Jazz-ul anilor ’40, cu Luiza Zan

Revista presei culturale – 22-01-2014

 

O dezbatere despre liberalism şi conservatorism, interviu cu Mircea Cărtărescu, premiera filmului despre iubita lui Rodin, jazz-ul anilor ’40 pe scena ArCuB şi o cronică de teatru inedită – ştirile culturale cu care încercăm să vă reţinem atenţia astăzi.

 

Cei pasionaţi de istorie au ocazia să participe mâine seară la o dezbatere despre liberalism şi conservatorism şi să afle mai multe despre principele Nicolae Suţu, aflăm de pe semnebune.ro. „Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă aşteptă joi, 23 ianuarie, ora 19.30, pentru o dezbatere despre liberalism şi conservatorism în epoca marilor alegeri: „Memoriile Principelui Nicolae Suţu, mare logofăt al Moldovei, 1789-1871″, cu Georgeta Filitti, Adrian Silvan Ionescu, Filip Lucian Iorga şi Dan Manolache. Moderator: Radu Gârmacea, redactor-şef Editura Humanitas”, citim din prezentarea de pe semnebune.ro, unde găsiţi şi câteva rânduri despre personajul istoric amintit, unele detalii care v-ar putea convinge să participaţi la acest eveniment.

**

Rămânem în lumea literară şi, de pe hotnews.ro, vă recomandăm un interviu cu scriitorul Mircea Cărtărescu. Recent, acesta a primit premiul spaniol Tormenta, pentru romanul său Nostalgia, considerat cea mai bună carte străină tradusă în limba spaniolă. În interviul amintit, Mircea Cărtărescu nu vorbeşte doar despre acest premiu, ci şi despre ICR, despre relaţia dintre cultură şi politică, despre intelectualii români şi altele. Una dintre întrebările care i-au fost adresate este următoarea: „În ultimul timp, contrar celor două cazuri de care am amintit, mulţi intelectuali români au ales să stea departe de scena publică. Gabriel Liiceanu a vorbit acum câteva zile despre o stare „de oboseală şi lehamite”. Exista impresia ca şi dumneavoastra staţi deoparte de viaţa publică. În viitorul apropiat va fi la fel?” Iar răspunsul lui Mircea Cărtărescu a fost. „Comparația nu are nici un temei. Nimeni nu a ”ales” să stea deoparte, intelectualii au fost îndepărtați brutal, începând cu iulie 2012, din viața publică. E unul dintre fenomenele cele mai semnificative ale acestei epoci cum nu credeam să mai prind. Campaniile concentrate de murdărire și defăimare a  intelectualilor din spațiul public au depășit orice limită imaginabilă. Un intelectual poate înfrunta la nevoie glontele, dar nu-i poți cere să accepte, oricare-ar fi cauza, să fie scufundat, zi de zi și ceas de ceas, într-o cisternă de excremente.” Interviul integral, pe hotnews.ro.

**

Începând de vineri, 24 ianuarie, în cinematografele de la noi va rula filmul Camille Claudel, 1915, biografia sculptoriţei care a fost iubita celebrului Rodin, aflăm de pe postmodern.ro. „Unul din cei mai buni regizori francezi ai momentului, Bruno Dumont (Hadewijch, Humanite), ale cărui merite au fost recunoscute prin premii precum BAFTA, Cesar şi premii la Cannes, montează filmul biografic despre sculptoriţa Camille Claudel, iubita maestrului Rodin şi sora poetului Paul Claudel. Artista este interpretată de Juliette Binoche. Cum a inceput să sculpteze, care au fost avantajele si dezavantajele pasiunii sale, relația sa cu Auguste Rodin, drumul ei spre independență prin mult curaj și și multe altele ne sunt revelate în acest film. Camille Claudel, 1915 începe cu sfârșitul carierei artistei. Anul 1915 o găsește pe artistă închisă într-un azil din sudul Franței unde, în loc sa sculpteze, începe să călătorească în trecutul ei plin de evenimente, în timp ce așteaptă vizita fratelui ei, poetul și diplomatul Paul Claudel. Având la bază cartea scriitoarei Reine-Marie Paris, Claudel, filmul are o mare acuratețe istorică”, citim din prezentarea de pe postmodern.ro. Categoric, un film care trebuie văzut.

**

Pentru o incursiune în jazz-ul anilor ’40, vă recomandăm concertul care va avea loc la jumătatea săptămânii viitoare pe scena ArCuB, despre care aflăm mai multe de pe bigcitylife.ro. „Doi artişti de excepţie oferă publicului bucureştean şansa unei călătorii muzicale impresionante. Solista Luiza Zan şi pianistul maghiar Peter Sarikvor susţine miercuri, 29 ianuarie, de la ora 20.00, un concert extraordinar pe scena Sălii ArCuB, o ocazie unică pentru a descoperi muzica anilor ’40 într-o abordare inedită. Cei doi artişti aparţin generaţiei creative a jazz-ului internaţional, fiind recunoscuţi pentru diversitatea interpretativă şi compozistică. Amândoi abordează cu entuziasm orice gen muzical – de la muzica clasică şi ritmuri tradiţional-populare, până la ritmuri pop sau gospel. În ceea ce priveşte jazz-ul, interpretările lor de excepţie au fost recompensate cu importante distincţii internaţionale”, citim de pe bigcitylife.ro.

**

De pe ziarulmetropolis.ro reţinem o rubrică nouă, care se intitulează Anticronici (la patru mâini). Este vorba despre cronici ale unor spectacole de teatru, scrise de către doi jurnalişti, într-o manieră inedită. „Ziarul Metropolis vă propune un format de text jurnalistic care se detaşează de rigorile unei cronici de teatru convenţionale: anticronica. Reţeta este următoarea: un spectacol, doi jurnalişti şi un text spontan, scris la patru mâini. Niciunul dintre ei nu ştie încotro o ia povestea; fiecare aşteaptă un paragraf de la celălalt, pentru a merge mai departe. Vocea întâi: Adina Scorţescu (text simplu). Vocea a doua: Dan Boicea (text italic)”, citim de pe ziarulmetropolis.ro, unde este explicat acest nou format de cronică. În ediţia de astăzi, puteţi citi despre atelierul Arlechino moare?, de la Teatrul Bulandra, atelier condus de Antoaneta Cojocaru. Rămâne să citiţi şi să decideţi dacă această nouă abordare vă place sau vă convinge sau nu să mergeţi la teatru.

Aceasta a fost revista presei culturale, citiţi, alegeţi şi spuneţi-ne dacă v-am fost de ajutor. Oricum, revenim şi mâine dimineaţă, pe semnebune.ro şi la SportTotal FM.

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.