Concurs SB și un curs oferit de Calea Victoriei

Abonează-te la newsletter SemneBune și, prin tragere la sorți, îți oferim un loc la Cursul de : , , .

Fundația Calea Victoriei vă invită din 20 aprilie, ora 19:00 la atelierul Practici Magice: farmece, descântece, vrăji, susținut de Cristian Vechiu.

De la abracadabra la hocus pocus, formulele magice au captivat întotdeauna oamenii de la cele mai fragede vârste. Dar oare de unde provin acestea și care sunt sensurile pe care le poartă? Cine s-ar fi gândit că formula abracadabra apare prima dată consemnată în secolul al II-lea, într-un tratat de medicină, al doctorului Quintus Serenus Sammonicus?

Cursul își propune o scurtă incursiune în istoria practicilor magice și a obiceiurilor asociate acestora. Vom începe prin a explora o suită de ale căror origine se regăsesc în perioada Antichității și a Evului Mediu. Descoperim apoi noile tehnici de magie care au apărut în Renaștere și pătrundem în rău famata lume a impostorilor și farsorilor din acea perioadă. În final, vă propun să dezvăluim misterul din jurul câtorva superstiții care dăinuie și astăzi, încercând să deslușim proveniența acestora: pisica neagră, potcoava norocoasă etc.

  1. Practici magiceOriginile magiei. Delimitări conceptuale. De la teoriile antropologice ale lui Bronislaw Malinovski la abordarile de microistorie ale lui Carlo Ginzburg.
  2. Farmecele și blestemele în lumea antică– metode de prevenție a deochiului: de la pandantivele mesopotamiene la hamsa (Mâna Fatimei), amuleta protectoare din lumea islamică; cum erau folosite lâna roșie și carneolul în farmecele pentru îndrăgostire.
  3. De la Pliniu cel Bătrân la Albert cel Mare: rețete și ierburi pentru sănătate și dragoste.Vom afla, de exemplu, originea superstițiilor legate de vâsc (planta magică care împlinește orice dorință sinceră). Un obicei din Anglia medievală: frunzele de dafin puse sub pernă pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Sfântul Valentin.
  4. Renașterea magiei: de la reafirmarea practicilor divinatorii la vânătoarea de vrăjitoare– cazuri celebre de vrăjitoare și magicieni: Ursula Southeil (cunoscută sub numele de Maica Shipton), Catherine Monvoisin, Cornelius Agrippa, John Dee, Giordano Bruno sau Pietro d’Abano.
  5. Când magia este înlocuită de științe:superstițiile – ultimul resort al magiei – pisica neagră, aducătoare de noroc sau de ghinion? Potcoava norocoasă – povestea lui Dunstan, arhiepiscop de Canterbury.

Lector: Cristian Vechiu
Dată începere: 20 aprilie 2015; Ora curs: 19:00
Număr ateliere: 5
Frecvența: săptămânal, luni
Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 225 ron
Loc desfășurare: Fundația Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Înscriere la contact@victoriei.ro

-.-.-

Regulament:

Abonarea la acest serviciu va presupune și confirmarea datelor de înregistrare. Extragerea este aleatorie din totalul abonaților. Concursul se desfăşoară din 15 pînă pe 17 Aprilie (inclusiv) a.c.. Câştigătorul va fi anunțat prin UPDATE la acest articol.

Pentru a intra în posesia premiului, câştigătorul va trimite un e-mail pe adresa office @semnebune. ro, cu subiectul SB, conţinând numele real, adresa poştală şi numărul de telefon. Mesajul trebuie trimis într-un interval de maximum 5 zile de la anunțarea câștigătorului pe site.

Succes!

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.