FNT 2014 – la mijloc de poveste

28 octombrie, ziua care marcheaza mijlocul Festivalului National de , numara 16 evenimente menite sa imbogateasca agenda iubitorului de din capitala – de la vernisaje, expozitii si lansari de carte, la conferinte si ateliere de lucru, dar mai ales spectacole puternice, invitate in din Targu-Mures, Craiova, Cluj si Bucuresti.

fnt-2014

In foaierul Salii Mici a TNB publicul are in continuare acces la rafinata expozitie a Doinei Levintza, intitulata „Costumul de teatru – de la schita la miracol”. Zece regizori cu care a lucrat in decursul timpului marea artista, peste cincizeci de costume si numeroase fotografii si schite de decor fac obiectul expozitiei–happening care ii este dedicata si care este dechisa spre vizitare intre orele 10:00-16:00 si 18:00-22:00.

La Casa de Cultura „Ion Manu” din Otopeni, care a intrat in acest an in circuitul Festivalului National de Teatru, cei interesati de istoria teatrului romanesc au prilejul sa intre in atmosfera primei jumatati a secolului trecut, foaierul acestui asezamant cultural fiind, incepand de ieri, gazda unei rememorari a epocii si creatiei celui al carui nume il poarta: Ion Manu (1881-1968) – personalitate complexa, actor de teatru si film, scriitor, poet, epigramist, om de radio, un exemplu de ce insemna un adevarat om de cultura la inceputul de secol XX, cand trebuia sa ai pe langa talent si har, un spirit vivace, ancorat in cotidianul social. Societar al Teatrului National din Iasi, Actor Emerit, angajat al Teatrului National din Bucuresti, neobosit cautator al firii umane, el a reusit sa devina cunoscut si iubit atat pe scena, cat si pe undele radio la emisiunea „Ora vesela”. Vernisajul expozitiei intitulata „Actorul Ion Manu – Hazul bonom si ironia subtila a avut loc aseara, in prezenta fiicei sale, distinsa profesoara si regizoare Sanda Manu. Manifestarea s-a bucurat de prezenta unui cald si numeros public.

Un alt vernisaj de marca in va avea loc deseara,  la sala Epika din Grand Cinema & More – Baneasa, in continuarea recitalului de poezie si muzica romaneasca „Vorbe, vorbe, vorbe…” sustinut de Ion Caramitru acompaniat de Adrian Naidin (violoncel), adica in jurul orelor 21:30. „Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin” se intituleaza expozitia dedicata acestui colos al teatrului romanesc, de la a carui disparitie de pe scandura scenei, pe care a slujit-o cu exemplara devotiune, se implinesc 20 de ani.

Seria de Conferinte FNT intitulata „Polifonii. Teatrul si celelalte arte” a continuat si astazi, la Sala Mica a TNB. Sustinuta de reputatul eseist si universitar George Banu, conferinta cu tema „Noptile picturii , noptile teatrului” s-a dorit a fi o adevarata euritmie a artelor, bucurandu-se si de participarea pianistei Ioana Lupascu si a actorului Ion Caramitru.

Tot de numele profesorului George Banu, invitat special al Festivalului, se leaga si lansarea de carte de la Libraria Humanitas Cismigiu, unde, cu incepere de la ora 19:00 va fi prezentat volumul „Cortina sau fisura lumii” de George Banu (Editura Humanitas, Bucuresti, 2012). Autorul demonstreaza ca ea, cortina, se extinde la scena lumii, ca protagonistii sociali, asemeni unor actori, apar dintotdeauna asociati cortinei ce le confirma prestigiul si subliniaza rolul jucat de aceasta pe „scena lumii“. O invitatie pentru cititorul interesat de a descoperi ceea ce se ascunde dincolo de „cortina“ si, doar atunci, avizat, sa se poata bucura de accesul la unitatea lumii.

Aceasta carte s-a nascut dintr-o pasiune, si asta fara a fi filozof si fara a-i fi consacrat viata: cortina ca metafora a fisurii lumii. Ea sparge unitatea si lasa sa se vada tot atat pe cat camufleaza. Ea imparte fiintele in actori si spectatori, nu conteaza ca sunt ipotetici, plasati in fata unui tablou sau direct identificabili intr-o sala. Cortina protejeaza secretul si intretine speranta intr-o dezvaluire mereu posibila…“ – George Banu

Spectacolele de teatru programate astazi in FNT sunt un “musai” pentru orice iubitor de teatru interesat de fenomenul teatrului nou romanesc, tinand cont de numele celor care semneaza regia: Radu Afrim, Gianina Carbunariu, Victor Ioan Frunza, Bobi Pricop, Tudor Luncanu.

Ele sunt urmatoarele (in ordinea orei de incepere):

17.00 si 20.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic

„Castingul dracului”

Un spectacol de Radu Afrim

Produs de: Teatrul National Targu-Mures, Compania „Tompa Miklós”

Durata: 2h 10 min fara pauza

18.30 Teatrul Odeon, Sala Studio

„Tipografic Majuscul”

Un spectacol de Gianina Carbunariu

Coproductie: dramAcum si Festivalul International de Teatru de la Nitra, Slovacia,

in parteneriat cu Teatrul Odeon

Durata: 1h 25 min fara pauza

 

18.30 si 21.00 Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti Sala Atelier

„Profu’ de religie” de Mihaela Michailov

Regia: Bobi Pricop

Produs de: Teatrul National „Marin Sorescu” Craiova

Durata: 1h 15 min fara pauza

20.00 Grand Cinema&More din Baneasa Shopping City – Sala EPIKA

„Vorbe, vorbe, vorbe…”

Recital Ion Caramitru si Adrian Naidin (violoncel)

Spectacol de poezie si muzica romaneasca

Sectiunea MAESTRI

Durata: 1h 10 min fara pauza

20.30 Teatrul Metropolis

„Tartuffe sau Impostorul” de Molière

Directia de scena: Victor Ioan Frunza

Produs de Teatrul Metropolis Bucuresti

Durata: 1h 20 min fara pauza

20.30 Teatrul „Nottara“ Bucuresti, Sala George Constantin

„Amalia respira adanc” de Alina Nelega

Regia: Tudor Lucanu

Produs de: Teatrul National Cluj-Napoca

Durata: 1h 15 min fara pauza

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 2998