„Pescărușul Jonathan Livingston” de Richard Bach

pescarusul-jonathan-livingston-205898

Cu fiecare volum deschis, riști îndrăgostirea. După ce ai colecționat stări de tot felul, citind criptograma volumelor, ajungi să ierarhizezi titlurile altfel, categorisind felurile de a fi ale cărților. Dintre toate filele care mi-au prilejuit până acum nebănuite simțăminte, mi-a plăcut să mă întorc la cele care m-au transformat, până la ultimul paragraf, într-un om nou.

Pescărușul Jonathan Livingston de Richard Bach este o astfel de carte. Prezentă de câteva decenii printre noi, a reușit să schimbe generații, fiind o poveste inspirațională pentru copii dar și o hartă către dorințele adulților, lăsate în praful trecutului. Până la urmă, povestea pescărușului este dedicată adevăratului Pescăruș Jonathan care trăiește în noi toți, fiind astfel o parabolă modernă care discută limitele voinței și raportul cu lumea –Stolul-.

Cartea aceasta m-a schimbat pe nesimțite, îndepărtându-mă de tot ceea ce mă îngrădea, ca o coajă, purtându-mă așadar dincolo de iluziile lumii. Metamorfoza este motivul care stă la baza poveștii, fiind o temă cu ocurențe în numeroase narațiuni inițiatice. Din acest motiv este aproape cu neputință să parcurgi un astfel de volum, însoțindu-l pe erou fără a te împlini pe tine însuți, cititorul și omul. Singura lege adevarată este aceea care ne conduce spre libertate, astfel că unica voce care trebuie ascultată este cea lăuntrică, nu cea a lumii. În lupta cu propriile limite dar și cu cele pe care le trasează societatea, potrivit conformismului său, este testată rezistența interioară și flacăra visului, care veghează de-a lungul călătoriei spre centrul nostru.

Volumul conține fotografii alb-negru cu pescăruși, la care privim ca într-o oglindă. De la o pagină la alta ne cufundăm nu doar în înălțimile pe care le anunță narațiunea ci și în înălțimile viselor noastre, căci pescărușul acela trăiește cu siguranță în noi, toți.

Deoarece un drum implică adesea obstacole, călătorul fie depășește limitele, fie se întoarce la Stol. Totuși, acela care părăsește Stolul este construit pe modelul înțeleptului. Așadar, el este cel care vrea să cerceteze esența lucrurilor, părăsind peștera ignoranței, care îi oferă numai iluzii. Condamnat de ceilalți pentru că e bănuit de distrugerea stolului, acela care se caută pe sine în afara celorlalți, rămâne solitar. Chiar dacă se întoarce pentru a-i scoate pe ceilalți din tenebrele neștiinței –căci cine își iubește Stolul îndeajuns se întoarce la el să îl desăvârșească– este ignorat și luat în râs. Singur, el va trăi o lume în afara celei pe care o cunoștea, dar o lume care poartă lumina tuturor semnificațiilor, dincolo de închipuiri.

Și uite așa, cititorul pornește fără limite pe calea lui spre desăvârșire.

Titlu: Pescărușul Jonathan Livingston
Autor: Richard Bach
Editura: Humanitas Fiction

Sursa foto: http://www.librarie.net/coperta/pescarusul-jonathan-livingston-205898.jpg

Carla-Francesca Schoppel

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

(x) Colaborator SB

Absolventă și masterandă a Facultății de Filosofie. Rătăcită, dar nu pierdută în labirintul basmului, deschide cu cheia visului „Alice în Țara Minunilor”, studiind povestea dintr-o perspectivă filosofică. Rar, scrie poezie.

Număr articole publicate : 35