„Afacerea Est” vine pe marile ecrane: unde îl vedem (trailer)

 

Filmul AFACEREA EST se lansează în cinematografele din regiunea Moldovei în 17 octombrie

Afacerea Est, lungmetrajul semnat de Igor Cobileanski, se lansează în cinematografe printr-un de premiere regionale, cu începere la Iași, pe 17 octombrie.

Filmul a fost proiectat în avanpremieră în iunie la Transylvania IFF din Cluj, unde a avut parte, de o primire extrem de călduroasă. În octombrie seria evenimentelor începe cu premiera regională la Iași și va continua cu un de gală cu opriri la Botoșani (18 oct), Suceava (19 oct), Piatra Neamț (20 oct), Bacău (21 oct), Vaslui (22 oct), Galați (23 oct), urmând Brăila, Buzău,Constanța, Brașov, Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, Deva, Tg Jiu, Craiova, Pitești, Sibiu și Ploiești. Din 28 octombrie filmul va rula și în cinematografele din București și toată țara. Cu această ocazie, Cobileanski vrea să demonstreze că „deși fiecare zonă râde în felul ei, e provocarea mea este ca umorul din Afacerea Est să fie universal”.

Odata cu acest film regizorul din Republica Moldova se întoarce la comedie cu un film despre cât de absurdă și sarcastică poate fi viața și cum să treci cu optimism peste provocările ei. Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

Cum a fost la casting

Castingul a fost un proces complex, o aventură în sine pentru găsirea celor mai potriviți actori, care să vorbească și cu accent basarabean. Ambiția lui Cobileanski a fost să descopere în teatrele de ambele părți ale Prutului cei mai valoroși actori, cu sau fără experiență în film, dar care să creeze acest umor de limbaj. Ion Sapdaru estecunoscut pentru rolurile din California Dreamin (endless), S-a Furat Mireasa sau După Dealuri, în timp ce Constantin Pușcașu a cochetat cu cinematografia mai degrabă în filme străine filmate la noi, cum ar fi Warewolf: The Beast Among Us; cei doi protagoniști sunt colegi de scenă la Teatrul Național din Iași.

Igor Cobileanski s-a simțit mereu apropiat de comedie:„Așa am început, de fapt. Afacerea Est este o tragi-comedie și vine ca o continuare a scurt-metrajelor pe care le-am făcut acum ceva timp și care au avut un mare succes: Când se stinge lumina, Sașa, Grișa și Ion și Plictis și Inspirație. Tot timpul mi-au fost dragi”.

Filmat în 25 de zile de vară toridă

Produs de Alien Film în co-producție cu Lituania și Republica Moldova, acest road movie a fost filmat vara trecută în timp de 25 de zile. Căldura înăbușitoare l-a ajutat pe directorul de imagine lituanian Feliksas Abrukauskas să creeze atmosfera aridă dorită de regizor: „arșița în care am lucrat, a reușit să treacă și de camerăși astfel am obținut dimensiunea de optimism absurd, sursa comediei în film”. Scenografia (Vali Ighigheanu) și costumele (Maria Pitea) au completat viziunea regizorului asupra poziționării filmului în balcanic: „cu ușurință putem spune că lucrurile s-au desfășurat în ziua de astăzi sau poate cu 25 de ani în urmă”.

 

Filmul este produs de Alien Film în co-producție cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) și KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center și TVR.

 

Scenariul & regia: Igor Cobileanski

DOP: Feliksas Abrukauskas

Montaj: Răzvan Ilinca și Eugen Kelemen

Sunet: Cristian Tarnovețchi

Muzica: Liviu Elekeș

Scenografie: Vali Ighigheanu

Costume: Maria Pitea

Producător: Iuliana Tarnovețchi

 

Urmăriți Afacerea Est pe Facebook: https://www.facebook.com/AfacereaEst/| www.alienfilm.ro

 

 

 

14495300_1152733938154324_2276598868537973582_n

 

 

 

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Corina Giurgia

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/