Cătălin Mihuleac, față-n față cu tinerii din Iași

Jurnalist la bază, dar nu orice fel de jurnalist, ci unul pe care unii și l-ar dori în redacție, iar alții l-ar goni cu tot cu „bază”. Cătălin Mihuleac este un scriitor-jurnalist compus din extreme: merge pe sârma cuvintelor și a poveștilor, se documentează pe muchia durerilor dintre cele mai mari și scrie într-o liniște a nedreptăților petrecute în istoria recentă a Iașului. Despre America de peste Pogrom (Cartea Românească, 2015) spun că este cea mai dureroasă carte pe care mintea mea a avut-o vreodată-n lectură și trăire. Cartea taie, spânzură și îngroapă, iar dincolo de manifestarea sa profund romanescă, are marele atu de-a putea fi recomandată ca îndrumar de scriitură și documentare studenților de la Jurnalism. Oricând, dacă ar fi posibil, aș veni la un curs despre Jurnalism susținut de Cătălin Mihuleac. Aciditatea din discurs, precum și stilul direct de-a disloca subiecte importante, fac obiectul unei admirațiuni spun eu, normale.

Citat Mihuleac

America de peste pogrom  spune ceva foarte important despre „păcatul Iașului” în ceea ce privește evreii. Cartea este construită pe două planuri, iar cine trece bine de jumătatea cărții, își dă seama că acel comic de situație se transormă într-un tragic căruia nici plânsul nu-i este de-ajuns. Romanul abundă de simboluri, iar cele mai importante nuanțe le poartă medicul ginecolog, rățuștele galbene de cauciuc și personajul-oraș Iași vs. personajul-oraș Viena.

Îmi place stilul lui Cătălin Mihuleac, drept dovadă, m-am repezit la bibliotecă și am căutat lucrarea sa de doctorat (Pamfletul și tableta. Jurnalism sau literatură?, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, 2009). M-am întâlnit cu același stil acid, dar util și formator de feluri de-a gândi. Uneori, probabil, trebuie să fim învățați să fim acizi chiar și cu propriile gânduri.

În acest sens, vă invit la o întâlnire cu scriitorul Cătălin MIHULEAC, vineri, 26 februarie, în sala „B.P. Hasdeu” a Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Evenimentul poartă numele de „Scriitorul lunii”, este organizat de către Asociația Studenților Jurnaliști (după o idee de Romina Hamzeu). Moderatorul întâlnirii va fi jurnalistul Andrei GIURGIA. Discuția va avea nuanțe despre relația scriitorului cu jurnalistul, apoi se va îndrepta către romanul America de peste pogrom. 

 

Scriitorul lunii (video)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Corina Giurgia

Corina Giurgia
Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/