De ce SF-ul ar trebui luat mai în serios, cât câştigă, de fapt, scriitorii, un condamnat pentru crimă scrie un thriller şi câştigă un premiu, o analiză a abisului dintre dreapta şi stânga şi o carte despre psihologia naziştilor – iată ştirile literare adunate din presa lumii.
De pe huffingtonpost.com reţinem un articol în care se vorbeşte despre literatura SF. Despre cum strâmbă unii din nas când aud de acest gen şi despre faptul că o astfel de reacţie este nejustificată, pentru că, în fond, SF-urile sunt mai realiste decât am crede la prima vedere. E adevărat, spune autoarea articolului, că în multe cărţi din acest gen se vorbeşte despre societăţi care trăiesc în galaxii care nici măcar n-au fost descoperite încă, despre nave care se plimbă prin spaţiu şi despre tehnologii uimitoare, însă, pe de altă parte, dacă privim în jurul nostru, o să observăm că tehnologia avansează cu o viteză uimitoare şi multe dintre lucrurile despre care în copilărie doar citeam în SF-uri acum chiar există. „De zeci de ani, science fiction-ul a imaginat viitorul şi chiar l-a prezis”, se spune în articol, care continuă cu exemple concrete, pe care, cum spuneam, le găsiţi pe huffingtonpost.com.
**
Dacă vă închipuiţi că scriitorii fac parte din categoriile sociale care câştigă foarte mulţi bani… ei bine, vă înşelaţi, după cum citim dintr-un articol de pe theguardian.com. O spune şi un sondaj efectuat anul trecut, sondaj la care au participat nouă mii de scriitori de toate categoriile, atât aspiranţi, cât şi profesionişti, atât unii self-published, cât şi unii publicaţi în mod tradiţional. Rezultatele arată că 54% dintre cei publicaţi prin mijloace tradiţionale şi aproape 80% dintre cei self-published câştigă din scris mai puţin de 1.000 de dolari pe an. Aşadar, un procent foarte mic din breasla scriitorilor poate spune cu adevărat că trăieşte din scris. „Cei mai mulţi scriitori spun că vor să împărtăşească lumii ceva sau că prin scris capătă un fel de recunoaştere”, citim din articolul amintit, de pe theguardian.com, articol care conţine mai multe detalii, în cazul în care sunteţi interesaţi de acest subiect.
**
Un american aflat în detenţie de 25 de ani, condamnat pentru crimă şi incendiere, a scris un thriller, l-a trimis unei edituri şi a câştigat un premiu şi un contract de publicare, citim tot de pe theguardian.com. Alaric Hunt a creat o viziune proprie despre lumea din afara închisorii, despre New York, mai exact, inspirat fiind de unele episoade din serialul Lege şi ordine, de o fotocopie a unei hărţi a oraşului din 1916, de albumul de fotografii Changing New York, de Berenice Abbott, şi de un roman al lui Raymond Chandler. Totuşi, nu toată lumea este încântată de acest roman şi de această ispravă. Despre toate acestea, inclusiv despre reacţia mamei condamnatului devenit scriitor, pe theguardian.com.
**
De pe telegraph.co.uk reţinem astăzi recenzia volumului Moral Tribes: Emotion, Reason and the Gap between Us and Them, de Joshua Greene. Şi m-am oprit asupra lui pentru că mi-a atras atenţia subiectul, un fel de confruntare dreapta-stânga, care pare să fie tot mai la modă în toată lumea. Autorul este cercetător la Harvard, iar în această carte face o analiză a ceea ce pare să fi rezultat din războaiele culturale ale Americii, vorbind inclusiv despre abisul politic ce desparte tot mai mult cele două ideologii şi despre faptul că dezvoltarea unor noi politici pare imposibilă, din moment ce nu există o bază comună de la care să se pornească. Cunoscut pentru atracţia lui faţă de parabole, Greene prezintă toate acestea într-o manieră proprie, mai puţin obişnuită, citim de pe telegraph.co.uk.
**
Despre un alt volum ce pare interesant, netradus încă la noi, citim de pe express.co.uk. Este vorba despre The Nazi and the Psychiatrist, care îl are ca autor pe jurnalistul şi scriitorul american Jack El-Hai. „Naziştii au fost nebuni sau răi? Aceasta este întrebarea fundamentală din centrul acestei dramatice poveşti adevărate”, citim din prezentarea de pe express.co.uk. Jack El-Hai scrie în volumul amintit despre relaţia psihiatrului Douglas M Kelley, din armata americană, cu şeful celui de-al Treilea Reich, înainte de procesul de la Nuremberg. Rezultatul, se spune în recenzie, este o poveste despre pericolul apropierii de cei care fac lucruri oribile, dar şi o incursiune în psihologia liderilor nazişti. Mai multe informaţii despre această carte şi despre acest subiect care continuă să fascineze întreaga lume, în cronica de pe express.co.uk.
Acestea au fost noutăţile literare alese de noi pentru începutul săptămânii, iar de mâine revenim la ştirile culturale de la noi. O săptămână plină să aveţi, alături de semnebune.ro şi SportTotal FM.