vibrate!festival la concluzii

Peste 2200 de participanți, atât adulți, cât și copii, 25 de evenimente, 16 invitați, fără a pune la socoteală componența Sinfoniei Cymru sau a celor de la Subcarpați, 11 spații în care au răsunat vibrațiile muzicii. Aceasta a fost, în cifre, ediția a III-a a Festivalului de Muzică de Cameră și Arte vibrate!festival, care a avut loc în perioada 9-18 iunie, la .

O ediție ce a stat sub semnul „Pulsului”, dar și al plusului, pentru iubitorii muzicii clasice și pentru tinerii care i-au însoțit pe artiștii invitați în festival. Un drum ce a început în Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru și Pavel” și s-a încheiat în superba sală a filarmonicii din – Sala Patria, cu un concert special, care a avut ca invitat special pe soprana Teodora Gheorghiu. În 10 zile de festival, artiștii vibrate!festival au dus muzica clasică acolo unde publicul s-ar fi așteptat mai puțin, pe un teren de tenis, unde rachetele de tenis și viorile au fost cele care au făcut muzica, la Bibliotecă, într-o sesiune de jazz și muzică clasică, sau în săli cu mulți decibeli, precum Kruhnen Musik Halle, unde au concertat cei de la Subcarpați, într-un featuring cu Superstring Orchestra vibrate!festival. Festivalul a mai ajuns și în Biserica Neagră, Hof Cafe, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, pe scurt, în spații emblematice pentru viața culturală a orașului Brașov.

Aceasta este misiunea pe care vibrate!festival și-a asumat-o încă de la început: muzica clasică este accesibilă oricui și urmează publicul tânăr în spațiile preferate, iar artiștii depășesc convenționalul, fiind mai aproape de public, prin interpretare și atitudine.

Însă vibrate!festival înseamnă și evenimente cu accent pe latura educațională, așa încât Sinestezia din anul 2017 s-a concretizat prin trei masterclass-uri, dar și trei expoziții, dintre care una dedicată compozitorului și pianistului de excepție Dinu Lipatti. vibrate!festival a însemnat și șansa tinerilor artiști în devenire să se facă auziți, în două performance-uri la pianul pus la dispoziție de Kawai. De asemenea, au continuat atelierele muzicale pentru tinerii din centre de plasament, în Coresi Shopping Resort, dar și la Casa Baiulescu. Sinestezia a însemnat și dialoguri cu artiștii invitați.

, director vibrate!festival: ”Ediția a III-a a prilejuit foarte multe momente de neuitat. Cu sprijinul Primăriei Brașov, AFCN, dar și Arts Council of Wales, am început în forță cu Sinfonia Cymru de la Cardiff. L-am avut pe Mark Anthony Turnage, unul dintre cele mai cunoscute nume din muzica clasică contemporană de pe glob. Am cucerit noi teritorii, îmbinând muzica clasică și sportul într-un concert la Tenis Arena împreună cu Patrcia Țig. Am avut săli pline până la refuz fie că a fost vorba de muzica lui Bach la Biserica Neagră sau de Subcarpați & Superstrings la Krunen Musikhalle. S-au reîntors Valeriy Sokolov, Shiry Rashkovsky, Pau Codina, Luiza Zan în colaborări cu nume noi pentru brașoveni ca Sam Armstrong și Eva Thorarhinsdottir și cu artiști și muzicieni locali. Concertul de închidere cu Teodora Gheorghiu nu a fost un final, ci începutul lucrului la Ediția a IV-a. Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de pe facebook!”

vibrate!festival a fost organizat de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Depoul de Artă Urbană.

Parteneri principali şi finanţatori ai acestei ediţii au fost AFCN şi Primăria Municipiului Braşov.

Parteneri: Kawai Pianos, Tenis Arena, Active Travel, Coresi, Zizin, Schaeffler, Tipografia Tea & Coffe House, Avramov, The playgound of Olga Avramov, Beclockwise, Kruhnen Musik Halle, Hof Cafe, Apllonia Hotel&Restaurant, Libris Şt.O.Iosif, Still Cafe, Tradiții.ro, Andrei Paul Photography, Asociaţia Bastonul Alb, Asociaţia Rază de Speranţă, EquilibruPSI, Barrique, Bistro de l Arte.

Parteneri media: Kiss FM, TVR3, TVR Târgu Mureş, AP Studio, BrasovTV, Brasovtv.com, Zile şi Nopţi, România Liberă, Bună Ziua Braşov, BizBraşov, fwdBV, Radio România Muzical, Grupul Iubim Brasovul, Radio Trinitas, CulturaBV, newsbv.ro, Radio Clasic, Semne Bune, Festivalier, România Pozitivă, Cluj Today.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.