Mitul lui Figaro şi politica

Revista presei culturale – 05-02-2014

Carte, teatru, muzica, legatura dintre Figaro si politica – iata, pe scurt, despre ce este vorba in recomandarile culturale de astazi.

In cazul in care cautati ceva de citit si nu va puteti hotari, pe semnebune.ro gasiti recenzia unui volum de povestiri: Garden Party, de Katherine Mansfield. „“Garden Party” este o colecţie de 11 povestiri în care Katherine Mansfield, cu stilul ei blând şi aproape “pastelat”, vorbeşte nu despre întâmplări, nu despre personaje, ci despre emoţii, stări şi senzaţii. După ce lecturezi oricare dintre prozele ei scurte, rămâi cu o impresie, cu senzaţia unui anumit tip de atmosferă, iar conexiunea cu personajele se realizează prin capacitatea scriitoarei de a transpune atât de curat inefabilul sentimentelor trăite de acestea. În majoritatea povestirilor incluse în volumul “Garden Party”, intervine moartea cuiva, dar într-un mod la fel de firesc ca orice altă întâmplare a vieţii. Geniul lui Katherine Mansfield constă tocmai în atitudinea faţă de viaţă şi moarte. Sfârşitul existenţei nu tulbură, nu sperie, nu înfricoşează”, citim din cronica de pe semnebune.ro.

**

Mitul lui Figaro este subiectul unei dezbateri care va avea lor duminica, 9 februarie, la Teatrul National Bucuresti, in cadrul manifestarii cunoscute sub numele de Conferintele Teatrului National, aflam de pe hotnews.ro. Conferinta va incepe la ora 11 si va fi sustinuta de Sever Voinescu, cel care va incerca sa explice Cum poate politica sa fie simpatica. “Figaro este unul dintre cele mai celebre și mai savuroase personaje din istoria universală a teatrului și a operei. Alături de contele Almaviva, Figaro este eroul unei trilogii scrisă de Beaumarchais în ultimul sfert al secolului al XVIII-lea. (…) Figaro are foarte multe lucruri de spus și României de azi. Dar, mai presus de orice, Figaro ne poate face cotidianul mai suportabil, dacă nu chiar agreabil. Cum este atât de multă aglomerație ignorantă, enervare și exasperare  în atmosfera românească a ultimilor ani, credem că e bine să-l privim mai atent pe Figaro și să-i descoperim virtuțile terapeutice pentru timpuri ca acestea”, spune Sever Voinescu, citat in prezentarea de pe hotnews.ro.

**

Tot pentru duminica, 9 februarie, seara, de data aceasta, avem o recomandare muzicala. Concertul pe care il va sustine la Sala Palatului de catre Dolce Pontes si despre care aflam detalii de pe postmodern.ro. “Saudade – cuvânt portughez intraductibil deși extrem de apropiat ca sens de românescul dor – este sentimentul din spatele muzicii fado. Dulce Pontes, maestră a acestui stil muzical, va cânta pe 9 februarie la București despre același sentiment: dorul. Dulce Pontes are meritul de a fi adus muzica fado în modernitate, combinând elemente contemporane cu fragmente de melodii populare într-un sunet punctat de utilizarea unor instrumente rare. Colaborarea ei cu Ennio Morricone, compozitorul coloanelor sonore a zeci de filme (printre care Days of Heaven, The Mission, Once Upon a Time in America, The Untouchables), este una dintre cele mai de succes din cariera artistei. Concertul începe la ora 20:00”, citim de pe postmodern.ro.

**

Pe scena Teatrului Nottara se va juca in 25 februarie Avarul, de Moliere, aflam de pe 4arte.ro. “Comicul incofundabil semnat de maestrul satirei comice, Molière, va putea fi savurat din plin de catre toti iubitorii de teatru din capitala, de-a lungul celor cinci acte ale productiei teatrale de succes – “AVARUL”. Excelenta comedie regizata de Daniel Nitoi revine la Teatrul Nottara marti, 25 februarie, incepand cu ora 19.00. Distributia spectacolului adaposteste actori de notorietate ai scenei teatrale romanesti, precum: Tudorel Filimon, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Oana-Gabriela Draghici, Vasile Filipescu, Loredana Benga, Jean Lemne, Tomi Cristin, Florin Kevorkian, Anne-Marie Zaharia si Daniel Nitoi”, citim de pe 4arte.ro. Biletele au fost puse in vanzare deja.

**

Pentru ultima recomandare de astazi ramanem in lumea teatrului si retinem cronica unui spectacol, de pe ziarulmetropolis.ro. Cronica se intituleaza Tom si Jerry, o piesa criminala! „Tom si Jerry se joacă „de-a şoarecele şi pisica”. Nu între ei, ci cu oameni. Oameni pe care trebuie să-i „cureţe”. O piesă despre doi asasini plătiţi şi dramele pe care le clădesc în jurul lor cu o trepidantă lipsă de empatie. O comedie atât de neagră, încât râsul devine un deliciu interzis pe care îl savurezi doar pe jumătate, de teamă să nu devii dependent. Florin Piersic Jr. dă viaţă textului omonim al lui Rick Cleveland, ucigând banalitatea printr-un arsenal de replici acide, inteligent concepute pentru a îmbrăca un cuplu de personaje neobişnuite. (…) Umorul sumbru din „Tom şi Jerry” vorbeşte despre o lume din spatele uşilor închise cu lacăte mari. Aici grotescul poartă haine elegante şi fumează ţigări scumpe. Moartea atârnă puţin de ţeava pistolului, se clatină pe vârful unui cuţit, apoi îşi culege plictisită victima care cedează prea uşor ca să stârnească milă. Toate acestea se petrec pe fundalul unui frumos evantai de melodii retro”, citim de pe ziarulmetropolis.ro.

 

Revista presei culturale se opreste aici, cu speranta ca v-am facut curiosi, va asteptam si maine dimineata, online si la Sport Total FM.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.