Papagalul verde – zborul catre nefericire

„Papagalul verde” a văzut prima dată lumina tiparului ȋn 1920, ȋn Franța. A zburat mai apoi ȋn Anglia, ajungȃnd mai tȃrziu și ȋn Romȃnia. Ȋn prezent se găsește ȋn „colivia de aur” a editurii Polirom.

Martha Bibescu, autoarea sa, și-a cȃștigat notorietatea ȋn secolul XIX. Fiica lui Jean Lahovary și a prințesei Emma Mavrocordat, s-a căsătorit cu vărul ei George Valentin Bibescu, la doar 17 ani. Martha Bibescu a strălucit nu doar prin frumusețe, dar și prin talent și inteligență – „toate la un loc pentru o singură fiinţă sunt un păcat de neiertat” – a mărturisit cȃndva lordul Thomson de Cardington, referindu-se la calitățile aristocratei. Primul său roman, „Le Huit Paradis”, a fost onorat cu premiul Academiei Franceze.coperta1-1

O carte ȋndrăzneață și ȋn aceeași măsură de o sensibilitate pătrunzătoare, „Papagalul verde” urmărește destinul unei familii rusești expatriate, stabilite pe Coasta de Argint, ȋn contextul exilului acestora. Protagonista ȋși istorisește drama pe un ton melancolic, din perspectiva fetiței de odinioară. Ea călătorește ȋn permanență ȋn timp pentru a desluși enigmele ȋnsingurării ce mișună ȋn umbra căminului ȋndoliat. Ca o păpușă ȋntoarsă cu cheia, ȋn amurgul vieții, răscolește trecutul ȋncercȃnd să afle sursa blestemului ce ronțăie veșnic la rădăcina arborelui său genealogic. O iscodește un mister ȋn care freamătă o dorință neȋmplinită.

Ȋn casa de pe plajă domnește o tăcere sumbră. Pare abandonată pentru că cei care o locuiesc și-au pecetluit demult puterea de a iubi. Părinții fetiței umblă asemenea unor stafii, amintindu-l neȋncetat pe fiul lor Sașa, mort la doar 8 ani. Obsesia pentru băiat frizează morbidul. Cei doi devin cadavre vii care se hrănesc din suferință. Ȋi confecționează lui Sașa vieți imaginare ȋn care ȋl ȋmbracă ȋn straiele unui adevărat erou. Mama, rigidă și detașată, preferă să-și lase fiicele ȋn grija guvernantelor, ȋn vreme ce tatăl se refugiază deseori ȋn Rusia natală.

Lipsită de afecțiune și de plăcerile copilăriei, fetița visează la o cale de scăpare din labirintul solitudinii. Un papagal verde trezește ȋn ea revelația unei pasiuni covȃrșitoare care se ȋntinde de-a lungul unui destin. Sugerȃnd apartenența la un univers candid unde iubirea este posibilă, el simbolizează totodată dorința febrilă de a prinde din zbor o explicație pentru nefericirea părinților și atașamentul tragic pentru o Rusie de care nu s-au desprins niciodată cu adevărat. Ea pornește ȋn căutarea papagalului pe care nu-l poate avea. Fetița se transformă ȋn femeie și descoperă că familia ei ascunde o istorie controversată, din care se distinge o iubire nelegiuită ȋntre un frate și o soră.

Avem de-a face cu un roman cu accente autobiografice, de-a dreptul fermecător, ȋn care secretele se țes cu delicatețea primului fulg de zăpadă așternut pe pămȃnt.

Sursa foto: printrecarti.net

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Teodora Gheorghe

Absolventă a Masteratului de Traducere a Textului Literar Contemporan din cadrul Universității București. Premiată IDC, secțiunea Poezie (2012), scrie cronici de teatru, recenzii de carte, povestiri și poeme publicate ȋn diferite reviste. Pasionată de desen și spiritualitate.