Playlist pentru sfârșitul lumii

by Dorina Tudorii

Un meteorit urmează să lovească planeta. Încă 24 de ore și vom dispărea complet, ne vom transforma în praf și vom pluti nestingheriți prin spațiul infinit. Simte cum trupul și mintea îți sunt traversate de cele mai contradictorii senzații de pe lume, într-un interval ridicol de scurt de timp. O dată ieșit din șoc te cuprinde frustrarea, disperarea, nebunia, agonia, numai fărâma de speranță ce te-a însoțit mereu și te-a făcut să crezi în miracole a dispărut complet. Încerci să faci toate lucrurile pe care voiai să le faci în restul vieții în acestea 24 de ore sau pur și simplu te resemnezi și-ți aștepți cuminte sfârșitul, sperând să fie rapid și nedureros?

Acum imaginează-ţi toate astea cu un playlist format din melodii legendare ale unora dintre cele mai bune trupe rock dinmihnea-blidariu-playlist-248x350 toate timpurile, pe fundal. Parcă e deja mai bine. Presară câteva căderi nervoase ale unor vedete autohtone, mult haos şi mult crime, nu uita de umor şi nu uita să incluzi şi experienţele altor vieţuitoare în această trecere în revistă. Încearcă să nu fii egoist, măcar în ultimele ceasuri. Ah, şi să nu-l uităm nici pe Iisus care învie pentru ultima oară, chiar pe plajă la Mamaia, ajutat din umbră de, bineînţeles, primarul Mazăre. Cam acestea sunt ingredientele romanului semnat de Mihnea Blidariu, vocalistul trupei Luna Amară, una dintre cele mai bune cărţi apărute în ultimul timp în literatura română. Publicată în 2010, cartea a primit în acelaşi ani premiul Grand Underground – Premiile tiuk!

Fiecare parte componentă a cărții a fost botezată de o melodie rock celebră a unor formații precum Pearl Jam, Pink Floyd, Nine Inch Nails, Rage Against the Machine și să nu uităm de eterna Nirvana sau de Leonard Cohen a cărui piesă, “The Future” reprezintă numele capitolului în care luăm parte la cel de-al doilea sfârșit la tovarășului Ceaușescu.

Imaginația scriitorului atinge cote himalayene și nu te poți abține să nu te întrebi ce ai face și tu dacă ai fi pus în situația vreunuia din personajele lui, printre care se numără un câine, o frunză, un adolescent drogat, o prostituată, Ștefan Bănică Jr. și președintele țării. Ce trebuie să reținem din lectura acestei cărți este că, până la urmă, sfârșitul nu iartă pe niciunul dintre noi.

 

Playlist (pentru sfârşitul lumii)

Ed. Casa de pariuri literare, 2010

 

 

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.