Zilele Filmului German, ediția a X-a

Cele mai bune producții cinematografice germane de astăzi, la cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German

  • Zilele Filmului German, Ediția a X-a: 16-22 octombrie 2015, la Cinema Studio / Ultima proiecție: în Club Control, urmată de un concert Future Nuggets şi
  • 13 lungmetraje: „Victoria” – elogiatul thriller al lui , considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an sau „Le beau danger” – filmul lui René Frölke despre Norman Manea, acestea sunt doar câteva dintre suprizele ediției jubiliare
  • Selecționerul ediției din acest an: , critic de film, lector universitar la UNATC și curator al unor festivaluri cunoscute
  • „O selecție curatorială de lungmetraje și filme documentare de excepție, care arată într-un mod cât se poate de relevant spectrul larg pe care filmul german de azi reușește să-l acopere – atât din punct de vedere tematic, cât și stilistic. Această ediție jubiliară reprezintă punctul de lansare a unui nou proiect de care se va ocupa în următoarele luni, și anume prezentarea și punerea în discuție a filmelor din RDG, pelicule mai puțin cunoscute în România” (, directoarea Goethe-Institut Bukarest, organizatorul evenimentului)
  • Detalii, pe pagina de FB a evenimentului și pe www./bukarest/

ziele filmului german X

La mijlocul lunii octombrie, va debuta cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de .

Ediția din acest an, plănuită să aibă loc în perioada 16-22 octombrie, va prilejui cinefililor din capitală întâlnirea cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

Sunt 13 lungmetraje, care vin să ofere o privire de ansamblu asupra celor mai bune producții cinematografice germane de azi, cele mai multe dintre acestea, recompensate cu premii importante.

Ediția din acest a Zilelor Filmului German se bucură și de prezența unor oaspeți germani, precum René Frölke, regizorul filmului „Le beau danger”, sau Mark Reeder, protagonistul filmului „B-Movie”, muzician, producător, actor și unul dintre autorii filmului.

Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui , considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an.

„Programat în deschidere, «Victoria» va captiva negreșit publicul și din prisma faptului că a fost filmat într-un singur cadru, lung de 140 de minute. Este o impresionantă realizare în materie de imagine (răsplătită, de altfel, cu Ursul de Argint la Berlinala din acest an), posibilă datorită flexibilității și talentului improvizatoric al actorilor”, a declarat , directoarea Goethe-Institut București, organizatorul evenimentului.

În încheierea Zilelor Filmului German, e programat un eveniment special în Club Control: proiecția filmului „B-Movie”, o peliculă care documentează undergroundul muzical vest-german al anilor ’80 – un eveniment la care va participa însuși Mark Reeder, protagonist, dar și scenarist al filmului –, urmată de un concert al trupelor Future Nuggets şi .

Selecționerul ediției din acest an este , critic de film, lector universitar la UNATC și curator al festivalului de film NexT.

„Unul dintre cuvintele-cheie care pot descrie ediţia actuală a festivalului este diversitatea. Dacă cinematografia germană a propus în ultimul an numeroase formule stilistice şi a abordat – atât documentar, cât şi ficţional – o varietate de teme, mi s-a părut important ca aceasta să se reflecte în selecţia de filme.

De aceea, am fost interesat să acord atenţie egală atât unor cineaşti legendari, ale căror realizări ajung prea rar în faţa publicului din România (Edgar Reitz și Rosa von Praunheim), cât şi unora aflaţi în plină perioadă de glorie (Andreas Dresen, Oskar Roehler sau Sebastian Schipper) şi, bineînţeles, unor nume noi, dar de perspectivă (Edward Berger şi Julian Radlmaier, de exemplu)”, declară Andrei Rus.

„Le beau danger” – filmul lui René Frölke despre Norman Manea, „Solo Sunny” – unul dintre filmele-cult ale RDG-ului semnat de regretatul Konrad Wolf, fost regizor, director artistic și președinte al Academiei de Arte din RDG sau Härte / Dragoste periculoasă” al Rosei von Praunheim, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai filmului german postmodern, un film care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, secțiunea „Panorama Special”, în cadrul căreia a obținut locul al III-lea, acestea sunt doar câteva dintre suprizele ediției jubiliare.

Selecția lui Andrei Rus arată într-un mod cât se poate de relevant spectrul larg pe care filmul german de azi reușește să-l acopere – atât din punct de vedere tematic, cât și stilistic.

Această ediție jubiliară reprezintă totodată punctul de lansare a unui nou proiect de care Goethe-Institut Bukarest se va ocupa în următoarele luni, și anume prezentarea și punerea în discuție a filmelor din RDG, filme mai puțin cunoscute în România”, a concluzionat Evelin Hust.

Zilele Filmului German este un eveniment organizat de Goethe-Institut Bukarest.

Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Club Control.

Un eveniment recomandat de: Radio France International România

Parteneri media: SemneBune, Știrile TVR, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultura, SUB25.ro, Cinefan, IqAds, Filme și cărți, LiterNet, Calendar evenimente, b365.ro

Sponsor: Brotmanufactur

PR & Comunicare: Headsome Communication

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.