Pianistul Alejandro Vela invitat de Ambasada Mexicului la București în 16 martie 2017

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 17.03.2017 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , .

Ambasada Mexicului în România a prezetat aseară, 16 martie 2017, un recital de pian la Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București.

Alejandro Vela este un pianist de origine mexicană, născut în Piedras Negras, Coahuila, dar care are acum reședința în Canada și călătorește în jurul lumii pentru a încânta auzul și sufletul audiențelor celor mai exigente. A luat primele lecții de pian de la mama sa, Hortensia Vela Mante, ajungând, mai târziu, să urmeze cursurile prestigioasei școli de muzică din New York, Jullliard, sub îndrumarea profesorului Yoheved Kaplinsky. În ultimii ani, pianistul a căpătat o reputație internațională care l-a purtat prin cele mai vestite sălli de concert din Italia, Germania, Canada, Japonia, Ungaria, Finlanda, Olanda (Concertgebouw din Amsterdam) și New York (Alice Tully Hall). A cântat ca pianist solo cu orchestre celebre, precum Orquesta Filarmónica de la Ciudad de MéxicoChicago Symphony Orchestra, Houston Symphony Orchestra, condusă de Christoph Eschenbach și Orquesta Sinfónica Carlos Chávez.

Alejandro Vela a prezentat un repertoriu eclectic de muzică clasică și contemporană, mexicană și internațională, cu partituri emblematice ale lui Ludwig van Beethoven, Manuel M. Ponce, Astor Piazzolla, Alberto Ginastera și chiar Radiohead. Deși nu a avut ocazia să se odihnească după călătorie, ajungând la Conservator direct de la aeroport, pianistul a susținut un recital deosebit, fără a se ghida după vreo partitură, punând suflet și pasiune în fiecare notă. Sala George Enescu din strada Poiana Narciselor a fost neîncăpătoare, cu public care a stat și în picioare, iar aplauzele îndelungi și cele două bis-uri au fost meritate cu prisosință.

Așteptăm cu nerăbdare următoarea apariție a tânărului pianist Alejandro Vela în România.

Acest recital, ca toate manifestările culturale desfășurate de Ambasada Mexicului la București, a avut rolul de a promova cultura și valorile Mexicului în România, două națiuni care au în comun un bagaj cultural și identitar latin prin excelență.

 

Foto din arhiva și cu acordul Ambasadei Mexicului în București

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.