Mandarina – un fresh reconfortant de la Răzvan Petrescu

revine cu un nou volum de , forma care l-a consacrat drept unul dintre cei mai valoroși scriitori contemporani români. Mandarina îi va surprinde atât pe cei obișnuiți cu stilul melancolic, dar plin de umor, ironic, dar vibrant al autorului, cât și pe cei care și-au epuizat raftul de ficțiune și își caută următoarea proză preferată.

   

Proaspătul volum care va apărea curând la atinge toate subiectele care l-au frământat pe în ultimii 20 de ani: “despre fetițe, bunici, informatori și alte personaje biblice”, o rememorare a comunismului și o reinterpretare a realității polimorfe care i-au urmat. Stilul inconfundabil se reîntregește în acest volum nou. Marcat de o melancolie difuză, profundă, dar cufundată în umor, ironie și mai ales auto-ironie. Este un periplu literar prin realitatea cotidiană, văzută de cele mai multe ori prin ochii unui scriitor, dar cu ambiții mari, blocat într-un post de redactor. Aflat la granița dintre un realism sfâșietor, al cărui orizont este absurdul, și banalitatea cotidiană, prozele scurte din Mandarina au la bază o viziune tragicomică a existenței, a evenimentelor și figurilor publice care au marcat viața românească a ultimelor decenii, în trecerea ei de la o veche lume a securiștilor și temnicerilor la una a noilor îmbogățiți.


Mandarina de Răzvan Petrescu este disponibilă pentru precomandă la prețul de 32 lei în magazinul online Curtea Veche Publishing.


Răzvan Petrescu (n. 20 septembrie 1956) este unul dintre cei mai apreciați prozatori, dramaturgi și editori români. Numit de o bună parte din critică, dar și de cititori, deopotrivă, cel mai valoros autor român contemporan de , debutează în 1986, în volumul colectiv “Debut ’86”. Urmează volumele “Grădina de vară” (, 1989), “Eclipsa” (1993), “Într-o după-amiază de vinery” (, 1997), recompensat cu premiul Cartea Anului la Salonul Național de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului și premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București. Au urmat “Foxtrot XX” (metajurnal și publicistică, 2008, premiul pentru proză pe 2008, acordat de Radio România Cultural), “Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini” (, interviuri în proză, 2013), “Scrisori către Mihai” (epistolar, , 2014), “Ursulețul lui Freud” (critică ficțional-literară, , 2015).

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.