SB-0801-RPC

Prezentarea unui film, cronica unui spectacol de teatru, Lacul lebedelor la Sala Palatului, recenzia unui roman de Amos Oz şi un spectacol de dans inedit – acestea sunt tentaţiile culturale de astăzi.

 

De pe postmodern.ro reținem prezentarea unui film realizat în 2013: Grand Piano. „În regia lui Eugenio Mira (Agnosia), filmul Grand Piano este  varianta cinematografică a expresiei cu un pistol la cap. Cu alte cuvinte, pelicula îl înfăţişează pe Elijah Wood (Lord of the Rings) în rolul unui pianist celebru, care îşi reia cariera sub o presiune dublă – renumele şi un asasin cât se poate de periculos (John Cusack – The Butler, The Raven, High Fidelity) gata să-i zboare creierii la orice notă greşită. Povestea este cu atât mai interesantă cu cât personajul lui Wood, pianistul-minune Tom Selznick, a fost nevoit să părăsească luminile rampei tocmai din cauza unui trac greu de stăpânit. La câţiva ani distanţă de la un concert catastrofal, înaintea unui recital în Chicago găseşte pe marginea partiturii un mesaj care va declanşa întreaga intrigă a filmului: o notă greşită şi mori!”, citim de pe postmodern.ro. Nu ni se spune, însă, dacă filmul a început sau nu să ruleze în cinematografele de la noi.

**

Pe semnebune.ro, Arnoux face cronica unui spectacol de teatru văzut în decembrie, la Godot Cafe. „Există momente, mai  ales în apropierea Crăciunului, când vrei să te detașezi de încrâncenarea de peste an. Când nu mergi la teatru cu gândul de a analiza și reanaliza replicile. Când ești curios să vezi un cuplu inedit: Marius Manole și Rodica Mandache. Când te bucuri de o sală plină la Godot și când îți notezi citate pe întuneric. Când începi să îl cunoști pe Mihail Sebastian punând cap la cap bucăți din jurnalul său,  fragmente din piesa Jocul  de-a vacanța, dar și  decupaje din corespondența  Leny Caler (Marea iubire a lui Sebastian) – Mihail Sebastian. (…) Gingăşie, emoţie pură, regret, patos, dar şi candoare. Toate aceste ingrediente se regăsesc în piesa jucată la Godot. Regizorul Diana Mihailopol a ales foarte bine proporţiile acestora”, scrie Arnoux pe semnebune.ro, despre Marea iubire a lui Sebastian, piesă pe care, potrivit lui, n-ar trebui s-o ocolim.

**

Sala Palatului va găzdui luna aceasta un spectacol celebru, într-o punere în scenă deosebită. „ Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheata din Sankt Petersburg – nestemata din patrimoniul cultural al Rusiei si singurul balet profesionist pe gheata, din lume,-  ajunge la Bucuresti pentru un spectacol feeric, cu reprezentatia Lacul lebedelor, pe 18 ianuarie 2014. (…) Baletul pe Gheata din Sankt Petersburg va oferi publicului un show grandios si unic. Coregrafia clasica si spectacolul de cel mai inalt nivel sunt doar doua dintre argumentele care recomanda acest show grandios. Spectacolul pus in scena de Baletul pe Gheata din Sankt Petersburg este singurul din lume in care baletul clasic se imbina cu feeria spectacolului pe gheata”, citim de pe hotnews.ro. Tot de acolo aflați care sunt prețurile biletelor și de unde se pot achiziționa.

**

Recomandarea de lectură o luăm astăzi de pe site-ul lapunkt.ro. Este vorba despre recenzia romanului Pantera din subterană, de Amos Oz. „În romanul Pantera din subterană, Amos Oz suprapune două planuri de semnificație: unul realist-istoric (recrează atmosfera Ierusalimului și dramele evreilor din timpul dominației britanice) și altul, mai subtil, cu accente alegorice, în care răscolește puterea cuvântului, lumea creată la întretăierea dintre memorie, imaginație și cuvintele trăite. Naratorul romanului este un adult, alter ego al scriitorului, ce remorează evenimente istorice percepute prin ochii copilului de 12 ani, confruntat în vara lui 1947 (ultima vară a guvernării britanice din Palestina), cu întâmplări și atitudini pe care nu le înțelege. Perspectiva adultului se topește în cea a copilului care locuiește în Ierusalim împreună cu cei doi părinți, intelectuali evrei refugiați din Polonia, de teama naziștilor. Ajunși în Israel, se confruntă cu dominația englezilor”, citim din recenzia semnată de Dana Pîrvan-Jenaru pe lapunkt.ro.

**

Despre un spectacol de dans… altfel, care va avea loc luna viitoare pe scena Sălii Palatului, aflăm de pe iconcert.ro. „Captivantul dans al umbrelor al Pilobolus Dance Theater va ajunge pentru prima dată la Bucureşti în 2014. Cunoscuta companie americană de dans va susţine două reprezentaţii ale spectacolului Shadowland, pe 23 şi 24 februarie 2014, la Sala Palatului din Bucureşti. Shadowland este un altfel de spectacol, este un tărâm în care imaginaţia şi-a depăşit demult limitele. O combinaţie specială de dans, acrobaţie, operetă şi teatru ce cu greu îşi găseşte locul într-o categorie. În spatele unui ecran alb, poarta către lumea Pilobolus, dansatori creează animale, obiecte animate, clădiri, personaje celebre şi scene, utilizându-şi doar corpurile„, citim din prezentarea de pe iconcert.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, alte noutăţi mâine dimineaţă, tot aici şi la SportTotal FM.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.