O femeie singură la Teatrul de Artă

afis_o-femeie-singura1 București prezintă vineri, 30 septembrie, ora 20.15 și sâmbătă, 1 octombrie, ora 19.00, avanpremiera spectacolului O FEMEIE SINGURĂ de și . Reprezentația din 1 octombrie este susținută în cadrul Maratonului Teatrului Independent Bucharest Fringe, secțiunea ONE DRAMA –spectacol invitat.

O FEMEIE SINGURĂ este confesiunea unei femei – prizonieră în propria casă, adusă la disperare de relația abuzivă cu soțul ei și de corvoada treburilor casnice. Rutină domestică, apeluri telefonice deșucheate, un socru bolnav de sex și un bebeluș cu nevoile lui fac din ea un personaj-caleidoscop (servitoare, soră medicală, baby-sitter, femeie de serviciu) ajuns în pragul nebuniei.

„Maria, personajul unic al acestei piese-monolog, întruchipează suma femeilor abuzate fizic, verbal sau non-verbal, este exponentul a 2000 de ani de ignoranță și nedreptate. Nu sunt neapărat un feminist, dar sunt adeptul egalității de șansă, al dreptului fiecăruia de a fi stăpân pe corpul și pe acțiunile sale. Femeia a fost dintotdeauna un personaj „slab”, „murdar”, origine a „răului universal” sau, cel puțin, cu aceste etichete ne-a fost prezentată, în special de biserică/religie. Etichetele încă se mai aplică în societățile arhaice, dar nu numai; din păcate misoginismul este în continuare prezent ca o amprentă adâncă în subconștinetul colectiv. Textul de față propune o situație, un motiv, un pretext, un strigăt a sute de generații de femei.” Daniel Grigore-Simion, regizor.

o-femeie-singuraPiesa “O femeie singură” este scrisă de celebrii dramaturgi italieni și , doi dintre  cei mai cunoscuți actori și activiști politici ai Italiei. și Franca Rame au avut curajul asumării convingerilor și angajamentului față de probleme politice și sociale și s-au implicat în numeroase controverse cu statul, poliția, cenzura, televiziunea și Vaticanul. Una din figurile de vârf ale farsei moderne și ale dramei politice, Dario Fo a scris peste 70 de piese de teatru. Lucrările sale au fost traduse în peste 30 de limbi, iar în 1997 el a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Actrița dă viață, pe scenă, “femeii singure”, iar regia spectacolului este semnată de Daniel Grigore-Simion. Scenografia îi aparține lui Adrian Pitica; grafică afiș – Adelina Pitica, foto – Romulus Boicu.

Bilete pentru avanpremiera din 30 septembrie se pot achiziționa online, din rețeaua Eventim –www.teatruldearta.ro/bilete, iar pentru reprezentația din 1 octombrie – Maratonul Teatrului Independent – de pe platforma MyStage.

 

 Contact:

Costinela Caraene, Specialist PR – București
Tel: 0745.25.95.85, e-mail: comunicare@teatruldearta.ro

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.