SB-0901-RPC

Recenzia unei cărţi recent apărute, concert al studenţilor de la Universitatea de Muzică, prezentarea unui film lăudat, western mania şi Titanic vals pe scena Teatrului Odeon – iată cu ce vă puteţi umple zilele următoare.

 

Pe semnebune.ro, Valentin Ceauşescu face cronica unui roman apărut recent la Editura Univers. Este vorba despre Ţinutul sălbatic, de Monique Proulx. „Acțiunea nu e foarte complicată și se învârte în jurul câtorva personaje, cele mai importante fiind feminine, fiecare cu micile sale obsesii, una din ele cu un trecut care se întoarce peste ea după mulți ani, o alta, scriitoare, care an de an scrie scenarii pentru televiziune și acum este în căutare de subiect, plus altele, fiecare cu povestea sa, care pare simplă, dar ascunde câte un mister. Cam ca în viață, ce-i drept. Cu toții trecem prin tot felul de lucruri, unele ne apasă, unele rămân nerezolvate, de unele ne pare rău că le-am făcut, de altele că nu le-am făcut, dar probabil (și) asta înseamnă să fii om: să ai o existență în care se îmbină și se întrepătrund o serie de evenimente, cele mai multe, neașteptate, unele banale, altele atât de grave încât pare că nimic nu va mai fi la fel, dar totul trece și rămâne în urmă o poveste”, scrie Valentin în recenzia de pe semnebune.ro.

**

Dacă vreţi să începeţi weekendul cu un spectacol muzical, la Sala ArCub va avea loc vineri un concert inedit, aflăm de pe hotnews.ro. „Studenții Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti invita publicul meloman la o intalnire muzicală de excepţie, desfăşurată la Sala ARCUB, din Str. Batişte Nr. 14, vineri, 10 ianuarie, de la ora 17.00. Tinerii protagonişti le propun melomanilor să redescopere muzica românească şi calitatea sa incontestabilă de verigă între spaţiul cultural autohton şi cel european. În cadrul concertului, vor fi interpretate piese reprezentative, acoperind un secol de idee europeană în cultura românească”, citim din prezentarea de pe hotnews.ro. Se vor interpreta creaţii de George Enescu, Dinu Lipatti şi alţii. Întreg repertoriul îl aflaţi din acelaşi articol.

**

Pe site-ul postmodern.ro găsiţi prezentarea filmului Twelve Years a Slave, care rulează de câteva zile şi în cinematografele de la noi. „Ecranizarea autobiografiei lui Solomon Northup, drama unui bărbat liber ce ajunge vândut ca sclav (…) constituie ocazia care îi readuce împreună pe Michael Fassbender și regizorul Steve McQueen, cei doi colaborând în trecut la excentricele  Shame și Hunger. După Django Unchained, Twelve Years a Slave este încă un film care se întoarce într-o epocă anterioară abolirii sclaviei în America. Povestea e centrată aici mai degrabă pe dramă decât pe acțiune, filmul urmărind povestea suferinței unui bărbat liber din New York-ul anilor 1840, dramă care începe după ce i se face o ofertă de muncă într-un alt oraș. Northop acceptă, dar în loc să primească ceea ce i s-a propus, e răpit și forțat să lucreze pe o plantație din Louisiana pentru următorii 12 ani”, citim de pe postmodern.ro.

**

Rămânem în lumea filmelor şi, de pe site-ul lapunkt.ro, vă recomandăm articolul semnat de Adrian G. Romilă, cu titlul Western mania. „Pasiunea mea pentru filmele western e datoare considerabil comunismului. Neutre ideologic (…), filmele de gen primeau mai tot timpul acordul cenzurii pentru difuzare. Așa intrau westernurile din belșug, înainte de 1989, în cinematografele românești și pe micile ecrane. Erau acestea veritabile ferestre fantasmatice spre ”altceva”, într-o lume plată, cenușie, mărșăluitoare, cu puține fante de evadare”, citim din articolul de pe lapunkt.ro, care continuă cu multe detalii despre genul western şi, în final cu câteva tipologii ale acestor filme şi cu exemplificări. Un articol reconfortant, care vă poate face să revedeţi unele filme clasice ale genului.

**

În cazul în care aveţi chef de teatru, unul dintre spectacolele care pot fi văzute pe scenele bucureştene în prima parte a lunii ianuarie este Titanic vals, aflăm de pe yorick.ro. „Teatrul Odeon începe anul cu o premieră, „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija. Pe 8, 9, 17 și 18 ianuarie, la ora 19.00, sunt programate primele reprezentații din acest an. Spectacolul se anunță o comedie spumoasă, ce mizează pe actualitatea textului la 80 de ani de la momentul în care a fost scris. „Comedia Titanic vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi””, citim din prezentarea de pe yorick.ro, unde găsiţi şi distribuţia acestui spectacol.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, revenim mâine, să aflăm ce se va întâmpla în weekend, din punct de vedere cultural, desigur.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.