Jay Asher & Carloyn Mackler – Viitorul nostru

Viitorul_nostru137707512752147fb72c92e(1)  N-am fost și nu sunt adepta romanelor pentru adolescenți, însă  cartea Viitorul nostru  scrisă în doi, de Jay Asher și Carolyn Mackler a fost o lectură ușoară, captivantă, de weekend. Ideea care stă la baza cărții este următoarea: descoperim Facebook-ul într-un timp în care Windows 95 e master-piece-ul în topul sistemelor de operare. Primul meu computer a fost un 686 cu Windows 95. Jucam un Mario blurat care scotea sunete ciudate, desenam sau scriam. Atât. Nici nu ieșiseră atât de multe jocuri pe piață, iar a avea internet prin 1900 toamna nici nu se punea problema; cei mai privilegiați erau ăia care prindeau MTV. Rămăseseră jocurile pe televizor (Nintendo, cu casete pentru jocuri și fel de fel de pistoale, depinde ce voiai să joci) și apariția PC-urilor.Încet-încet, jocurile pe televizor au fost aruncate sau cocoțate-n pod, au apărut computerele muult mai performante, apoi consolele de joc, tabletele, etc. Instrumentele lumii s-au schimbat, hainele noi ale împăratului au devenit în pas cu moda.

Autorii cărții, Asher și Mackler, s-au gândit să trezească curiozitatea adolescenților americani prin mai sus-numita carte, care, așa cum zice internetul (our beloved father) a făcut furori în foarte multe țări. De fapt, cred că au mizat pe cuvântul Facebook: roman fără vampiri care zboară prin copaci, fără zâne virginale care își așteaptă ursitul care vine doar la miezul nopții și nu intră neinivitat, fără vrăjitorii și etape de maturizare ale unui infant cu puteri megatronice. Copiii americani au mușcat momeala, și, așa cum am zis la început, cartea e în regulă dacă te-ai plictisit de atâta Thomas Mann (se poate plictisi cineva de Thomas Mann?)

Carolyn Mackler (ca să-ncepem cu doamnele) s-a născut în Manhattan, 13 iulie 1973. Este cunoscută în America pentru următoarele bestseller-uri: The Earth, My Butt, and Other Big Round Things ,Tangled, Guyaholic, Vegan Virgin Valentine, și Love and Other Four-Letter Words. Inutil să le mai traduc, v-ați prins. Mai mult, Warner Brothers au cumpărat drepturile de remake ale cărții despre care vă vorbesc. Se întâmplă și la case mai mari. Mackler este captivată de adolescenți, scrie în revistele dedicate lor și face parte din categoria autorilor care scot romane pe bandă rulantă (bine că poate!).  Despre  Jay Asher am aflat că s-a născut în Toronto, 30 septembrie 1975.  A publicat Thirteen Reasons Why (2007), în care o adolescentă se hotărăște să se sinucidă și invocă treisprezece motive ca să își argumenteze moartea cât mai logic și contabilicește posibil. A doua sa apariție literară e cea din ”featuring-ul” literar cu Mackler, care a rezultat The future of us (n.ed: în 2007 a fost publicată, în 2013 a apărut la editura Leda). Romanul scris în doi (așa cum ne place să ne gândim la Borges și Casares) a făcut furori în întreaga lume.

Să fie adolescenții americani prea puțin pretențioși ? Sau cuvântul Facebook e cheie de lectură ? 

1996. Americanii au parte de cele mai noi PC-uri (noi încă trăiam sub egida ”unde-i coada?”, ce să vorbim de computere! ) și își pun internet prin modemuri. Doar că personajele principale, Emma și Josh, descoperă, printr-o minune ”aoliană ”(instalarea internetului se făcea, la vremea aceea, printr-o instalare standard provenită de la AOL)  Facebook-ul. Își pot vedea viitoarele profile internautice, like-urile, dislike-urile și toată avangarda de chestii boring care se întâmplă pe Facebook. S- a produs un declick atemporal și cei doi adolescenți intră în încurcătură, căci ce poate fi mai neplăcut decât să-ți vezi viitorul într-un mod la care nu te-ai gândit?

Cartea asta te face să te întrebi dacă nu cumva Facebook-ul ar fi fost un semn de întrebare lipit de unul al exclamării, dacă oamenilor din caverne le-ar fi apărut pe peretele peșterii un F mare și albinos. E o perspectivă interesantă având ca țintă adolescenții.

Și le-a ieșit conform strategiei. Asher, Mackler, like !

 

Titlu: Viitorul nostru

Editura: Leda

Autor: Jay Asher, Carolyn Mackler

ISBN: 978-973-102-570-4

Nr. pagini: 368

An apariție: 2013

Traducător: Mariana Piroteală

Preț: 39.90 RON

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.