Ultima ediție ”Lectura de Joi”. Cu zenul la pachet, pentru iarnă.

10628070_707300476004154_5748940749758522753_nAcum șase săptămâni, agenția Adlittera și au pus la cale planul de a aduna lumea în proaspăt inaugurata Grădină de Citit, în fiecare joi, la ascultat de povești și discuții despre sensul vieții,  nimicuri delicioase și literatură. Inițial, am fost relativ dezavantajați de faptul că august e luna în care lumea trage cu dinții de ultimele zile de vară/concediu/escapade din oraș, dar pe măsură ce proiectul ”” înainta, realizam că există public pentru serile noastre urbane și, partea cea mai bună, că ar trebui ca fiecare vară să se încheie în aceeași notă.

Ce a însemnat ”” (varianta scurtă): 6 ediții, 18 scriitori, poeți și prozatori, 5 moderatori, un șef de trib (Ciprian Burcovschi) discret și omniprezent  și cu urechile ciulite. Ce a însemnat ”” (varianta povestită după sufletul subsemnatei): joi seara, după muncă, stres, cotidian apăsător, lumea s-a strâns în Grădina de citit, din varii motive. Unii, pentru că erau curioși să vadă ce se întâmplă acolo, agasați poate de prieteni de pe FB (oversharing is not a virtue), alții, pentru că două ore de liniște în sufletul orașului așează mințile la loc. Unii, din plictiseală și o pot ține așa până dimineață. Răcoare, wifi, checkin (nicio ieșire fără checkin, așa să ne ajute sfântul Facebook). În grădina de pe Take Ionescu, oamenii au ascultat vrăjiți poveștile elegantei Doina Ruști, ale unui sensibil Filip Florian și înţeleptei Nora Iuga, poezia vie a lui Răzvan Țupa și Dan Mihuț, dar și reprezentația sensibilă a lui Augustin Cupșa. Am adunat scriitori pentru toate gusturile, poftele și orientările literare. Scriitori vulcanici și charismatici, poeți delicați și adânci (Teodora Gheorghe şi Sorin Lucaci), autori din colțurile țării (Marius Gabor și Ana Săndulescu) și localnici ”de-ai casei”.

10536359_707300799337455_6868332037201097073_oȘase săptămâni trec repede, iar ultima Lectură de Joi, cea de aseară, a umplut Grădina de citit de lume colorată și pestriță, inclusiv o întreagă clasă a 11-a, adusă de o prietenă a mea.  Invitații noștri, , și ne-au făcut bucuria de a ne aduce texte noi și de a ne citi pe îndelete, așa cum se cuvine unei povești bune. Am trăncănit despre beneficiile și dezavantajele jurnalismului online, despre viața pe Facebook și inflația de conținut generat online. a  citit din ”Luminița, mon amour” (numită ad-hoc și ”Vai, ce frumoasă e Luminița” pentru că o nu ratam nicio ocazie să zic ”Vaaai, ce frumoasă e Luminița, trebuie să o citiți”). Am aflat și că Luminița de pe copertă nu există (adică nu există nicio poveste în spatele Luminiței de pe copertă). ne-a încântat cu una dintre întâmplările din volumul ”Povestiri de pe Calea Moșilor” (volum disponibil la Cărturești și Bastilia și poate fi comandat de pe site-ul CDPL), iar și-a luat inima în dinți și ne-a citit ”Răzbunare” (inclusă în antologia IDC 2013) și un savuros text pe care i-aș propune să-l publice pe SemneBune, ”Telenovelă de Ciolpani

Ne-am întins la vorbă până ne-a luat frigul și s-a lăsat complet întunericul și am aflat vreo câteva lucruri interesante, pe care vi le spunem și vouă, celor ce nu au reușit să ajungă: Cezar Paul-Bădescu are un volum nou în lucru. Ne-a citit un pasaj aseară, ne-a plăcut și mai vrem. Volumul este despre moarte, dar despre moarte se poate scrie sub varii forme, iar noi am cam râs aseară. Adina Popescu va publica în curând un volum fantastic (dap, fantastic, nu fantasy), care vine ca o replică perfectă invaziei de fantasy de afară, în traducerile de pe piața românească. Volumul ce va fi publicat în curând la editura Arthur se anunță interesant și diferit de ce am văzut până acum pe piața românească și, cu certitudine, pe cea a literaturii pentru adolescenți (să zicem young adults, că e mai hip). Andreea Tănase scrie cu poftă, în continuare, atât pentru SemneBune, cât și pentru pasionații de ficțiune.

Am încheiat seria ”Lectura de Joi” în nota relaxată și prietenoasă pe care am urmărit-o de la bun început, dar cu tristețea că vine frigul și ne retragem la casele noastre, pentru moment. Zic ”pentru moment” pentru că acesta e doar începutul. Mai avem atâtea de spus și de făcut și vom aduce literatura cititorilor noștri, în continuare. Nu uitați că IDC 2014 e aproape și că, săptămâna viitoare, eu și colegul meu, , vom funcționa pe bază de cafea și adrenalină, vom povesti tot ce se întâmplă la FILIT Iași 2014 și vom continua povestea începută anul trecut, la standul SemneBune ”Scrie-ți Povestea”.

Și mai avem și mai vin, pentru că literatură bună se scrie și se citește în continuare!

Alde Banciu

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.