Despre adevărata esență a Crăciunului

christmas-religious-imagesfind-religious-christmas-quotes-to-welcome-the-savior-8zw9wr5aAzi sărbătorim Nașterea Domnului, numai că mă uit în jurul meu (including Facebook) și am impresia că oamenii cred că sărbătoarea aceasta este despre mâncare, lene, somn, cluburi, party, băut, iubit și alte ”afaceri” omenești. Nu văd mai nicăieri pe cineva extrăgând esența acestei celebrări. Suntem un popor creștin, Nașterea Domnului este, în afară de Înviere, cel mai important eveniment, cel care ne definește ca religie. Înțeleg că pentru cei mai mulți, atei sau nu, religia înseamnă Biserică și Biserica e coruptă, preoții ( a.k.a popii) sunt hoți și oricum ”mai lasă-ne, domnule, cu religia ta, că de unde știm noi dacă mai e ceva după, nu știm nimic, noi suntem prea mici, contează ce trăim acum, ce mâncăm, ce iubim, ce bem, că după om vedea noi ce-o fi!”, dar cele de mai sus nu au prea mult de-a face cu simbolul nașterii Fiului lui Dumnezeu, nici cu credința. E vorba despre noi ca oameni cu dimensiune spirituală care am uitat sau n-am știut niciodată ce semnificație minunată are această sărbătoare. Nici nu contează prea mult ce crezi, dacă stai bine să analizezi ultimii 2000 de ani, e imposibil să nu observi infleunța pozitivă a creștinismului, care a început, după cum se spune și se crede, într-o zi de 25 decembrie. Luați numai câteva minute timp de gândire și meditați la simbolistica gestului unui Demiurg de a crea o legătură cu omul prin nașterea sa în trup omenesc.

Chiar dacă ar fi o simplă poveste de adormit copii, cum cred atâția, nu are cum să nu te atingă puțin miracolul unui astfel de legământ, al unei astfel de apropieri. Dar societatea consumistă a îngropat aproape total acest gest și ultimele lopeți cu țărână le-au aruncat chiar preoții cei falși (nu îi includ pe toți preoții aici, să fie clar) tocmai prin faptul că și-au trădat credința și misiunea și au transformat religia într-o afacere, scârbind omul simplu, făcându-l să nu mai creadă în nimic. Plus aproape 50 de ani de comunism, de ateism științific și de îndobitocire în masă. Am ajuns în anul de grație 2014 să ne călcăm în picioare prin magazine pentru a cumpăra mâncare care se va strica, daruri care nu înseamnă nimic, obiecte colorate și perisabile care amintesc de un anumit Moș Crăciun, a cărui frumusețe s-a diminuat. Sau poate am crescut eu și s-a dus magia, dar, chiar dacă e un brand consumist întărit de Coca-Cola, Moș Crăciun este un simbol aducător de bucurie. Mi se pare că s-a bagatelizat și el. Nu numai Hristos, ci și Moș Crăciun au fost izgoniți din sărbătoarea Crăciunului. Ce ne-a mai rămas? Mâncare, băutură și iluzia unei fericiri artificiale. Poate sunt negativist, dar nu mai găsesc latura spirituală a unei sărbători spirituale în esența și în profunzimea ei. Crăciunul este despre suflet, nu despre trup, chiar dacă este și trupul foarte important. Dacă nu m-aș afla în mijlocul unei familii iubitoare și unite, cred că chiar aș rata total magia Crăciunului despre care tot aud în jurul meu. ”Fii mai bun, fii mai fericit” este un îndemn de bun simț, dar aș mai adăuga: ”Fii mai atent cu tine, cu viața ta, cu sufletul tău, cu aproapele tău!”

Mergeți la Biserică, luați masa în familie, citiți o carte bună, vedeți un film bun alături de persoanele care merită, faceți-vă cadouri care să însemne ceva pentru celălalt, urați-vă ”Crăciun fericit!” în viu grai, nu într-un status stupid și insipid pe Facebook, primiți cu colinda, beți un vin fiert, nu mâncați până la epuizare, acordați un minut și sufletului! Dacă ar fi nins, v-aș fi îndemnat să faceți un om de zăpadă. Nu vă lăsați prinși în goana după forme fără fond. Respectați tradiția. Asta vă îndemn eu, asta vă îndemnăm noi, echipa SemneBune, în această zi sfântă și magică deopotrivă. Crăciun fericit! Semne bune anul are!

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Ion-Valentin Ceaușescu
Co-fondator SB, Redactor-editor

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.

Număr articole publicate : 233