Marțianul. În curând pe ecrane și în librării

Membrii echipajului Ares 3 ajung pe Marte pentru o misiune programată să dureze două luni, dar o furtună puternică le dă planurile peste cap și sunt nevoiți să părăsească planeta după doar câteva zile. Însă numai cinci dintre cei șase membri ai echipajului se vor lansa spre Pământ. Mark Watney, pe care ceilalți îl cred mort, rămâne singur, cu resurse limitate de apă și de hrană. Și astfel pornește într-o uimitoare cursă pentru supraviețuire, reușind să facă ceea ce nimeni până atunci nu ar fi crezut că este posibil pe o planetă fără viață. Inteligența și umorul, stăpânirea de sine și ingeniozitatea îl vor ajuta pe Watney să facă față rând pe rând problemelor aparent insurmontabile. Dar va reuși el să se întoarcă teafăr pe Pământ? Și de unde îi poate veni salvarea?

— fragment —

CAPITOLUL 1

ÎNREGISTRARE DE JURNAL: ZIUA SOLARĂ 6

bookpic-martianul-39442Sunt cam dus pe copcă.

Asta e părerea mea, la care am chibzuit.

Dus pe copcă.

Sunt într-a şasea zi din ceea ce ar fi trebuit să fie cele mai grozave două luni din viaţa mea, care s-au transformat într-un coşmar.

Nici măcar nu ştiu cine o să citească ăsta. Cred că în cele din urmă o să dea cineva peste el. Poate peste o sută de ani.

Ca să se ştie: nu am murit în ziua solară 6. Sunt convins că restul echipajului asta crede, şi nu pot să-i învinovăţesc. Poate că o să declare o zi de doliu naţional pentru mine, iar pe pagina mea de Wikipedia o să scrie: „Mark Watney este singurul om care a murit pe Marte“.

Şi probabil că va fi adevărat. Pentru că sigur voi muri aici. Doar că nu în ziua solară 6, când crede toată lumea că s-a întâmplat.

Să vedem… de unde să încep?

Programul Ares. Omenirea face eforturi să ajungă pe Marte ca să trimită pentru prima oară oameni pe o altă planetă şi să lărgească orizonturile umanităţii, bla-bla. Echipajul de pe Ares 1 şi-a făcut treaba şi membrii lui s-au întors eroi. Au fost ovaţionaţi, au câştigat faimă şi dragostea lumii întregi.

Ares 2 a făcut acelaşi lucru, într-un alt loc de pe Marte. Când s-au întors acasă s-au ales cu o strângere fermă de mână şi cu o cană caldă de cafea.

Ares 3. Ei bine, asta a fost misiunea mea. În fine, nu a mea per se. Era condusă de comandantul Lewis. Eu am fost doar un membru al echipajului. De fapt, am avut rangul cel mai mic din echipaj. Aş fi „condus“ misiunea numai dacă rămâneam singur.

—-

,

GOODREADS CHOICE AWARD PENTRU CEL MAI BUN ROMAN (2014)
– Publicată în septembrie 2015
– Editura
– Traducere din limba engleză de
– hardcover, 424 p, 140×210
– ISBN 978-606-8673-05-9
– Domeniu: Science-fiction

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.