Omul care mânca lumea – o premieră la Teatrul de Artă

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 30.10.2015 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , , .

Omul care mânca lumea – un spectacol despre cotidianul sufocant și alienant

Premiera: 31 octombrie și 1 noiembrie 2015

 

Pe 31 octombrie și 1 noiembrie, orele 20.15, Teatrul de Artă București vă invită la premieră:

Omul care mânca lumea – un spectacol ce reinterpretează, într-o cheie regizorală modernă, cotidianul absurd, în care emoții și relații sunt înghițite și alienate de mecanismul robotizant al sistemului meritocrației.

 Omul_Foto2_OCML

Omul care mânca lumea, după piesa omonimă a dramaturgului și regizorului german Nis-Momme Stockmann, este spectacolul care tratează cu cinism diferite aspecte ale societății contemporane, prin prisma presiunilor pe care aceasta le exercită asupra oamenilor și în care libertatea individului devine doar un concept cu limite sufocante. Personajul principal, un bărbat de 35 de ani, angajat merituos într-o companie prosperă, obișnuit cu succesul, are de-a face, dintr-o dată, cu problemele tatălui său în vârstă, aflat într-o stare progresivă de degradare psihică și fizică. Încetul cu încetul, lucrurile îi scapă de sub control.

Tânărul autor Nis-Momme Stockmann reușește să creeze un personaj unic și peren și să răspundă unor aspecte precum îmbătrânirea, dependența și dificultățile condiției de tată, soț și prieten – o poveste tulburătoare și un spectacol emoționant despre capitulare, într-o lume a profitului.

 În 2009, piesa Omul care mânca lumea  a fost aleasă ca fiind una dintre cele mai bune piese din Europa, de către European Theater Convention, iar un an mai târziu, Nis-Momme Stockmann a fost numit tânărul dramaturg al anului, în cadrul Theater Heute critics’ survey.

Punerea în scenă de la București, semnată de la fel de tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu, pe o traducere de Ciprian Marinescu, este un spectacol emoționant, “ca o pereche de palme pe care o mână nevăzută ți le dă” (evantaiulmemoriei.ro).

În distribuție: Șerban Gomoi – Fiul, Romeo Pop – Tatăl, Antoaneta Cojocaru/Sorina Ștefănescu – Lisa, Liviu Chițu – Filip, Alexandru Călin – Ulf.

Muzica originală este semnată de Alexandru Suciu.

Omul_Foto1_OCML

 

Spectacolul Omul care mânca lumea  este realizat de Asociația OPERA PRIMA în parteneriat cu FUNDAȚIA DIGNITAS, cu sprijinul ArCuB – prin programul de finanțare “Ești București” –, al PMB și al Teatrului de Artă București.

 

Rezervări și bilete: 0737 904 932 | rezervari@teatruldearta.ro | sau în rețeaua Eventim.

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.