Rebus: X și zero de Ian Rankin

Ian Rankin, autorul romanului „Rebus: X și Zero”, publicat în timpul studenției,  și-a considerat cartea de la sine stătătoare, fără să aibă vreo intenție de a continua aventurile sergentului-detectiv John Rebus. Totuși, bucurându-se între timp de succes, până în momentul de față s-au adunat 18 titluri.

Rebus, pe lângă faptul că bea excesiv, fumează prea mult și nu se face plăcut în rândul colegilor, are o viață personală destul de haotică. Inspector în Edinburgh dă nas în nas, pentru început, cu răpirea și uciderea a două fete.

Povestea clasică a criminalului în serie, însoțită de un ritm alert, conturată de personaje parcă mult prea vii,  cu aceleași calități și defecte care ne pândesc și pe noi, te trântește când pe un plan al acțiunii când pe un altul, însă delimitate cu atâta sârguință încât să nu lase loc nedumeririi.

Trecutul, vag, care i se prezenta fragmentat, ședințele de hipnoză, jurnalistul care ancheta în paralel cazul și îl încurca pe, acum, îndrăgitul inspector, ținta criminalului care s-a dovedit a fi tocmai Rebus, răpirea fetei lui, îndepărtarea sa din anchetă, investigarea pe cont propriu, trecutul și cazul – până acum problematice – sunt, cu pași repezi, descâlcite.

Și de aici totul capătă sens.

Pentru a nu ne apropia de final, mai notăm că seria Rebus i-a adus faima mondială lui Rankin și numeroase premii de prestigiu privind literatura polițistă. Astfel, autorul a primit patru distincții Dagger Awards acordate de Crime Writers Association.

25 de romane, două culegeri de povestiri și o lucrare de non-ficțiune – toate sub semnătura scriitorului scoțian. Ce mai așteptăm?

libris-rebus-x-si-zero-ian-rankin-75337

Autor: Ian Rankin

Titlu: Rebus: X și zero

Nr. pagini: 228

Traducător: Mircea Pricăjan

Preț:  27, 20 lei

 

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Editor SB

Studiază filosofia, scrie poezie, este efervescentă și o cititoare împătimită. A fost premiată la Concursul IDC în 2011 este și activistă culturală. A debutat cu poezie la Ed. Grinta în volumul „Toamna asta citim Kafka” (2012). Face jurnalism economic și cultural. Nu-i plac mușchii și lichelele.

Număr articole publicate : 90