Programul lunii octombrie la UNTEATRU

PROGRAM 8 OCT 30 OCT

Duminica, 8 octombrie, ora 18.30
Duminica, 22 octombrie, ora 19

Nora
De Henrik Ibsen
 

Regia: Zsuzsánna Kovács
Scenografia: Vladimir Turturica
Distribuția: Florina Gleznea, Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki,
Corina Moise, Ionuț Vișan

Crăciun. Torvald și Nora Helmer se află în pragul unei noi etape al vieții lor: Torvald a fost numit directorul băncii, o să-și ocupe funcția după Anul Nou și dispar toate problemele lor financiare. Au ajuns aici împreună, soț și soție, ca doi jucători cu roluri bine definite, chiar dacă Torvald nu este conștient de rolul adevărat a Norei – pentru că Nora are un secret, care acum o să prindă viață proprie și o să li se transforme viața într-un coșmar… sau un miracol.

Ceea ce urmează este jocul supraviețuirii sau jocul despărțirii. Deciziile și măsurile luate de personaje ascund faptele trecutului, care acum capătă semnificații noi și, ca un arc încordat, le împinge în direcții opuse și dezvăluie natura sufocantă a regulilor sociale care există între un bărbat și o femeie. Când se transformă o alianță în trădare? Prejudecăți, principii, bani, interes social și dorințe… Crăciun la Helmeri.


Luni, 9 octombrie, ora 20.30

Concert
When Violin Meets Guitar

O călătorie muzicala : Vivaldi, Bach, Queen, Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Enescu, Django Reinhardt și mulți alții. Două instrumente, doi muzicieni și o stare de spirit comună: pasiunea pentru muzică.
A fost o surpriză pentru amândoi modul în care muzica rock se poate îmbina cu cea clasică , iar vioara și chitara se completează reciproc – înfruntarea dintre invențiune și armonie, ca să-l parafrazăm pe Vivaldi. Este și libertatea de a cânta și a ne alege muzica – aceea care ne-a impresionat de-a lungul timpului sau care credem ca face parte din acea ”muzica perenă” , indiferent de gen.
Pentru un artist , cele mai plăcute momente sunt probabil acelea când reușești să transmiți și să ”atingi” un public receptiv. Paganini spunea că trebuie să simți foarte mult pentru ca cel care te ascultă să poată simți ceva . Unii consideră poate că muzica rock și jazz nu se ridică la înălțimea celei clasice sau , dimpotrivă, muzica clasică este ceva desuet și plictisitor. Încercăm să umplem acest gol cântând în spații atipice , precum festivaluri de stradă, parcuri sau muzee – de ce nu, un castel medieval sau o salină – în căutarea acelui public divers și curios . De la Opera Romana pana la Vama Veche nu e decat un pas.

Marti, 10 octombrie, ora 20
Hamlet
dupa William Shakespeare

Un spectacol de:
Alina Berzunteanu, Richard Bovnoczki, Peter Kerek
Hamlet – Poate fi razbunata crima? Incercand sa se razbune pe cel care i-a ucis tatal, Hamlet ajunge sa se razbune pe el insusi pana ce ajunge la tacere. Spectacolul renunta la orice privire exterioara asupra povestii si urmareste filmul acestei razbunari imposibile strict din interiorul lui Hamlet.

Miercuri, 11 octombrie, ora 19
Luni, 23 octombrie, ora 19

La tiganci
dupa Mircea Eliade

Proiect finantat in programul Bucuresti 555, sustinut de ArCuB
Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti

Cu: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise,
Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotlet
Regia si adaptarea : Andrei si Andreea Grosu
Scenografia : Vladimir Turturica

La tiganci – textul care vorbeste cel mai clar si in acelasi timp cel mai ascuns despre vis. Sau nu. Frumusetea luptei pe care o duci cu un text care are la baza o nuvela fantastica e ca indiferent de cine castiga , rezultatul este uluitor: un spectacol in care construim o lume neinteleasa pe care incercam sa o decriptam prin bucatele de limbaj recognoscibil.


Duminica, 15 octombrie, ora 19
Miercuri
, 25 octombrie, ora 20

Îngrijitorul
De Harold Pinter
Nercomandat persoanelor sub 14 ani.

Cu: LIviu Pintilieasa, Andrei Seusan, Ionut Grama.
Scenografia: Ana Ularu
Regia: Radu Iacoban

Lumea imaginata de Pinter in “Ingrijitorul” este sumbra, dar in mod paradoxal, personajele sale respira pe alocuri un aer tare tembel care te imbie sa citesti piesa ca pe o comedie.

Un om il scapa pe alt om de o bataie zdaravana si, intr-un act de marinimie, il invita la el acasa. Dar, conform zicalei, “Ii dai un deget si iti ia toata mana”, cel slab si neajutorat, creste rapid in rang si nu se sa mai lasa dat afara din noul spatiu.

Imbinarea voita de cadru si situatie realista, presarat cu tuse absurde imaginata intr-o camera de copii decrepita in care personajele nu isi gasesc confortul, releva spectatorului un adapost al fricii si al alinearii.

Speranta e inlocuita de nostalgie, iar umanitatea, prezenta in doze mici, incearca cu greu sa se recompuna prin reactiile mecanice ale celor trei personaje. Trecutul doare, prezentul alimenteaza frica, iar viitorul pare imposibil. Si, cu toate astea, atat nevoia, cat si grija fata de celalalt, exista.


Marti, 17 octombrie, ora 20
Poezia visului
Un spectacol de Miriam Raducanu
Cu: Lari Giorgescu
Scenografie: Vladimir Turturica
„Poezia, cand e bogata in semnificatii si culori autentice, da substanta nu numai lecturii sau recitalului. Ea poate da continut unui spectacol teatral cu tot ceea ce inseamna acest gen artistic. Creatia celui ce a fost un mare actor si exceptional poet, Emil Botta, ne-a inspirat in incercarea de a-i valorifica multitudinea de idei si metafore intr-un format teatral. Am ales din Emil Botta cateva poezii subsumate ideii de vis creator de imagini si intamplari incarcate de sensuri si sugestii. Rezultatul: spectacolul de fata.”
Miriam Raducanu

Marti, 19 octombrie, ora 19

Spectacol MUSAFIR

Procesul lui David M. Golan
De Matei Lucaci-Grȕnberg

 

Scenografie: Arh. Gabi Albu

Distrubiție: Maria Obretin, Irina Antonie, Mădălina Craiu,
Tavi Costin, Andrei Cătălin, Ștefan Huluba, Kostas Mincu și Sergiu Fleșnăr/Iulian Sfircea

”Procesul lui David M. Gólan” urmăreste povestea unui tânăr care vandalizează din greșeală statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității. Pe parcursul procesului aflăm că intenția inculpatului nu a existat, însă daunele produse există și rămân. Deznodământul procesului este la latitudinea publicului, el având puterea de a decide între trei variante de final.

Vineri, 20 octombrie, ora 19

Treapta a 9-a

Proiect coordonat de prof. univ dr. Adriana Popovici
Cu: Valentina Zaharia

Patricia Katona
Iolanda Covaci
Cristina Casian

Treapta a noua – o piesa despre asumarea responsabilitatii. Plina de umor de buna calitate, glume si intepaturi, mascheaza foarte bine drama care se ascunde in spatele cuvintelor. Este incercarea disperata a unei mame care cu ajutorul celei mai bune prietene incearca sa isi recastige fiica de 16 ani pe care a parasit-o in urma cu sase ani. Piesa reuseste sa fie originala in tratarea problemelor complexe pe care le implică alcoolismul la femei neincercand sa fie pilduitoare si sa dea solutii in 10 pasi.
Sambata, 21 octombrie, ora 16

The Sunset Limited
de Cormac McCarthy

Cu: Șerban Pavlu, Richard Bovnoczki
Traducerea: Ioana Pelehatăi
Scenografia: Vladimir Turturica
Regia: Andrei și Andreea Grosu

Proiect finanțat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București,
în cadrul Programului cultural „Ești București 2015”
The Sunset Limited e o întâlnire. O întâlnire autentică . Plină de bucurie. E felul nostru de a ne deschide. E o poveste despre fragilitate și îndrăzneală. E despre tine. Și despre noi. Netrucat. E despre cele mai întunecate gânduri și despre cele mai gingașe încercări. E despre iubire sau despre absenta ei. E despre prietenie. E despre Dumnezeu.Sau nu. E despre toate astea și despre nimic din toate astea. Probabil e unul dintre cele mai intime spectacole care ti se pot întâmpla. Atât de personal că ti se face frică. Sau nu. Sau dor. E despre doi oameni care au nevoie. Atât.
Acesta nu este o prezentare a spectacolului. E puțin mai mult. E o confesiune. Curajoasă.

Sambata, 21 octombrie, ora 21

Fara Zahar

Comedie, Rock Acustic, Folk Alternativ, Hip Hop ş-aşa.
Membri
Bobi Dumitraş – voce, chitară acustică,
Bobo Burlăcianu – voce, chitară electrică,
George Maxim – bas,
Alex Neagu – oale, cazan, mobilă
Oraşul natal: Dorohoi
Despre: Râdem, glumim, da’ nu părăsim incinta.

Marti, 24 octombrie, ora 20

Eine Kleine Nachtmusik

Coregrafic
Un spectacol de Gigi Căciuleanu
Muzica: W.A. Mozart
cu Lari Giorgescu
One-man-show
Text: Gigi Căciuleanu
şi un fragment de scenariu original
de Comedia Dell’Arte aparţinând lui W.A. Mozart
Scenografia: Vladimir Turturica
Light Design: Dragoș Mărgineanu

“…Mozart pe drum de seară…

EINE KLEINE NACHTMUSIK este o metaforă a “singurătăţii creatorului de cursă lungă”. Cea a unui solitar Om–Artist, Artist–Om, fără vârstă, Veşnic-Copil, dar în acelaşi timp, şi dintotdeauna: Bătrân-Filozof-Înţelept, Jongleur şi Alchimist… Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricând… Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei ”Eine kleine Nachtmusik” nu e (numai) Mozart, Amadeus, sau Wolfgang…E o metaforă.”

Gigi Căciuleanu

Joi, 26 octombrie, ora 20

Molly Sweeney
de Brian Friel


Regia:Sanziana Stoican
Scenografie:Valentin Varlan
Distributia: Mihaela Trofimov, Constantin Cojocaru, Liviu Pintileasa
Un spectacol care vorbește despre frumusețea imperfecțiunii, despre cum obsesia pentru mai bine poate distruge și care pune realitatea înconjurătoare sub semnul întrebării. Este povestea lui Molly Sweeney, o femeie oarbă timp de patruzeci de ani care își recapătă vederea. Haideți să o ascultăm!

Vineri, 27 octombrie, ora 19

Frig
de Lars Noren
Nerecomandat sub 16 ani

Regia: Alexandru Bogdan
Scenografia: Vladimir Turturica
cu: Liviu Pintileasa, Ionut Grama, Silviu Debu, Andrei Seusan

„Stai și te uiți. Te emoționezi, poate simți puțină furie, puțină revoltă.
La , se întâmplă un spectacol pe care mi-aș dori ca spectatorii să îl poată opri.” — Alexandru Bogdan

Sambata, 28 octombrie, ora 16

BLACKBIRD
de David Harrower
Nerecomandat sub 16 ani

Cu: Constantin Cojocaru, Florina Gleznea
Regia: Andrei si Andreea Grosu
Scenografia: Vladimir Turturica

Festivalul Internațional de Sibiu 2014
Festivalul Antagon Timișoara 2014
Festivalul Perform Iasi 2014
Blackbird isi propune sa ne plaseze intr-o sala de judecata in care noi, publicul sa incercam sa emitem un verdict asupra unei fapte savarsite. Sa judecam, sa blamam sau sa iubim doua personaje care ne vor rascoli si ne vor forta sa ne uitam inauntrul nostru cautand Solutia. Un text contemporan apartinand unuia dintre cei mai importanti dramaturgi tineri, montat intr-o foarte scurta perioada de timp in toata lumea.
Sambata, 28 octombrie, ora 19

Frumoasa calatorie a ursilor panda
povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt

de Matei Visniec

Cu: Iolanda Covaci, Marius Calugarita
Sound design: Mihai Prejban/Sorin Antonie
Regia: Cătălina Buzoianu
Mişcarea scenică: Galea Bobeicu
Elemente pantomimă: Adrian Nour

Premiu pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Studio Pitesti 2011
Festivalul Zile si Nopti de Teatru Braila 2011
Bursa de Creatie acordata de ICR Paris 2012
Festivalul de Teatru Underground Arad 2012
Festivalul National de Teatru Independent 2013
Iasi Fringe Festival 2013
Festivalul Francofonie Buzau 2013
Sibiu Fringe Festival 2014
Istoria lui Vişniec, absurdă şi plină de umor, începe ca o poveste de dragoste din lumea noastră: doi tineri se trezesc într-o dimineaţă în acelaşi pat şi nu-şi amintesc nici cum au ajuns acolo, nici dacă au făcut dragoste, dar încep o relaţie. Convenţia este să petreacă împreună doar nouă nopţi, apoi ea să dispară pentru totdeauna. Sunt nouă nopţi care se scurg încet şi durează cât o viaţă, în care cei doi refac ritualul vechi şi nou al iubirii dintre un bărbat şi o femeie. Se descoperă unul pe altul, încep să se adulmece, se oferă unul altuia, încep să facă lucruri împreună şi să schimbe experienţe, apoi se ceartă, se însingurează şi devin mai atenţi la ceilalţi decât la ei înşişi…

Duminica, 29 octombrie, ora 11

Hansel si Gretel
Spectacol recomandat copiilor +3 ani

Cu: Mihaela Trofimov, Iolanda Covaci, Alex Stefanescu, Ionut Grama
la chitara: George Popescu
Regie: Ioana Petre
Muzica: Alex Stefanescu
Scenografia: Vladimir turturica si Daniela Petre

Hänsel este supărat că părinții nu vin la timp așa cum au promis, așa că Gretel trebuie să inventeze noi jocuri pentru a-l ține ocupat. Când părinții sosesc, Gretel se supără la rândul ei pentru că părinții nu au timp și interes să îi asculte așa că cei doi se hotărăsc să plece de-acasă. Drumul este plin de peripeții iar pădurea este un loc foarte periculos pentru doi copii nărzdrăvani.

crează spectacole pentru întreaga familie, dorind să aibă printre spectaotori și pe cei mai mici. Începem cu acest prim spectacol o serie de întâlniri cu spectatori care pășesc poate pentru prima dată în sala de teatru. Tocmai de aceea pregătim cu mare grijă incursiuni în universul celor mai cunoscute și îndrăgite povești.

 

Luni, 30 octombrie, ora 20

Spectacol Musafir
Cockosi

de Mike Bartlett

Regia: Horia Suru
Scenografia: Steliana Ștefan
Cu: Fulvia Folosea, Rareș Florin Stoica, Vlad Nemeș și Ionel Mihăilescu
O producție: Teatrul ACT, Entheos & GrayPlay performing arts

Trebuie să fii neapărat ori curat straight, ori curat gay, ori categoric bisexual? Se iubesc de șapte ani. Locuiesc împreună. Când, la un moment dat, între cei doi bărbați intervine o femeie. Ea luptă să-l câștige pe John. El luptă să-l păstreze pe John. Tensiunea situației declanșează în băiatul râvnit de amândoi o criză de identitate în toată regula. Cine va câștiga? În momentul în care o hotărâre începe să prindă contur și noi respirăm ușurați, intervine elementul surpriză.

Un spectacol despre comunitatea gay? Un spectacol despre iubire, prietenie, onestitate. Discuțiile unor oameni inteligenți despre relație. Nu de puține ori, însă, și lupte de putere. Fiecare își înfige bocancii în vulnerabilitățile celuilalt. Pentru că, după ani petrecuți împreună, poate să le ochească cu precizie. Pe scurt, relații volatile în desfășurare. Tensionate, pasionale. Când pline de înțelegere, când pe muche de dragoste-ură. Însoțite, inevitabil, de nevoia de siguranță și teama de asumare.

Cât și până când merită să lupți pentru o relație? Cum știi când ar trebui să pleci? Cât este vorba despre celălalt în această luptă și cât despre tine? Lupta pentru iubire este firească? Sau însuși faptul că te afli în situația de a lupta este un puternic semnal că trebuie să renunți și să pleci? Așadar, o poveste pentru adulți despre iubire. O poveste pentru cei care știu că nu există happily ever after în viața reală, unde în doze mai mici sau mari frica, lașitatea, indecizia, vinovăția, greșelile, nehotărârea, eșecul și confuzia sunt parte integrantă a oricărei relații. Ca și efortul de a o menține. Ca și umorul care transformă acest efort conștient în drag și plăcere.

În 2010, piesa „Cock” de Mike Bartlett , prezentată în premieră la Royal Court Theatre, în Londra, a câștigat Premiul „Laurence Olivier”, cea mai importantă distincție britanică. În scurt timp, piesa a fost montată pe Broadway.

Luni, 30 octombrie, ora 20

Ce zile frumoase!
de Samuel Beckett

Cu: Sabrina Iaşchevici,  Ionuţ Vişan
Scenografie: Valentin Vârlan
Regie: Sanziana Stoican
Traducerea: Anca Maniutiu

Marele Premiu „Stefan Iordache” pentru cea mai buna actrita la Gala Hop Mangalia 2012
Premiul pentru cea mai buna regie la Festivalul National de Teatru Independent 2013
Premiul pentru cea mai buna scenografie la Festivalul National de Teatru Independent 2013
Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul National de Teatru Independent 2013
Festivalul International de Teatru nou Arad 2013
Sibiu Fringe Festival 2013
Maratonul Teatrului Independent 2013


“Ce zile frumoase!” este un eseu teatral despre trecerea timpului şi efectul pe care aceasta îl are asupra condiţiei umane.
O femeie, Winnie, se scufundă încet într-o movilă de pământ sub un soare nimicitor. Alături, liber să se mişte se află Willie, soţul ei.
Se aude o sonerie. Winnie se trezeşte. Începe o nouă zi. O zi ca oricare alta căreia trebuie să-i supravieţuiasă. Va reuşi?

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.