România participã la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig între 12 și 15 martie

În perioada 12-15 martie se desfãșoarã Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, la care România participă în mod tradițional. Standul național este organizat de Ministerul Culturii, iar programul evenimentelor care includ autori români este unul generos.

În seara de 11 martie, la Gewandhaus, în centrul orașului, va avea loc un eveniment special – ceremonia de decernare a prestigiosului „Leipziger Preis zur Europaischen Verstandigung” (Premiul orașului Leipzig pentru Armonie Europeană) lui Mircea Cărtărescu, eveniment prilejuit de apariția în germană, anul trecut, a ultimului volum din trilogia „Orbitor”, aclamat de presa culturală din Germania ca o mare operă a literaturii mondiale actuale.

Scriitorii invitați de Ministerul Culturii pentru lecturi și dezbateri la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig din acest an sunt Nora Iuga, Ioana Pârvulescu, Miruna Vlada și Varujan Vosganian. Jan Cornelius, Anca Fronescu, vor asigura moderarea și translația în la evenimente.

Începând cu această ediție, Ministerul Culturii organizează primele evenimente împreună cu rețeaua Traduki, la care România va adera oficial în această primăvară. Astfel, scriitoarele Miruna Vlada și Ioana Pârvulescu vor participa la evenimente literare marca desfășurate în târg, Ioana Pârvulescu fiind de asemenea invitată la „Seara Balcanică” de la teatrul UT Konnewitz, desfășurată în seara de 13 martie.

Mircea Cărtărescu© Albin Olsson, CC-BY-SA
Mircea Cărtărescu© Albin Olsson, CC-BY-SA

Programul complet al evenimentelor la care participă scriitori români este următorul:

Miercuri, 11 martie, ora 19.00, Gewandhaus: Ceremonia de decernare a „Leipziger Preis zur Europaischen Verstandigung” lui Mircea Cărtărescu

Joi, 12 martie

Ora 12.00, Forum OstSüdOst, eveniment organizat de Institutul Cultural Român Berlin:

Mircea Cărtărescu: Orbitor – Revoluția statuilor. Moderator

Ora 14.00, standul României, eveniment organizat de Pop Verlag

„Nordul/ Der Norden” de Ioana Nicolaie. Lectură și dezbatere. Moderator: Jan Cornelius

Vineri, 13 martie

Ora 11.00, Forum OstSüdOst, eveniment Traduki: “Sarajevo, o întâlnire literarã”. Participanți: Barbi Markoviæ, Miruna Vlada. Moderare: Miranda Jakiša. Organizatori: Traduki, Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii și Informației din Serbia.

Ora 15.00, standul României, eveniment organizat de Ministerul Culturii: Miruna Vlada şi Nora Iuga în dialog. Participă: Varujan Vosganian. Moderator: Jan Cornelius. Traducere: Anca Fronescu

Ora 15.30, spațiul Traduki, eveniment Traduki: „Orașul în motivele literare”. Participanți: Patrick Boltshauser, Ioana Pârvulescu. Moderare: Miranda Jakiša. Organizatori: Traduki, Liechtensteinische Botschaft Berlin, Ministerul Culturii din România.

Ora 16.00, standul României, eveniment organizat de Ministerul Culturii: Nora Iuga, lectură de poezie și proză.

Ora 17.00, standul României, eveniment organizat de Ministerul Culturii:Autoportret într-o flacără de brichetã”. O prezentare a unor poeme relevante pentru creația unui mare autor european, Mircea Cărtărescu, distins anul acesta la Leipzig cu Premiul pentru armonie europeană. Mircea Cărtărescu, lectură. Moderator și traducãtor: Jan Cornelius

Sâmbătă, 14 martie

Ora 12.00, standul României, eveniment organizat de Ministerul Culturii: Ioana Pârvulescu, lectură de poezie şi discuţie cu Jan Cornelius. Traducere: Anca Fronescu.

Ora 14.00, Café Europa, eveniment organizat de Ministerul Culturii: “Literatura română actuală”. Dezbatere cu participarea scriitorilor Nora Iuga, Varujan Vosganian, Ioana Pârvulescu, Miruna Vlada. Moderatori, translatori: Ernest Wichner, Jan Cornelius, Anca Fronescu.

Ora 15.00, standul României, eveniment organizat de Ministerul Culturii

Lecturã din „Jocul celor o sutã de frunze și alte povestiri” (în curs de aparișie în limba germanã) de Varujan Vosganian cu participarea autorului. Moderator: Ernest Wichner.

Ora 20.00, eveniment organizat de Traduki: Balkan Nacht, la UT Konnewitz, cu tema:  „Plimbări literare și muzicale prin orașe din estul Europei. Ați fost deja la București, Sarajevo, Belgrad sau Tirana”? Cu participarea scriitoarei Ioana Pârvulescu.

Ministerul Culturii mulțumește editurilor care au trimis cărți pentru expoziția de la standul național: Adenium, Asers, Cartea Copiilor, Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Editura Muzeelor Literare, Gama, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, Institutul Cultural Român, Litera, Editura Militară, Polirom, Tracus Arte, Univers, Universitatea din Bucureşti, Vivaldi, Vremea.

Sponsori: Rom Autentic, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.

sursa foto aici

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.