GALA HOP 2017. ateliere – formare – întâlniri esenţiale

Gala Tânărului Actor HOP îşi consolidează direcţia de formare profesională a tinerilor artişti în buna tradiţie a şcolii româneşti de , îmbinând metodele de antrenament actoricesc pentru studiul rolului cu cele ale mişcării corporale.

HOP este, în egală măsură, o rampă de lansare a tinerilor artişti, dar şi şansa unor întâlniri profesionale consistente.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dincolo de programul concursului propriu-zis, care se desfăşoară timp de 4 zile la Costineşti şi care poate fi urmărit prin transmisia live, oferă un program intens de lucru tinerilor artişti, ce depăşeşte cadrul şi perioada competiţiei. Între 31 august – 7 septembrie concurenţii Galei HOP 2017 vor fi implicaţi în patru ateliere diferite.

La Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în perioada 31 august – 2 septembrie, va avea loc atelierul CEHOV / ÉTUDE, coordonat de , profesor de arta actorului la Institutul de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, directorul Senatului profesorilor de din cadrul Uniunii Teatrale din Rusia, director artistic al Teatrului Étude din Sankt Petersburg şi autorul lucrării „Pedagogia deschisă”.

Specialist în metoda acţiunilor fizice a lui Stanislavsky, profesor invitat la şcolile de teatru din Polonia, România, USA sau Spania, consideră étude-ul ca fiind un procedeu eficient şi creativ de asimilare a sistemului stanislavskian. În egală măsură – principiu pedagogic, dar şi tehnică de antrenament actoricesc –  étude face trecerea între exerciţiile de improvizaţie şi studiul rolului.

Şi în acest an proba obligatorie pentru toţi concurenţii de la HOP este scena în doi –  Étude, la alegere, pe următoarele fragmente din opera cehoviană:

  1. Treplev – Arkadina, Pescăruşul, actul III
  2. Voiniţki – Astrov, Unchiul Vania, actul IV
  3. Sonia – Elena, Unchiul Vania, actul II

Mai mult, tinerii artişti au şansa de a-şi pregăti propriul étude cu profesorul Veniamin Filshtinsky, cel care susţine acest tip de antrenament şi pe care îl practică atât cu studenţii, cât şi cu actorii şi regizorii profesionişti.

Regizorul Yuri Kordonsky este unul dintre elevii profesorului Filshtinsky.

La Costineşti, în perioada 4-7 septembrie va avea loc atelierul susţinut de regizorul cu tema Entuziasmul facil în piesele de teatru ale lui Cehov. 

Personalitate creatoare inconfundabilă, o prezenţă ce dinamizează scenele teatrelor din ţară, regizorul şi actorul conduce pentru prima dată un atelier la . Şi-a dorit mai demult să participe şi iată că tinerii artişti ai acestei ediţii au şansa unei întâlniri unice în care regizorul îi poartă către Cehov cu câteva întrebări: Pot actorii modeşti să joace personajele modeste? Poate fi exaltarea mediocră? Este juvenilitatea o condiţie a personajelor tinere?

La celălalt pol, se situează atelierul PEM – The Perdekamp Emotional Method, care are loc la Costineşti, în perioada 4-7 septembrie.

Conceput, iniţiat şi dezvoltat de regizorul şi scriitorul german , PEM este o metodă de acţiune inovativă bazată pe procesele biologice ce oferă actorilor acces la emoţiile autentice, fără să recurgă la experienţa personală şi memoria afectivă. PEM este o cale de a înţelege că profunda condiţie umană depăşeşte orice experienţă personală, ori acest lucru permite actorilor o mai mare expresivitate şi flexibilitate în crearea emoţiilor. Atelierul va fi susţinut de şi de – Head of the PEM – International Office PEM Master Instructor Developer of PEM Body Work.

Şi tot la Costineşti are loc şi workshop-ul Kineto, coordonat de Andrei Flaviu Fălcuşan, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială. Dimineaţa, la malul mării, tinerii îşi vor face antrenamentul zilnic.

Toate acestea pentru a veni în întampinarea nevoii de profesionalizare a tinerilor actori, întru desăvârșirea lor artistică.


UNITER

29 august 2017

Am pregătit un slide-show care ne plimbă prin 20 de ani de Gală HOP şi care îi prezintă pe cei 21 de concurenţi de anul acesta. Sperăm să vă introducă în atmosfera estivală a apropiatei competiţii actoriceşti de la malul mării.

https://vimeo.com/230782566


Nu uitaţi că puteţi afla mai multe despre actorii aflaţi în competiţie accesând www.galahop.ro şi Agenţia HOP http://galahop.ro/agentia-hop-2017/.

Puteţi fi alături de ei şi pe contul oficial de Facebook al Galei (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

În perioada 4-7 septembrie urmăriţi live competiţia şi votaţi favoriţii pe www.galahop.ro!


ORGANIZATORI:

UNITER – UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA

Vox Maris Grand Resort Costineşti


PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale


COPRODUCĂTOR:

Societatea Română de Televiziune


SPONSOR:

MOL România


PARTENERI:

Primăria municipiului Bucureşti

ARCUB – Centrul Cultural al municipiului Bucureşti

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

TIFF – Festivalul Internaţional de Film Transilvania

ITI – Institutul Internaţional de Teatru, Secţia Română


VĂZUT DE:

Radio Guerrilla


PARTENER DE TRADIŢIE:

SRR – Societatea Română de Radiodifuziune


PARTENERI MEDIA:

mediaTRUST

Ziarul Metropolis

Yorick

RoEvents

Starr-gossip

Radio Doina

Radio Sky

Radio Constanţa

Radio Vacanţa

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3010