Cu cărțile deschise: lumea fantastică a operei lui I.L. Peretz

Afis - Peretz (1)Vineri, 22 aprilie, orele 18.00, la Biblioteca Metropolitană (Str. Tache Ionescu, nr. 4), în ajunul sărbătorii de Pesah, Teatrul Evreiesc vă invită să îi fiți alături pentru o seară de poveste în care legendele și realitatea se îmbină pentru a contura portretul unui scriitor de excepție.

Clasic al literaturii idiș, scriitorul și dramaturgul I.L. Peretz s-a inspirat din viața de zi cu zi a populaţiei evreieşti est-europene cu bucuriile și neajunsurile ei, în special fiind fascinat de lumea hasidică, plină de legende și povești încărcate de sens.

Poveștile hasidice ale lui Peretz reprezintă o parte importantă din opera scriitorului, iar textele pe care vi le-am pregătit vă oferă câte un crâmpei din marile teme de inspirație ale autorului: pornim de la povestea unei familii sărmane care, în ajun de Pesah, ajunge să se bucure printr-un miracol de minunata sărbătoare, ne îndreptăm spre universul casnic în care domnește armonia, dar și pildele sarcastice și dialogurile amare, neuitând să ne oprim la sursa centrală a creativității autorului: lumea hasidică. Legenda țadicului milostiv, a omului sfânt și înțelept care ajunge mereu și mai sus prin faptele sale, sensurile profunde ale existenței umilului și tăcutului Bonțe, neprotestând viața întreagă, dar și povestea întâlnirii dintre cele două lumi, a îngerilor și a oamenilor, la granița dintre viață și moarte desăvârşesc un univers fascinant pe care vă invităm să-l explorați.

Participă actorii Teatrului Evreiesc de Stat: Maia Morgenstern, Natalie Ester, Arabela Neazi, Monia Pricopi și Mircea Drîmbăreanu.

Intrarea va fi liberă!

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.