Kazuo Ishiguro lucrează la un nou roman

MondoLit – Literatura în lume – 07-04-2014

Viaţa Virginiei Woolf într-o expoziţie, Havana – fundal literar al unor romane celebre, o nouă carte despre Charlie Chaplin, despre ce scriu începătorii în ale SF-ului şi un nou roman al lui Kazuo Ishiguro – acestea sunt noutăţile literare din presa lumii, în această dimineaţă.

 

Unii scriitori, mai ales dintre cei clasici, ajung să fie de-a dreptul veneraţi, lucru care se reflectă tot mai mult în ultimii ani în ceea ce se numeşte marketing cultural. Sunt scoase de la naftalină manuscrise „uitate” prin vreun sertar, obiecte personale şi altele. De pe telegraph.co.uk aflăm acum că ultima scrisoare trimisă de Virginia Woolf surorii ei, înainte de sinucidere, va fi expusă la National Portrait Gallery, ca parte dintr-o expoziţie ce va reflecta viaţa şi opera scriitoarei. Vor fi expuse inclusiv portrete ale Virginiei Woolf, corespondenţă scrisă de mână, extrase de jurnal şi altele. Expoziţia va scoate în evidenţă aspecte ale vieţii ei literare, dar şi profilul de intelectual şi de figură publică. Admiratorii scriitoarei britanice vor putea vizita expoziţia din Londra între 10 iulie şi 26 octombrie 2014.

**

Pe huffingtonpost.com mi-a atras atenţia un articol care vorbeşte despre o listă de romane care au drept fundal un oraş-mit, un oraş a cărui imagine şi ale cărui legende ne fascinează mai ales pe noi, cei aflaţi la mare distanţă de el: Havana. Sau poate că exagerez când spun „noi” şi ar fi mai corect să spun doar „pe mine” mă fascinează. Pentru că istoria Havanei e plină de poveşti, de figuri pitoreşti, de întâmplări dramatice, de un tumult unic, nemaiîntâlnit în alte părţi ale lumii. Iar acest lucru este reflectat şi în literatură. Autoarea articolului de pe huffingtonpost.com publică o listă cu romane ale căror poveşti se derulează în Havana. Toate sau aproape toate au fost traduse şi la noi. Dintre ele, amintesc Trilogie murdară la Havana, de Pedro Juan Gutiérrez; Trei tigri trişti, de Guillermo Cabrera Infante, Bătrânul şi marea, de Ernest Hemingway şi altele, vă las să parcurgeţi singuri lista şi poate că veţi găsi pe ea cărţi pe care încă nu le-aţi citit şi care vă vor atrage.

**

Pe independent.co.uk am găsit recenzia volumului Charlie Chaplin, de Peter Ackroyd. După cum scrie şi autorul recenziei, mulţi s-ar putea întreba de ce mai era nevoie de încă o carte despre Charlie Chaplin, când deja există o grămadă şi se ştiu foarte multe lucruri despre el şi despre viaţa lui. Ei bine, se pare că nu este vorba despre lucruri noi, despre dezvăluiri ale unor aspecte neştiute din viaţa celui care a fost geniul comediei, ci despre o nouă abordare. Peter Ackroyd scrie în volumul său nu doar despre Chaplin cel de pe ecrane, ci şi despre omul Chaplin, despre devenirea lui, fiind văzut, mai mult decât alţi contemporani ai lui, ca pe un produs al Londrei şi al epocii în care a crescut. Mai mult, Ackroyd îl compară ades pe Chaplin cu Dickens. În ce sens, vă las să descoperiţi citind recenzia de pe independent.co.uk.

**

Un articol interesant l-am găsit pe site-ul npr.org, articol în care se scrie despre o antologie SF premiată. Este vorba despre 2014 Campbellian Anthology, care nu a luat premiul Hugo – cititorii de SF ştiu la ce mă refer -, ci John W Campbell Award for Best New Writer. Până aici, nimic cu adevărat interesant, ştiu. Mai departe, însă, în articolul amintit sunt prezentate părţile bune şi cele mai puţin bune ale tinerilor scriitori ai genului, astfel încât să ştiţi la ce să vă aşteptaţi atunci când decideţi să citiţi SF-uri care nu poartă semnături celebre. Se pare că temele sunt dominate în continuare de scenariile apocaliptice şi post-apocaliptice (cu sau fără zombi) şi vom avea parte de ele încă mult timp de acum înainte, fără cine ştie ce idei noi. Chiar şi atunci când apar idei noi, spune autorul articolului, de multe ori, ele sunt puse în umbră de diverse stereotipuri şi fanatisme. Totuşi, el recunoaşte că a întâlnit şi câţiva debutanţi care construiesc personaje foarte bune care te prind şi te atrag rapid în lumile lor. Mai multe, cum spuneam, pe npr.org.

**

De pe theguardian.com aflăm că scriitorul Kazuo Ishiguro lucrează la un roman care va fi publicat anul viitor. The Buried Giant este primul volum cu care Ishiguro va ieşi pe piaţă, după o pauză de nouă ani. Editorul său nu a dezvăluit deocamdată foarte multe despre acest roman, doar că este ceva excepţional, despre „amintiri pierdute, dragoste, răzbunare şi război”. În 2008, Ishiguro declara pentru Paris Review că a început să scrie o poveste nouă şi că, de ceva timp, îşi doreşte să scrie „despre felul în care societăţile îşi amintesc şi uită”. Multe dintre romanele lui Kazuo Ishiguro sunt traduse şi la noi şi publicate de Editura Polirom.

 

Aceasta a fost revista presei literare, dacă aveţi sugestii sau critici, nu ezitaţi să ni le scrieţi, aici sau pe FB.  Şi, după cum am mai spus, citiţi, citiţi, citiţi. 🙂

 

banner-revista-presei-SPT

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.