmbetele să ne fie curate, ochii luminoși, inimile senine și mintea limpede. Măcar astăzi, înțelepciunea și iubirea noastră să fie jocul. Și să râdem din toată inima!

 

Copilul e un simbolul al inocenței și al promisiunilor viitoare, al umanității de dinaintea căderii în păcat. În mitologie, pruncul e asociat cu renașterea permanentă a Soarelui. Drept pentru care, în vremurile străvechi, era jertfit pentru ridicarea unei construcții sau pentru îmbunarea unui zeu. În contextul obiceiurilor tradiționale românești, copilul are dreptul sacru să performeze colinde (colindele de pițărăi, Steaua, Sorcova de Crăciun, Sălcioara, Lăzărelul, Buieniții de Paști) și invocații pentru ploaie pe timp de secetă (Paparudele, Caloianul).

Denumirea românească a lunii cireșelor provine de la zeița protectoare a Romei numită Juno (Hera). E soția lui Jupiter (Zeus) și patroana nașterilor, a căsătoriilor și a luminii. De asemenea, latinescul iuniores devine în română cei tineri și prin extensie semantică juniorii, fii, copiii. Toate acestea conduc către o explozie a forței vitale primordiale imaculate și, datorită puterii tinereții, către o primenire a oamenilor cernuți de viață.

Prima zi a unei luni reprezintă Începutul, astfel amplificându-se caracterul primordial al lunii iunie. De asemenea, unu e mama tuturor numerelor. E simbolul energiei creatoare primordiale, al divinității și al luminii. E asociat preexistenței dualismului conflictual, Soarelui și Lui Dumnezeu.

Deci, atunci când sărbătorim Ziua Copilului pe 1 al fiecărui Nou An, ne supunem unei renașteri ciclice în condiția pură de copil, renaștere binecuvântată de Dumnezeu. Doar conștienți de semnificațiile anterioare, putem realiza o călătorie în Matca originară a Creației, înainte de polarizarea Lumii în valori pozitive și negative. Iar scopul călătoriei e redobândirea purității mai mult sau mai puțin pierdute.

Păstrând aceste simboluri în subsidiar, majoritatea guvernelor lumii dezvoltă programe legislative și strategii sociale în care bunăstarea copiilor devine o prioritate națională. Astfel, copiii au drepturi egale, indiferent de rasă, etnie, naționalitate, situație materială etc., la educație, asigurare socială, asistență medicală, dezvoltare fizică și spirituală armonioase.

Celebrarea Zilei Copilului s-a generalizat după modelul american, prin intermediul organizațiilor transnaționale de tipul UNICEF și ONU. La nivel global, în funcție de istoria și tradițiile unui popor, Ziua Copilului are dată variabilă și semnificații distincte. În cazul României,  Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1950, sub influența propagandei sovietice, 1 iunie  fiind ziua comună atribuită sărbătorii de majoritatea statelor din estul Europei. Astfel, Ziua Internațională a Copilului e un moment fast, cu implicații profunde în orânduirea Lumii și a lumilor.


Șotron – http://www.metalbacfarbe.com/ro-y6-1-locuri-de-joaca-pentru-copii-jocuri-cu-dragoni-joc-sotron-jocuri-de-matematica-pl-cer-si-pamant/
Turta dulce – http://cartederetete.ro/turta-dulce-moale-si-glazurata/#prettyPhoto[%27211%27]/0/

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Anamaria Stănescu

Urmează un doctorat în Etnologie. Absolventă a Facultăţii de Litere, cu dublă specializare: limba şi literatura română - etnologie şi folclor, promoţia 2008 şi a Masterului de Antropologie Culturală, Etnologie şi Folclor. Este pasionată de fotografie, prog rock şi realizează accesorii handmade.